Inlägg från: Lena |Visa alla inlägg
  • Lena

    Jag längtar till jul!!!

    Receptet kom här i tråden förra veckan.

  • Lena

    Nu har jag handlat klart till paketkalendern. Det blev bl.a. Pepparkaksmått, klistermärken, julgranskulor och plastdjur

  • Lena

    Vi klär granen den 22e. Tomtarna åker fram samma dag. Gardiner åker fram kring lucia. Adventsljusstakarna åker fram dagen innan första advent.

  • Lena
    Frajda 80 skrev 2013-10-28 10:05:47 följande:

    Jag håller med dig.
    Sill i senap, sill i vitlök.

    mmmm nu blev jag hungrig.   
    För er som vill ha kladdig sill:

    Nalle Puh-sill
    550 g inlagd sill
    1 apelsin
    2 dl creme fraiche
    1 msk honung
    0.5 tsk svartpeppar

    Ta upp sillen ur lagen. Tvätta, och riv skalet av apelsinen. Pressa apelsinen och blanda saften med övriga ingredienser.

  • Lena
    Ann Lee skrev 2013-10-29 23:10:08 följande:
    Vad gott det lät! 
    Den är god och dessutom jättelätt att göra. Har en sillsort till men det är mest en midsommarsill

    Rabarber- och harsyrasill
    1 burk 5minuterssill
    1 rabarberstjälk
    0.5 purjolök
    0.5dl färsk persilja
    1 dl harsyra
    2 dl creme fraiche

    Häll av sillbitarna. Hacka rabarber, purjolök och persilja. Plocka bladen från harsyran. Rör ihop allt med creme fraiche. Blanda i sillen.


     

  • Lena

    Följande brukar jag göra på jul och sen 2-3 nya recept  varje jul Fuskäppleglögg
    5dl äpplejuice
    2 kanelstänger
    1 krm kardemummakärnor
    3cm skalad och skivad färsk ingefära
    1 stjärnanis
    1 bit kaderat apelsinskal


    blanda i en gryta och koka upp. Låt sjuda i 3min. Låt stå i 5min och sila sen.


    Knäck
    1.5dl socker
    1dl vispgrädde
    0.5dl sirap
    0.5tsk ättikssprit

    Rör ihop i en keramikskål med höga kanter på minst 2l. Kör på full i effekt i micron 3min. Rör. Kör på 40% i 10min. Rör. Kör på 60% i 2min. Häll upp i en plastkanna och häll i knäckformarna.


    Lakritskola
    3dl socker
    2.5dl vispgrädde
    1dl sirap
    1dl krossad turkisk peppar
    200g choklad
    0.5dl krossad turkisk peppar

    Rör ihop socker, grädde, sirap och turkisk peppar i en keramikskål med höga kanter på minst 2l. Kör på full i effekt i micron 5min. Rör. Kör på 40% i 20min. Rör. Kör på 80% i 3min. Häll upp i en smord form på 15*15cm. Låt stelna och skär i bitar. Smält chokladen och doppa bitarna i. Strössla den krossade turkiska pepparen över.


    Limegodis
    3dl vispgrädde
    6dl socker
    200g smör
    400g vit choklad
    rivet skal av 3 lime

    Smält smöret. Koka vispgrädde, socker och smör under omrörning i 5min. Rör ner chokladen tills den smälter. Rör i limeskalet. Häll upp i en smord långspanna och låt stelna. Skär i bitar.


    Mandelknäck
    2.5dl socker
    1.75dl vispgrädde
    1.5dl sirap
    0.5 tsk ättikssprit
    1dl hackad mandel

    Rör ihop allt utom mandeln i en keramikskål med höga kanter på minst 2l. Kör på full i effekt i micron 5min. Rör. Kör på 40% i 20min. Rör. Kör på 80% i 3min. Blanda i mandeln. Häll upp i en plastkanna och häll i knäckformarna.


    Marsipan
    75g mandel
    2 bittermandlar
    0.25dl grädde
    1msk vetemjöl
    250g florsocker

    smaksättning1:
    0.5tsk finhackat syltat apelsinskal
    0.5tsk citruslikör

    smaksättning2:
    0.5msk kakao
    0.5tsk whisky

    Skålla och mal mandeln. Koka ihop grädde och mjöl under omrörning tills det blir gult. Knåda ihop, tillsätt så mycket florsocker som behövs för att marsipanen ska sluta kladda. Smaksätt delar av den om du vill.


    Skumtomtefudge
    30 skumtomtar
    4dl socker
    2dl grädde
    100g smör
    200g vit choklad

    Smörj en långpanna. Klipp skumtomtarna i bitar. Blanda med grädde, socker och smör i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. När det är en jämn smet rör i chokladen tills den smälter. Häll ut på en långpanna och bred ut. Låt svalna och skär i bitar.


    Snabb chokladkola
    75g smör
    2dl socker
    0.75dl vetemjöl
    0.25dl kakao
    0.75dl sirap

    Smörj ett bakplåtspapper med olja. Lägg alla ingredienserna i en gryta. Låt smöret smälta på svag värme under omrörning. Koka sen i 5min under omrörning. Häll upp på bakplåtspappret. Låt kolan stelna och klipp den sen i bitar.


    Syltat apelsinskal
    Tre apelsiner
    1 msk salt
    4.5 dl socker
    Vatten

    Tvätta apelsinerna noga, gärna med en mjuk svamp. Skala av det yttersta med potatisskalare. dela på längden. Koka upp en saltlag med saltet och 1 liter vatten. Häll saltlagen över skalen (det ska täcka dem), skruva på locket och låt stå ett dygn.


    Häll av saltlagen och skölj skalen under rinnande kallt vatten riktigt länge. Återför därefter klyftorna till glasburken. Koka upp en sockerlag med 1 del vatten och 3 delar socker. Låt koka 3-4 minuter och slå den därefter över apelsinskalen. På med locket igen.


    Varje dag så micrar man burken i 1min i full effekt. En gång i veckan häller man av lagen, kokar upp den och häller tillbaka i burken. Efter 2-3 veckor är skalen alldeles blanka och nästan genomskinliga. Då är de klara att avnjutas. Lagen är god att ha i hemgjord glass eller blanda ner i drinkar. Apelsinskalen håller sig i lagen i 3 månader.


    Vörtbröd
    6g jäst
    5dl porter
    1dl julmust
    1tsk soja
    1msk sirap
    11dl rågsikt
    1tsk salt
    2dl russin
    grovt rågmjöl

    Smula jästen. Rör i porter, julmust, soja och sirap. Rör till jästen har löst sig. Blanda i rågsikt och salt. Rör till en jämn deg. Rör i russinen. Täck bunken med plastfolie. Ställ att jäsa över natten.


    Mjöla jäsformarna med grovt rågmjöl, häll ut överblivet mjöl på bakbordet. Ta ut degen på bakbordet och forma till en klump. Dela upp i två delar och vik och forma varje del några gånger och lägg sen i jäsformen. Strö överblivet mjöl över. Sätt ugnen på 300g. Låt jäsa under bakduk i 1h


    Vänd ena jäsformen upp och ner på en bakspade och skussa in brödet i ugnen. Sänk till 250 grader och grädda i 20min. Sänk värmen till 225 grader. Kolla temperaturen, för varje grad kvar till 90 grader låt brödet vara inne i två minuter till. Upprepa proceduren med bröd nummer två.

  • Lena
    Lena skrev 2013-10-30 07:01:15 följande:
    Följande brukar jag göra på jul och sen 2-3 nya recept  varje jul

    Fuskäppleglögg
    5dl äpplejuice
    2 kanelstänger
    1 krm kardemummakärnor
    3cm skalad och skivad färsk ingefära
    1 stjärnanis
    1 bit kaderat apelsinskal

    blanda i en gryta och koka upp. Låt sjuda i 3min. Låt stå i 5min och sila sen.


    Knäck
    1.5dl socker
    1dl vispgrädde
    0.5dl sirap
    0.5tsk ättikssprit

    Rör ihop i en keramikskål med höga kanter på minst 2l. Kör på full i effekt i micron 3min. Rör. Kör på 40% i 10min. Rör. Kör på 60% i 2min. Häll upp i en plastkanna och häll i knäckformarna.



    Lakritskola
    3dl socker
    2.5dl vispgrädde
    1dl sirap
    1dl krossad turkisk peppar
    200g choklad
    0.5dl krossad turkisk peppar

    Rör ihop socker, grädde, sirap och turkisk peppar i en keramikskål med höga kanter på minst 2l. Kör på full i effekt i micron 5min. Rör. Kör på 40% i 20min. Rör. Kör på 80% i 3min. Häll upp i en smord form på 15*15cm. Låt stelna och skär i bitar. Smält chokladen och doppa bitarna i. Strössla den krossade turkiska pepparen över.



    Limegodis
    3dl vispgrädde
    6dl socker
    200g smör
    400g vit choklad
    rivet skal av 3 lime

    Smält smöret. Koka vispgrädde, socker och smör under omrörning i 5min. Rör ner chokladen tills den smälter. Rör i limeskalet. Häll upp i en smord långspanna och låt stelna. Skär i bitar.



    Mandelknäck
    2.5dl socker
    1.75dl vispgrädde
    1.5dl sirap
    0.5 tsk ättikssprit
    1dl hackad mandel

    Rör ihop allt utom mandeln i en keramikskål med höga kanter på minst 2l. Kör på full i effekt i micron 5min. Rör. Kör på 40% i 20min. Rör. Kör på 80% i 3min. Blanda i mandeln. Häll upp i en plastkanna och häll i knäckformarna.



    Marsipan
    75g mandel
    2 bittermandlar
    0.25dl grädde
    1msk vetemjöl
    250g florsocker

    smaksättning1:
    0.5tsk finhackat syltat apelsinskal
    0.5tsk citruslikör

    smaksättning2:
    0.5msk kakao
    0.5tsk whisky

    Skålla och mal mandeln. Koka ihop grädde och mjöl under omrörning tills det blir gult. Knåda ihop, tillsätt så mycket florsocker som behövs för att marsipanen ska sluta kladda. Smaksätt delar av den om du vill.



    Skumtomtefudge
    30 skumtomtar
    4dl socker
    2dl grädde
    100g smör
    200g vit choklad

    Smörj en långpanna. Klipp skumtomtarna i bitar. Blanda med grädde, socker och smör i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. När det är en jämn smet rör i chokladen tills den smälter. Häll ut på en långpanna och bred ut. Låt svalna och skär i bitar.



    Snabb chokladkola
    75g smör
    2dl socker
    0.75dl vetemjöl
    0.25dl kakao
    0.75dl sirap

    Smörj ett bakplåtspapper med olja. Lägg alla ingredienserna i en gryta. Låt smöret smälta på svag värme under omrörning. Koka sen i 5min under omrörning. Häll upp på bakplåtspappret. Låt kolan stelna och klipp den sen i bitar.



    Syltat apelsinskal
    Tre apelsiner
    1 msk salt
    4.5 dl socker
    Vatten

    Tvätta apelsinerna noga, gärna med en mjuk svamp. Skala av det yttersta med potatisskalare. dela på längden. Koka upp en saltlag med saltet och 1 liter vatten. Häll saltlagen över skalen (det ska täcka dem), skruva på locket och låt stå ett dygn.


    Häll av saltlagen och skölj skalen under rinnande kallt vatten riktigt länge. Återför därefter klyftorna till glasburken. Koka upp en sockerlag med 1 del vatten och 3 delar socker. Låt koka 3-4 minuter och slå den därefter över apelsinskalen. På med locket igen.


    Varje dag så micrar man burken i 1min i full effekt. En gång i veckan häller man av lagen, kokar upp den och häller tillbaka i burken. Efter 2-3 veckor är skalen alldeles blanka och nästan genomskinliga. Då är de klara att avnjutas. Lagen är god att ha i hemgjord glass eller blanda ner i drinkar. Apelsinskalen håller sig i lagen i 3 månader.



    Vörtbröd
    6g jäst
    5dl porter
    1dl julmust
    1tsk soja
    1msk sirap
    11dl rågsikt
    1tsk salt
    2dl russin
    grovt rågmjöl

    Smula jästen. Rör i porter, julmust, soja och sirap. Rör till jästen har löst sig. Blanda i rågsikt och salt. Rör till en jämn deg. Rör i russinen. Täck bunken med plastfolie. Ställ att jäsa över natten.


    Mjöla jäsformarna med grovt rågmjöl, häll ut överblivet mjöl på bakbordet. Ta ut degen på bakbordet och forma till en klump. Dela upp i två delar och vik och forma varje del några gånger och lägg sen i jäsformen. Strö överblivet mjöl över. Sätt ugnen på 300g. Låt jäsa under bakduk i 1h


    Vänd ena jäsformen upp och ner på en bakspade och skussa in brödet i ugnen. Sänk till 250 grader och grädda i 20min. Sänk värmen till 225 grader. Kolla temperaturen, för varje grad kvar till 90 grader låt brödet vara inne i två minuter till. Upprepa proceduren med bröd nummer två.


    Det försvann lite nya rader
Svar på tråden Jag längtar till jul!!!