Jag längtar till jul!!!
Receptet kom här i tråden förra veckan.
Receptet kom här i tråden förra veckan.
Grattis!
Nu har jag handlat klart till paketkalendern. Det blev bl.a. Pepparkaksmått, klistermärken, julgranskulor och plastdjur
Vi klär granen den 22e. Tomtarna åker fram samma dag. Gardiner åker fram kring lucia. Adventsljusstakarna åker fram dagen innan första advent.
Jag tycker årets sill är god, fast fjolårets var godare.
Ta upp sillen ur lagen. Tvätta, och riv skalet av apelsinen. Pressa apelsinen och blanda saften med övriga ingredienser.
Häll av sillbitarna. Hacka rabarber, purjolök och persilja. Plocka bladen från harsyran. Rör ihop allt med creme fraiche. Blanda i sillen.
Följande brukar jag göra på jul och sen 2-3 nya recept varje jul Fuskäppleglögg
5dl äpplejuice
2 kanelstänger
1 krm kardemummakärnor
3cm skalad och skivad färsk ingefära
1 stjärnanis
1 bit kaderat apelsinskal
blanda i en gryta och koka upp. Låt sjuda i 3min. Låt stå i 5min och sila sen.
Rör ihop i en keramikskål med höga kanter på minst 2l. Kör på full i effekt i micron 3min. Rör. Kör på 40% i 10min. Rör. Kör på 60% i 2min. Häll upp i en plastkanna och häll i knäckformarna.
Rör ihop socker, grädde, sirap och turkisk peppar i en keramikskål med höga kanter på minst 2l. Kör på full i effekt i micron 5min. Rör. Kör på 40% i 20min. Rör. Kör på 80% i 3min. Häll upp i en smord form på 15*15cm. Låt stelna och skär i bitar. Smält chokladen och doppa bitarna i. Strössla den krossade turkiska pepparen över.
Smält smöret. Koka vispgrädde, socker och smör under omrörning i 5min. Rör ner chokladen tills den smälter. Rör i limeskalet. Häll upp i en smord långspanna och låt stelna. Skär i bitar.
Rör ihop allt utom mandeln i en keramikskål med höga kanter på minst 2l. Kör på full i effekt i micron 5min. Rör. Kör på 40% i 20min. Rör. Kör på 80% i 3min. Blanda i mandeln. Häll upp i en plastkanna och häll i knäckformarna.
Skålla och mal mandeln. Koka ihop grädde och mjöl under omrörning tills det blir gult. Knåda ihop, tillsätt så mycket florsocker som behövs för att marsipanen ska sluta kladda. Smaksätt delar av den om du vill.
Smörj en långpanna. Klipp skumtomtarna i bitar. Blanda med grädde, socker och smör i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. När det är en jämn smet rör i chokladen tills den smälter. Häll ut på en långpanna och bred ut. Låt svalna och skär i bitar.
Smörj ett bakplåtspapper med olja. Lägg alla ingredienserna i en gryta. Låt smöret smälta på svag värme under omrörning. Koka sen i 5min under omrörning. Häll upp på bakplåtspappret. Låt kolan stelna och klipp den sen i bitar.
Tvätta apelsinerna noga, gärna med en mjuk svamp. Skala av det yttersta med potatisskalare. dela på längden. Koka upp en saltlag med saltet och 1 liter vatten. Häll saltlagen över skalen (det ska täcka dem), skruva på locket och låt stå ett dygn.
Häll av saltlagen och skölj skalen under rinnande kallt vatten riktigt länge. Återför därefter klyftorna till glasburken. Koka upp en sockerlag med 1 del vatten och 3 delar socker. Låt koka 3-4 minuter och slå den därefter över apelsinskalen. På med locket igen.
Varje dag så micrar man burken i 1min i full effekt. En gång i veckan häller man av lagen, kokar upp den och häller tillbaka i burken. Efter 2-3 veckor är skalen alldeles blanka och nästan genomskinliga. Då är de klara att avnjutas. Lagen är god att ha i hemgjord glass eller blanda ner i drinkar. Apelsinskalen håller sig i lagen i 3 månader.
Smula jästen. Rör i porter, julmust, soja och sirap. Rör till jästen har löst sig. Blanda i rågsikt och salt. Rör till en jämn deg. Rör i russinen. Täck bunken med plastfolie. Ställ att jäsa över natten.
Mjöla jäsformarna med grovt rågmjöl, häll ut överblivet mjöl på bakbordet. Ta ut degen på bakbordet och forma till en klump. Dela upp i två delar och vik och forma varje del några gånger och lägg sen i jäsformen. Strö överblivet mjöl över. Sätt ugnen på 300g. Låt jäsa under bakduk i 1h
Vänd ena jäsformen upp och ner på en bakspade och skussa in brödet i ugnen. Sänk till 250 grader och grädda i 20min. Sänk värmen till 225 grader. Kolla temperaturen, för varje grad kvar till 90 grader låt brödet vara inne i två minuter till. Upprepa proceduren med bröd nummer två.
blanda i en gryta och koka upp. Låt sjuda i 3min. Låt stå i 5min och sila sen.
Rör ihop i en keramikskål med höga kanter på minst 2l. Kör på full i effekt i micron 3min. Rör. Kör på 40% i 10min. Rör. Kör på 60% i 2min. Häll upp i en plastkanna och häll i knäckformarna.
Rör ihop socker, grädde, sirap och turkisk peppar i en keramikskål med höga kanter på minst 2l. Kör på full i effekt i micron 5min. Rör. Kör på 40% i 20min. Rör. Kör på 80% i 3min. Häll upp i en smord form på 15*15cm. Låt stelna och skär i bitar. Smält chokladen och doppa bitarna i. Strössla den krossade turkiska pepparen över.
Smält smöret. Koka vispgrädde, socker och smör under omrörning i 5min. Rör ner chokladen tills den smälter. Rör i limeskalet. Häll upp i en smord långspanna och låt stelna. Skär i bitar.
Rör ihop allt utom mandeln i en keramikskål med höga kanter på minst 2l. Kör på full i effekt i micron 5min. Rör. Kör på 40% i 20min. Rör. Kör på 80% i 3min. Blanda i mandeln. Häll upp i en plastkanna och häll i knäckformarna.
Skålla och mal mandeln. Koka ihop grädde och mjöl under omrörning tills det blir gult. Knåda ihop, tillsätt så mycket florsocker som behövs för att marsipanen ska sluta kladda. Smaksätt delar av den om du vill.
Smörj en långpanna. Klipp skumtomtarna i bitar. Blanda med grädde, socker och smör i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. När det är en jämn smet rör i chokladen tills den smälter. Häll ut på en långpanna och bred ut. Låt svalna och skär i bitar.
Smörj ett bakplåtspapper med olja. Lägg alla ingredienserna i en gryta. Låt smöret smälta på svag värme under omrörning. Koka sen i 5min under omrörning. Häll upp på bakplåtspappret. Låt kolan stelna och klipp den sen i bitar.
Tvätta apelsinerna noga, gärna med en mjuk svamp. Skala av det yttersta med potatisskalare. dela på längden. Koka upp en saltlag med saltet och 1 liter vatten. Häll saltlagen över skalen (det ska täcka dem), skruva på locket och låt stå ett dygn.
Häll av saltlagen och skölj skalen under rinnande kallt vatten riktigt länge. Återför därefter klyftorna till glasburken. Koka upp en sockerlag med 1 del vatten och 3 delar socker. Låt koka 3-4 minuter och slå den därefter över apelsinskalen. På med locket igen.
Varje dag så micrar man burken i 1min i full effekt. En gång i veckan häller man av lagen, kokar upp den och häller tillbaka i burken. Efter 2-3 veckor är skalen alldeles blanka och nästan genomskinliga. Då är de klara att avnjutas. Lagen är god att ha i hemgjord glass eller blanda ner i drinkar. Apelsinskalen håller sig i lagen i 3 månader.
Smula jästen. Rör i porter, julmust, soja och sirap. Rör till jästen har löst sig. Blanda i rågsikt och salt. Rör till en jämn deg. Rör i russinen. Täck bunken med plastfolie. Ställ att jäsa över natten.
Mjöla jäsformarna med grovt rågmjöl, häll ut överblivet mjöl på bakbordet. Ta ut degen på bakbordet och forma till en klump. Dela upp i två delar och vik och forma varje del några gånger och lägg sen i jäsformen. Strö överblivet mjöl över. Sätt ugnen på 300g. Låt jäsa under bakduk i 1h
Vänd ena jäsformen upp och ner på en bakspade och skussa in brödet i ugnen. Sänk till 250 grader och grädda i 20min. Sänk värmen till 225 grader. Kolla temperaturen, för varje grad kvar till 90 grader låt brödet vara inne i två minuter till. Upprepa proceduren med bröd nummer två.
Vi ger ofta filmer eller spel. Ibland böcker.