• Jaynee

    Hur tidigt kan man upptäcka utomkvedshavandeskap?

    Efter v 6 tror jag, helst vill dom nog att man ska vänta till v 7-8 för att de ska kunna se om det verkligen är ett x (när jag hade mitt utomkveds trodde dom först bara att äggledaren var svullen efter ÄL). 

  • Jaynee
    Fialisa10 skrev 2010-07-30 11:48:07 följande:
    Jag hade BIM i tisdags men gravtesten visar negativt. Ringde till gyn igår och de sa att jag först måste vänta en vecka innan jag tar ett nytt test. Och så måste man vänta en vecka till efter det innan de gör ett ultraljud. Dvs UL från v 6+0. Men på ett ultraljud kan de ju bara konstatera om det finns ett foster i livmodern eller inte. Finns det inte så vet man fortfarande inte om/var Xet sitter. Så har man inga/milda symptom (smärta och blödning) så vill de vänta till det blir akut eller om det går över av sig själv.
    Fast när det är så tidigt så får du antagligen ett VUL (vaginalt ultraljud) då dom har som en ultraljudspinne som dom sticker upp i slidan. Eftersom de flesta x sitter i äggledarna så kan de se om det finns svullnader där, vad de gör med kvinnor som får x i buken vet jag inte då jag aldrig hört om någon som haft det, men det är också väldigt ovanligt.
  • Jaynee
    kattennizze skrev 2010-07-31 15:17:51 följande:
    Nej, ett X syns inte på VUL, det enda sättet att med 100% säkerhet fastställa det är med lapraskopi, dvs titthålsoperation. Om jag varit TS skulle jag diskutera med den läkaren som skriver ut pergo huruvida det är lämpligt. Jag fick inte pergo efter ett X (men då hade jag ju iofs haft ett) eftersom risken för det är större med pergo. Jag fick göra IVF i stället, man kan iofs få X av IVF också, risken är 2-3 % alltså lika stor som vid naturlig befruktning men då mindre än med pergo om jag förstått det hela rätt.
    Jag tror att det i allra flesta fall 96%, som X:et finns i äggledarna, men det kan ju tyvärr också sättas sig i bukhålan och i hörnen av äggledarna som löper in till livmodern. Jag t ex har inga äggledare kvar, båda är bortopererade, men jag fortfarande få X i hörnen då i livmodern eftersom de är kvar. Extremt ovanligt är det dock.
    Jo syns gör dom, man kan inte fastställa till 100% att det är ett X, men man kan ana (kanske inte alltid, men när jag hade utomkveds upptäcktes det på VUL). Om ett X misstänks så håller de ju koll på hcg-värdet i blodet, så man kan vara ganska säker på att det är ett X innan man tar till med OP. 
  • Jaynee
    miss nöjd skrev 2010-09-06 12:47:06 följande:
    Vill bara säga att när jag drabbades av X så fick jag först cellgifter, i två omgångar, vilket inte tog. Sen blev det operation. Mitt X syntes tydligt på VUL eftersom det satt i Tuban- precis där äggledare och äggstock möts typ. Mitt x var 3* 4 cm stort så det var en rejäl klump. I efterhand har jag fått veta att det inte är ngn ide att ge cellgifter om HCG är över 10 000 (eller om det var 8000). Det kan vara bra info om ngn drabbas och läser detta. Värt att kolla upp! Iof skulle jag föredra en operation och ta bort en äggledare med X i, ist för att få bort X:et och sen ha en skadad ledare där fler X kan hamna....
    Jag känner precis som du just nu, jag har äggledaren kvar, och har haft ett mf sedan mitt X. Hur vet jag att det inte var ännu ett X som stöttes bort bara, och nästa gång jag blir gravid måste jag gå och noja mig i minst tre veckor innan jag får VUL. Nej, jag önskar att dom bara tagit bort den så man slipper oroa sig. Helst av allt så tycker jag man skulle kunna, som min bästa kompis fyraåring sa härom månaden, "köpa ett piller på affären så börjar det växa en bebis i magen", så trodde hon det gick till och det vore inte helt fel. 

    Jaja, nu blev det lite OT, förlåt.  
Svar på tråden Hur tidigt kan man upptäcka utomkvedshavandeskap?