• kattennizze

    Hur tidigt kan man upptäcka utomkvedshavandeskap?

    Nej, ett X syns inte på VUL, det enda sättet att med 100% säkerhet fastställa det är med lapraskopi, dvs titthålsoperation. Om jag varit TS skulle jag diskutera med den läkaren som skriver ut pergo huruvida det är lämpligt. Jag fick inte pergo efter ett X (men då hade jag ju iofs haft ett) eftersom risken för det är större med pergo. Jag fick göra IVF i stället, man kan iofs få X av IVF också, risken är 2-3 % alltså lika stor som vid naturlig befruktning men då mindre än med pergo om jag förstått det hela rätt.
    Jag tror att det i allra flesta fall 96%, som X:et finns i äggledarna, men det kan ju tyvärr också sättas sig i bukhålan och i hörnen av äggledarna som löper in till livmodern. Jag t ex har inga äggledare kvar, båda är bortopererade, men jag fortfarande få X i hörnen då i livmodern eftersom de är kvar. Extremt ovanligt är det dock.

  • kattennizze

    oj, glömde svara på din fråga: om man får blödningar och ont tidigt i graviditeten, kanske runt v 5-6 så kan man misstänka X. Det bästa är att du gör ett VUL så tidigt så kan det fastställas om graviditeten sitter i livmodern eller någonannanstans.

Svar på tråden Hur tidigt kan man upptäcka utomkvedshavandeskap?