Inlägg från: flisanzigge |Visa alla inlägg
  • flisanzigge

    ska man våga starta?????

    Har ett par frågor angående EC

    Jag blev mamma till en flicka för snart 10 veckor sen.
    Har bekanta som kör med EC men när de förklarat varför de gör det så har jag missförstått dem med anledningen till varför man gör detta. Efter att ha läst den infon som finns härinne har jag nu förstått och blivit väldigt positiv till det.
    (Tack för den fina infon)
    Nu till mina frågor:
    Jag är tyvärr ganska lat av mig så jag undrar vad som är bäst för dottern, kan man köra med EC på dagarna när man är hemma och strunta i det om man är ute eller på besök hos någon?? Skadar det henne mer att bara få uttrycka sig, och göra sina behov utan blöja ibland??
    Vill ju inte starta med något som jag inte kan fullfölja och som inte ger henne något positivt.
    Kan man börja med potta direkt??
    Vill inte gärna göra det i vasken och det känns bara bökigt över toaletten. Har testat med papper på skötbordet men tycker inte att det är en bra idé i längden då man inte kan använda bordet som det är tänkt från början.
    Har en massa funderingar kring detta och hoppas på att få svar på dem härinne Skrattande

  • Svar på tråden ska man våga starta?????
  • flisanzigge

    Tack för svaret!Skrattande

    Har testat lite olika varianter härhemma nu, visst, vasken är ju enklast men sambon är inte så förtjust i det, speciellt inte när det gäller bajsandet. Ska se om jag hittar något smidigt sätt med toaletten som mål Flört
     
    Just nu är det ju enkelt att ha henne utan blöja och gå på toa med jämna mellanrum, kan känna att det blir värre med åldern då hon blir rörlig och kissar mer. Kommer nog att använda ganska mycket blöja ändå, även om jag erbjuder toabesök. Jag känner att det är en vinst bara att få slippa ha blöta blöjor på sig. Ett plus inom parantes är ju att man kanske kan hjälpa miljön lite och spara enstaka kronor på färre blöjbyten!

    Att "kissa" henne efter sovstund har varit ganska svårt att få till. Hon sover ganska oroligt och när jag uppfattat att hon är vaken har det varit försent. Men jag tänker fortsätta erbjuda det, då kanske det kommer på rutin sen.

  • flisanzigge

    Jag tycker inte att det är så äckligt med handfatet, men sambon gör och det får jag väl respektera när det dessutom finns andra alternativ.
    Som du säger så är ju vasken enkel att rengöra och lätt att lägga papper där dessutom.

    Tack för tipset vid sovstunderna, ska ta för vana att alltid lägga handen så att jag förhoppningsvis kan känna om blöjan blir varm. Det kan man ju göra samtidigt som man letar efter nappen och lugnar.

    Igår lyckades jag hinna ut till skötbordet innan bajset kom och visst, det sprakade till ordentligt, och kom småstänk i en radie på ca 30 cm men annars landar det fint rakt nedanför henne. Idag har hon inte bajsat än så får se om jag kan lyckas ytterligare en gång. Tyckte det var skönt att slippa torka bajs som var utkladdat överallt och man slipper oroa sig för att torka för mycket och att ha röda rumpor efter att ha haft en massa kiss och bajs i blöjan.

    Hoppas att jag lyckas fler gånger och kan få in en bra rutin på det!Skrattande

    Efter gårdagens "träning" har jag sett hur mycket KISS det blir under dagen. Är helt förbluffad över hur mycket det får plats i en blöja. Förstår inte riktigt hur det går till utan att det känns allt för blött i blöjan!! Är iofs tacksam för att blöjan lyckas "trolla" bort så mycket kiss så att hon slipper känna av det så mycket när det väl kommer och man missar eller inte kan ta till toa.

    Då jag inte ser några tydliga signaler på kiss och bajs än så länge så tänker jag erbjuda ca var 20 min om det är möjligt. Det är ungefär vad jag har upplevt att hon håller sig.

    Har du någon uppfattning om hur lång tid det tar innan de har kopplat ihop ljudet och att man ska kissa/bajsa och hur länge ska man ha dem på "toa" vid varje tillfälle??

    Jag har inte haft henne där så länge än, max 20 sekunder.
    Vid ett par tillfällen har hon blivit stel och gnällig och jag har tolkat det som att hon inte vill/behöver och har avbrutit direkt.

    Jobbigast av allt kommer nog att bli att försvara sig inför andra som tycker att man "pottränar" och är tramsig. Vet att tex min släkt är mycket negativ till det .Rynkar på näsan

  • flisanzigge
    nausika skrev 2010-08-14 20:59:37 följande:
    Att erbjuda toalett efter sovstund är, som du skriver, klurigt med barn som sover oroligt. Ofta vill man då att barnet ska somna om och så hinner kisset komma. Man kan använda det ljud man valt som "kissljud" när man förstår att barnet kissar i blöjan, t.ex. om man känner att blöjan blir varm av nytt kiss. Då blir det ett tillfälle till "ljudprägling" och den vuxne hjälper barnet att märka att kissning sker - vilket är ett av syftena med EC - alltså att se till att de moderna superblöjorna inte ska trolla bort kissupplevelsen och göra att barnen förlorar känslan för kroppsfunktionen.
    Var inne på ECsweden och där menade de att man inte skulle ljudprägla vid ett sånt tillfälle då det kunde förvirra barnen men var det var ok att kissa. Svårt att veta vad man ska rätta sig efter när det finns olika förslagFörvånad
    nausika skrev 2010-08-14 22:43:06 följande:
    Många vill nog att de ska "lyckas" lära barnet så fort så möjligt. Då blir det ju enkelt.
    Jag var mest nyfiken på hur snabba de är på att ta emot ny information. Vi ljudpräglar vid andra tillfällen oxå, tex speciellt ljud vid insomnande på kvällen.
    kixan skrev 2010-08-15 19:58:33 följande:
    Fast ett ec:at barn kissar snarare färre gånger ju större de blir, eftersom de tömmer blåsan ordentligt när de kissar istället för att småskvätta som blöjbarn ofta gör
    Bättre med en stor pöl än många småTungan ute
    Är nog jag som överdriver och tänker på allt jobb med att torka upp och att det ska förstöra våra golv, hahahaha
  • flisanzigge

     Tack för era svar. Skönt att veta att folk tänker lika som en och att ni stöttar.

    Själv har vi haft ett par veckor av lite strul. Dottern har sovit dåligt på nätterna och kiss och bajs har inte funkat alls. Troligtvis har hon varit inne i en utvecklingsfas för nu sover hon hela natten genom, slutat äta på natten och vi har lyckats pricka in ett par kiss och bajsar igen.Skrattande (3 mån på tis)

    Är på väg att införskaffa en babybjörn potta, men då jag är lite snål vad gäller babysaker så försöker jag att skaffa en begagnad och det tar lite tid. Hon börjar bli tung att hålla ovanför vasken och då magen trycks ihop så kommer det ibland kräk och det verkar inte vara så bekvämt för henne.

    Jag har just nu gett upp morgon kissningarna för de kom så tätt som var 10 e minut och det gick bara inte att fånga dem. Speciellt inte om man missade en, då blev det totalt omöjligt. Bajset har varit lättare att fånga då hon endast bajsar 1-2 ggr/dygn och nästan vid exakt samma tid.

    Mitt mål med EC kommer att vara att få henne att slippa att ligga i blöta blöjor, tex en kvällskiss så vet jag att hon kommer att få vara torr ganska länge under natten vilket resulterar i en välmående rumpaTungan ute
    Det är ju ett plus att slippa använda så många blöjor och kunna tänka lite på miljön!


    Min mamma (barnmorska) tycker att jag bara är tramsig. Hon menar på att barnens hjärna och kropp inte är mogna än för att pott tränas.
    Förstår inte att det inte handlar om att pott tränas utan om att bara välja annan plats att kissa/bajsa på

    Är ju så skönt att slippa ta bajset i blöjan, även om man måste städa hela vasken efter en explosionTungan ute

    Hade gärna testat tygblöjor, men sambon vägrar och då han kommer att vara hemma på full tid om 3 månader så känns det inte lönt att köpa in.
     Jag märker ju oftast inte om det kommer kiss i blöjan utan präglar bara med ljudet när det kissas i vask. Hoppas kunna få det att fungera ändå. Tyckte att det fungerade bra innan då det nästan alltid kom kiss när vi provade. Nu i denna kassa perioden har inget funkat så jag släppte det för ett par veckor. Är nu igång igenGlad

  • flisanzigge

    Kanske en dum fråga nu men vare sig jag har tyg eller pappersblöja så är det väl försent att prägla ljud när hon redan har kissat?? Jag kan ju inte ha handen i blöjan jämtTungan ute

    Däremot så har jag faktiskt några gamla tygblöjor och nya trasor från Jysk som är som tygblöjorna, de hade man ju iofs kunnat vira om henne och då hade jag ju märkt när hon kissade men det hade inte komiit floder som dränkte ner mig, babysitter mm

  • flisanzigge
    kixan skrev 2010-09-02 18:59:36 följande:
    Man kan prova att spola vatten samtidigt som man rutinkissar, det blir man ju nödig av även som vuxen. Cool
    Skrattande
  • flisanzigge
    Pocahontas skrev 2010-09-04 08:50:57 följande:
    Har en oanvänd ytterblöja från Imse Vimse, 3-6 kg, kan skicka den till dig om du vill!
    Tack, det hade varit jättesnällt!! Tyvärr är dottern redan uppe i 7 kg Tungan ute

    Det går väldigt mycket upp och ner här just nu. Efter ett par veckor där det knappt funkade alls kom vi igång igen och det funkade skitbra. Sen kom vaccinationen med en orolig magen och vi kom av oss igen. Får dessutom för mig att spegeln distraherar henne då hon blir så himla glad att se sig själv och studsar i min famn. Över toaletten tycker hon blir obekväm ställning.
    Måste införskaffa en potta!!!!!!
    Toppen9 skrev 2010-09-09 20:54:34 följande:

    (förlåt ts för att jag kapade tråden lite )


    Det är helt ok, har själv en massa frågor och funderingar så det är bara bra att det kommer in "andra" diskussioner oxåSkrattande
Svar på tråden ska man våga starta?????