• Äldre 17 Aug 00:09
    260345 visningar
    1482 svar
    1482
    260345

    Sydafrika-tråd!

    Hej!
    Jag ville starta en tråd där vi som är intresserade, ska eller har adopterat från Sydafrika kunde samlas oss prata lite Glad ge varandra råd och tips m.m

    Vi vill adoptera från Sydafrika, men har bara köat hos AC ett halvår.  

  • Svar på tråden Sydafrika-tråd!
  • Äldre 28 Aug 20:26
    #31

    Det finns en researrangör som brukar kunna ordna det mesta i SA (Martie heter hon). Just t.ex. att hämta från flygplatsen, köra till domstol, ordna vissa utflykter enligt önskelmål mm. Man får kontaktinformation till henne i förväg så kan man kommunicera direkt angående vad man vill göra.

    Det vanligaste är att man anländer en frdag (2 veckor efter BB) och får sitt barn där på följande måndag. Samma vecka ons/tors brukar det vara domstol, och efter det har man fritt fram att göra vad man vill, ungefär 12 dagar. Man stannat ju i landet totalt 3 veckor. Den sista veckan måste man vara på plats i Pretoria för att ordna barnets svenska pass mm. Då är det ofta den vecakn man får besöak barnhemmet också (om man vill).

    Ni senast när vi var i SA  (nov-dec -09) så hyrde vi bil i 12 dagar och körde från Pretoria till Durban, längs östkust mot Mosambique och tillbaka igen. Vi vill till just Durban för att vårt först barn hämtade vi där 2006. Kapstad är ett fint alternativ att resa till på mellan veckan också. Swazilnad kunde vu tyvärr inte komm ai för vårt nya barn hade inte fått sitt pass då ännu, men det lär vara fint där.

    Man åker bara som familj till SA men sen brukar det finnas flera familjer från Norden och Holland på de guesthousen som rekommenderas (och är bra!) att man bor i i Pretoria. Det är rätt roligt att träffa andra och få nya bekanta, men ändå kunna bestämma själv hur man vill göra.

  • Nöjder
    Äldre 28 Aug 21:52
    #32

    Hej!
    Vi håller på att "samla papper" till SA. Sitter och försöker skriva det personliga brevet, inte helt lätt.
    Ska vara "varmt och personligt" samtidigt som man ska berätta om jobb, utbildning mm.
    Trodde först min man och jag skulle skriva var sitt, man vid närmre läsning av instruktionerna, verkar det skulla vara ett gemensamt. Lite svårt, eftersom känslor och värderingar kan variera mellan oss.
    Tips och råd?


    personligt brev
  • Äldre 29 Aug 12:37
    #33

    Tap dancing mum: Tack för beskrivningen av vistelsen i Sydafrika!!

    Ska man skriva både en livsbok och ett personligt brev?
    Är livsboken mest bilder och brevet text då eller?
    Hur långt ska det personliga brevet va? 

  • Äldre 29 Aug 21:15
    #34

    Ja, man ska ha både och. Det personliga brevet riktas till den biologiska mamman, så om hon är känd ska hon få läsa lite mer om er, och  hur ni är.

    Man ska ha text i Livsboken också, men den besriver ju mera vad bilderna handlar om. Brevet tar upp "allt det andra". Vi skrev ungefär 1,5 - 2  A4 sidor. Det var inte så lätt, nej, när man vill ta upp olika saker. För vår del fungerade det bäst att den ena skrev en råkopia av brevet först, och sen diskuterade och ändrade vi brevet efter bådas önskemål. Samma taktik har fungerat bra för oss med återrapporteringen också.

  • Samast­e
    Äldre 30 Aug 09:38
    #35

    Om det där att träffa andra familjer - vi bodde på Chancellour's Court och spenderade två veckor tillsammans med ett par familjer från Danmark och en från Sverige. Den svenska familjen gjorde vi flera utflykter tillsammans med och har hållit kontakten sedan dess och i somras, tre år efter adoptionen, kom de och hälsade på i några dagar. Våra jämngamla flickor lekte dygnet runt och vi kunde se hur värdefullt det var för dem båda att ha nånting så speciellt gemensamt. De kände av det trots att de är knappt fyra år!

  • Äldre 31 Aug 20:43
    #36

    Tack för alla som delar med er, jag tycker det är jätteinressant att läsa!

    Är det svårt att adoptera ett syskon från SA? 

  • Samast­e
    Äldre 1 Sep 14:26
    #37

    Nej, men man ska ha specialtillstånd för ett tredje barn och så ska man varken ha biologiska barn eller barn adopterade från andra länder från förr heller. Men det finns undantag...

  • Äldre 1 Sep 15:20
    #38

    Jaha okej. Men två barn från sydafrika är inga problem att adoptera då? Om man inte har andra barn alltså. 
    Vad är det för specialtillstånd man måste ha för ett tredje barn då ? 

  • Samast­e
    Äldre 2 Sep 09:58
    #39

    Två barn är automatiskt ok, men vill du ha ett tredje kräver det ett extra tillstånd från Abba. Jag vet inte om nån som har nekats att söka en tredje gång, men det går inte att göra en automatisk ansökan utan via organisationen för man en diskussion om det på förhand. Och kan man ta emot ett sn-ansökan tror jag att man är extra "välkommen".

  • Äldre 2 Sep 19:26
    #40

    Hej allihopa,
    Kikar in och presenterar mig som intresserad av allt som har med adoption från Sydafrika att göra. Min man och jag har just bestämt oss och ställt oss i kö efter 7 års barnlöshet. Vi längtar något så otroligt efter att bli en hel familj. Sydafrika känns helt rätt för oss!

Svar på tråden Sydafrika-tråd!