• IsaN

    3,5 år, fortfarande blöja och bryr sig inte. HJÄLP!

    Jag och min man börjar bli smått desperata. Hur ska vi få vår drygt 3,5-åriga dotter att släppa blöjan? Det värsta är att hon inte verkar bry sig när blöjan blir smutsig. Om ingen annan märker något kan hon gå länge med bajs i blöjan utan att säga något. Vi har försök potträna i somras och hon satt på pottan rätt många gånger men det kommer ingenting. Sen kan de komma sekunderna efteråt i blöja eller trosor. Nu sen dagis började igen så vägrar hon åter igen sitta på pottan, toaletten vill hon inte ens testa, och vi vet inte vad vi ska ta oss till. Vi har testat att vänta in henne, vi har mutat med presenter, vi har suttit och pysslat eller läst när hon suttit på pottan, men inget hjälper. Hon är en väldigt bestämd ung dam och hon går sin egen väg. Hon härmar inte andra utan gör det hon själv tycker är kul. Hon är väldigt duktig och framåt med mycket annat. Vad ska vi göra?

  • Svar på tråden 3,5 år, fortfarande blöja och bryr sig inte. HJÄLP!
  • IsaN

    Ja, man får ju oftast rådet att vänta, det löser sig. Det känns bara som att vi har väntat in henne länge nu. Hur länge ska man vänta innan man verkligen ska börja bli orolig? Det känns otroligt att en 3,5 åring inte är mogen men så är det kanske. Min man tycker det är så pinsamt att varje dag hämta henne på dagis  och då hitta henne med en full blöja som förmodligen har suttit där ett tag. De låter de stora barnen vara ute själv en del på eftermiddagen och de andra barnen sköter ju toalettbesöken själva, medan dottern inte säger till när hon behöver byta blöja. 

  • IsaN

    Nej, jag skämtar inte. På eftermiddagen är ofta de större barnen ute själva och personalen har bara koll på dem men är inte i deras direkta närhet. Och då glömmer de nog bort att hon har blöja. Men jag tycker också det är dåligt. Varje barn har ju sina behov så visst borde de kunna kolla henne någon gång extra. Vi har inte heller någon hjälp från dem när det gäller pottträning. Om inte barnet själv säger till och vill få på toaletten så får hon inte vara där utan blöja. Det gör att det inte är så lätt att få en kontinuitet i tränandet. Men jag är inne på nu att ta ett möte med dem och diskutera hela situationen, hur vi tillsammans kan hjälpa henne att ta steget. 

  • IsaN

    granit: Vi är faktiskt lite inne på det nu då vi delvis tror att vägrar beror på hennes bekvämlighet. Ofta behöver man ta striden med henne en gång, sen går det bra. Jag har dock tyckt att det blir lite konstigt att plötsligt erbjuda blöja när man ska till dagis men det gick visst bra för er del. Annars får vi ju vänta ända till höstlovet, men då har vi ju istället över en vecka på oss utan dagis som "stör". Jag har tidigare trott på idén att vänta ut och att hon blir redo av sig själv, men som du säger är jag inte lika säker längre. Inte när det gäller henne. Jag tror vi måste hjälpa henne att ta det där steget. 

  • IsaN

    Nu har det hänt saker på toalettfronten. Det började med att vi bestämde att höstlovet skulle vara en bra tid för att säga att blöjorna var slut. Vi kände att vi måste göra något. Så vi köpte klistermärken och gjorde rutor på ett papper, en för varje blöja som fanns kvar. Vi räknade ut att de skulle vara lagom slut till lovet första veckan i november. Sen fick hon sätta ett klistermärke i en ruta varje gång vi tog en blöja. Den eller dagen efter sa jag att nu går vi och testar att sitta på toaletten. Pottan struntade vi denna gång. Hon är så lång så den är nog jobbig att sitta på. Hon gick med på att sitta där ett lång stund även om inget hände. Nån dag senare, lördag förra helgen, så sa vi att nu tar vi trosor och sitter på toaletten. Hon vägrade inte detta heller när vi sa det som ett självklart påstående istället för att fråga henne. Redan på förmiddagen sa hon att hon behövde kissa men då kom ingenting. Men efter lunch sa hon till igen och då kom det. Då var både hon och vi stolta. Sen dess har hon bara haft blöja på dagtid när vi skulle iväg på en lång runda på stan utan direkta toalettmöjlgiheter. Det händer olyckor, men hon kissar ofta på toaletten och säger till att hon behöver, vilket vi inte trodde hon skulle göra. Ibland kommer bajset i trosorna, men hon har sagt till några gånger också och försökt på toaletten. Det har inte lyckats än och ibland har hon velat ha blöja för att bajsa, men eftersom hon i alla fall försöker så känns det inte som att det är långt borta. 
    Dagis, som vi inte tidigare har känt att de vill hjälpa till med träningen, hakade på tåget. Redan första blöjfria dagen där gick hon med på att sitta på deras toalett och andra dagen kissade hon. Det har hänt någon olycka där och även hemma men i stort är vi mer än nöjda. Vi trodde inte att hon skulle ha kommit så här långt redan en vecka innan lovet. Hon är tre år och nio månader nu och nu verkar hon äntligen vara mogen. Men inget hade hänt om inte vi hade tagit initiativet. Det är hon för bekväm för.  

Svar på tråden 3,5 år, fortfarande blöja och bryr sig inte. HJÄLP!