• Anonym (ADD?)

    ADD symptom hos vuxna

    Ni vuxna med ADD: jag undrar vad har ni för symptom? När uppmärksammades det och hur? Vilka tecken på ADD finns det?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-08 18:24
    Jag har skapat en ny tråd (mötesplatsen) där vi kan diskutera annat som rör ADD/ADHD förutom symtom: www.familjeliv.se/Forum-11-308/m56019945-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-28 22:43
    Viktig information om listan:

    Listan nedan är en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som de flesta av oss i tråden upplever frekvent och har gemensamt med varandra.

    Det är inte en lista som innehåller några absoluta sanningar eller säkra källor.
    Det är inte heller en lista över korrekta diagnoskriterier som professionella läkare och psykologer använder sig av vid diagnosticering.
    Det är en lista skriven i syfte att underlätta för oss som eventuellt kommer att utredas, att ta med till våra läkare vid ett första bedömingssamtal, att visa eller läsa upp för psykologen eller våra nära och kära.

    En del av oss som skriver eller har skrivit här har redan en (av läkare) konstaterad ADHD eller ADD-diagnos, någon är under utredning medan andra fortfarande står i kö i väntan på utredning. Om du är en av dem som trillar in här, kanske mest av nyfikenhet, läser och känner igen dig i några eller i alla de symtom som finns med på listan behöver det inte betyda att du har ADHD/ADD. Men är du orolig och misstänker en eventuell ADHD/ADD-diagnos bör du kontakta din vårdcentral eller en öppenpsykiatrisk mottagning för vidare utredning.
    Nog för att en del av oss i tråden besitter stor erfarenhet och mycket kunskap om ämnet men vi är inga läkare eller psykologer. Vi kan svara på frågor och det gör vi så gärna, men vi kan inte lämna något definitivt svar eller ställa diagnos på någon.

    Listan får däremot användas av vemsomhelst, kopieras, skrivas ut, ramas in eller vad du nu vill. Men kom ihåg, listan är endast en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som vi i tråden upplever och det frekvent, d.v.s ofta förekommande eller "on a daily basis".

    ~ Igångsättningssvårigheter - även de enklaste sysslor som t.ex vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, duscha eller borsta tänderna skjuts upp.

    ~ Behov av rutiner och struktur men ...

    ~ Svårt för att själv strukturera, organisera och planera sin vardag och sina saker

    ~ Låg mental uthållighet

    ~ Lättdistraherad

    ~ Låg koncentrationsförmåga - stora svårigheter med att behålla fokus och uppmärksamet i synnerhet på saker man upplever tråkiga

    ~ Nedsatt arbetsminne/korttidsminne

    ~ Bristande motivation och därför

    ~ Ofta alltid på jakt efter just motivation i form av olika belöningar vilka kan vara allt i från att sitta vid datorn, äta godis, dricka alkohol, shoppa etc.

    ~ Impulsiv - te.x när det kommer till beslutsfattande men där finns även stora tendenser till

    ~ Beslutsångest - vela och fundera alldeles för länge innan ett beslut tas

    ~ Påbörjar olika projekt men avslutar dem sällan - man kan te.x få för sig att man ska börja träna och köper träningskläder och gymkort men struntar sedan i att gå till gymmet, man hoppar på olika kurser som "verkar skoj" just då men inser sedan ganska snabbt att det inte var det, hoppar av och påbörjar något annat istället.

    ~ Ombytlig/nyckfull/obeständig (se ovan)

    ~ Kommer ur balans/blir lätt störd när ens rutiner rubbas

    ~ Tidsoptimist - kommer ofta eller alltid försent, underskattar hur lång tid en viss sak tar att göra/färdigställa

    ~ Ljudkänslig - tycks höra (vissa ljud) högre än andra. Svårt för te.x tickande klockor, knastrande ljud, tuggande, handklapp, prasslande etc

    ~ Svårigheter med att göra något metodiskt och

    ~ Benägen att kasta sig in i nya projekt eller uppgifter utan att bry sig om instruktioner och därför

    ~ Benägen att göra saker i fel följd

    ~ Disträ och tankspridd - glömsk, förlägger sina saker, slarvar bort te.x nyklar, plånbok, glömmer viktiga överenskommelser, möten etc

    ~ Tendens till att fixera sig vid/hyperfokusera på olika saker/ämnen - går från specialintresse till specialintresse och lägger ner sin själ och nästan all sin vakna tid till att tänka på eller göra reserach på just det ämnet/intresset.

    ~ Otålig - har svårt för dötid, att behöva vänta osv. Vill att saker ska hända NU och helst igår. Kan te.x yttra sig i att man avbryter i samtal och diskussioner eller om man får en ide´så ska den sättas i verk med en gång, spelar ingen roll om man ligger i sängen för att sova.
    Te.x får man för sig att möblera gör man det oavsett om klockan är 15 eller 03.

    ~ Upplever en nästan konstant orkeslöshet och trötthet och har

    ~ Sömnsvårigheter - har svårt för att komma i säng i tid, svårt för att komma till ro och somna, även svårt för att orka hålla sig vaken en hel dag utan en stunds vila mitt på dagen.

    ~ Humörsvängningar - ibland kraftiga och ofta snabba men som fort går över och

    ~ Perioder av nedstämdhet och ångest kontra perioder då man känner sig mer tillfreds, glad och uppåt - dessa perioder eller svängningar i måendet kan ske flera ggr per dag eller hålla i sig ett par dagar vardera. Men de är ständigt återkommande och tycks vara oberoende av yttre händelser.

    ~ Viss motorisk klumpighet och bristande koordinationsförmåga - missbedömer avstånd, bristande kroppkontroll te.x går in i saker, snubblar, spiller, tar för hårt eller för löst i saker, bryter av pennor etc.

    ~ Bristande simultanförmåga - svårigheter med att göra flera olika saker samtidigt och att hålla isär och sortera information te.x olika sorters sinnesintryck

    ~ Bristande konsekvenstänkande - förstår inte alltid eller missbedömer konsekvenserna av sitt handlande, tänker rätt (d.v.s medveten om konsekvenserna) ibland men gör eller handlar fel ändå.

    ~ Låg tolerans mot stress/stresskänslig - ogillar stress och hög press överhuvudtaget, vill göra saker och ting i sin takt men paradoxalt nog

    ~ Skjuter upp alla måsten till sista sekund - kan sitta en hel dag utan att företa sig något men 30 min innan te.x sambon kommer hem börjar man både dammsuga och skura golvet. Betalar inte räkningar, lämnar inte in deklarationen i tid fast man haft god tid på sig och vetat om att det ska göras.

    ~ Arbetar som mest effektivt inför deadline (se ovan)

    ~ Svartvitt tänkande - tänker ofta "antingen eller" eller "allt eller inget"

    ~ Bär på en inre oro och rastlöshet - känner sig aldrig 100% tillfredställd eller nöjd. Alltid finns där något som kan förbättras, göras annorlunda, förnyas och förändras osv.

    ~ Svårigheter med närhet - kramar och gos kan uppfattas som påträngande och jobbigt om det inte sker på ens egna villkor.

    ~ Allt ska förresten helst alltid ske på ens egna villkor.

    ~ Har överlag dålig hand med ekonomi - svårigheter med att förstå och inse pengars värde.

    Övrigt - sådant som tagits upp här i tråden (därmed inte sagt att alla vi i tråden lider av det eller att ens alla med ADHD/ADD lider av det)

    Låg självkänsla, social fobi, ångest, depression, ätstörningar, sömnstörningar och PMS.

    Utanförskap, arbetslöshet och har bakom sig en kraschad skolgång, ofullständiga betyg, stormiga (och i vissa fall våldsamma) relationer m.m

    Många överkonsumerar dessutom mycket kaffe, coca cola, tobak och alkohol, vilket sägs ha lugnande effekt på personer med ADHD/ADD. Missbruk av droger (främst centralstimulantia som te.x amfetamin) då det bekant har en lugnande effekt på människor med ADHD förekommer också, i synnerhet hos de med odiagnosticerad ADHD/ADD i försök att självmedicinera.

    Annat som tycks vara vanligt förekommande hos personer med ADHD/ADD är: Dyslexi, dyskalkyli och liknande svårigheter. Även tvångstankar/tvångsbeteenden som te.x dermatillomani och trichotillomani kan förekomma.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-30 05:05
    Jag vill ge ett stort tack till strulmaja som har gjort ett fantstiskt jobb med att sammanställa informationen i tråden och skapa "listan"!
  • Svar på tråden ADD symptom hos vuxna
  • strulmaja

    Jaha, då har jag varit sådär äckligt duktig igen men jag kunde inte låta bli. Jag har under dagen skrivit ner en hel del från min bibel (Vuxna med DAMP/ADHD) för att låta er, gamla som nya trådskrivare, ta del av detta och förhoppningsvis minska den förvirring som jag vet finns angående ADHD och ADD, skillnaden på dem etc. 
    Tyvärr är det alldeles för mycket text för att klistra i trådstarten. MEN det kanske är möjligt att klistra en notering i TS om vart eller vilken sida i tråden denna information finns så att nya trådskrivare hittar dit? Nåväl... här kommer det.


    Det är många som är förvirrade angående det här med ADHD och ADD, vad skillnaden är mellan dom båda, OM det är någon skillnad osv.
    Tydligen är det så att ADD mest används i USA medan man här i Sverige vid ställande av diagnos får diagnosen ADHD samt en notering vid sidan om den om vart den huvudsakliga problematiken ligger. Enkelt uttryckt skulle man kunna säga att ADD är ADHD men utan hyperaktiviteten. Jag har förklarat detta lite mer ingående nedan.


    Såhär står det i boken Vuxna med DAMP/ADHD:

    I den amerikanska diagnoshandboken DSM IV delas ADHD upp i tre undergrupper:

    1) Den hyperaktiva/impulsiva
    2) Den med huvudsakligen bristande uppmärksamhet (predominantly inattentive) (ADD)
    3) Den grupp som kombinerar de båda ovan nämnda grupperna


    Vissa experter, som te.x den amerikanske forskaren Russel Barkley, går så långt att de tror att det rör sig om två distinkta störningar som inte borde blandas ihop."


    Vidare står det såhär:


    De amerikanska diagnostiska kriterierna är normerade utifrån barn. De hyperaktiva barnen (alltså grupp 1) kan som vuxna ha kvar en del av sina symtom men passar oftast bäst in i gruppen "kombinerad under- och överaktivitet."


    Strulmajas kommentar: Därefter tar boken upp, beskriver och ger exempel på de tre ovan nämnda grupperna. Jag citerar några saker (ej exakt) ur varje grupp för att ni lättare ska se och förstå skillnaden.

    Ur boken alltså:


    Gruppen med hyperaktivitet: (den klassiska ADHD-diagnosen)


    Den klassiska bilden av DAMP/ADHD är åttaåringen som inte kan sitta still i skolan, som ständigt klättrar, springer, ramlar och slår sig.
    För de flesta vuxna tar sig hyperaktiviteten "mindre" uttryck eller har nästan helt gått över.
    Ex: Någon vickar ständigt på foten när han sitter med korslagda ben, en sitter alltid och väger upp och ned på hälen när han har foten i golvet. Någon vill alltid ha ett litet papper att snurra mellan fingrarna. Somliga gillar bättre att stå än att sitta, andra springer alltid litet när de flesta skulle gå. En amerikansk specialist säger att de här tecknen är så vanliga att redan receptionisten på hans klinik kan ställa diagnos på dessa vuxna.


    Strulmajas kommentar: Ovan beskrivning är nog så som de allra flesta tror att ADHD visar sig. Bland annat. Vi som inte har ADHD med huvudsakligen hyperaktivitet blir därför inte tagna på allvar (tror jag), därför att just hyperaktiviteten inte är det mest utmärkande hos oss.
    Därmed inte sagt att vi inte har ADHD.


    Vidare om samma grupp står det såhär:


    Ofta är man själv ganska omedveten om sådana små ovanor.
    Långt mer besvärande är den inre oro eller drift man känner att ständigt hitta nya vinklar, nya sysselsättningar och ny stimulans. Låt det gamla avslutas snabbt och geschwint, nu börjar ett nytt kapitel. Blir man förtjust i en flicka ska man gifta sig med henne, ser man ett par snygga skor ska man köpa dem. Är inte det gamla jobbet roligt säger man upp sig och försöker något nytt. Blir studierna i franska för sega, varför inte prova historia?
    Verkar vardagen trist kanske man kunde lyssna på vad Jehovas vittnen har att erbjuda osv, osv.

    Inga ansträngningar verkar för tunga för att nå det nya målet, då kan man mobilisera stor uppfinningsrikedom och företagsamhet för att komma därhän.
    När man väl har nått det blir man tom och nedslagen, det var ansträngningen som gjorde att man kunde koncentrera sig. Men det kan också hända att något annat verkar roligare på vägen och då provar man det. Det betyder att den som står mitt i livet ofta kan se tillbaka på en radda med halvstickade tröjor, oavslutade studiegångar, kraschade förhållanden och halvfärdiga reparationsprojekt. Det kan vara deprimerande. Eller också går man obekymrat vidare.


    Strulmajas kommentar: Åtta sidor i boken ägnas åt att beskriva denna grupp. Jag orkar inte citera allt utan går nu vidare till nästa grupp...


    Gruppen med huvudsakligen bristande uppmärksamhet (även kallad ADD)


    Många vuxna för vilka barndomens hyperaktivitet har vuxit bort hör till gruppen som brukar sägas ha "huvudsakligen bristande uppmärksamhet". Andra har aldrig varit hyperaktiva.
    Kanske gick de igenom hela skolan utan att någon insåg att de hade en uppmärksamhetsstörning som de kunde fått hjälp med. De kanske bara var normalt aktiva eller rent av underaktiva, hypoaktiva och passiva. De störde inte. Att de hade svårt att koncentrera sig och blev lätt distraherade var kanske förklaringen till att det inte gick bra för dem i skolan. Denna grupp brukar anses utgöra 15 procent av barn med DAMP/ADHD, men säkerligen avsevärt fler vuxna.


    Kvinnor anses oftare höra till denna grupp. Flickorna stör inte i skolan och väcker inte sådan uppmärksamhet som leder till besök hos utredningsteam.
    Först i tonåren börjar flickornas problem märkas på allvar och då tar de sig ibland uttryck i ätstörningar och depression, ibland i att de skolkar, börjar missbruka, blir "pojktokiga" eller vagabonderar. Oftast tänker ingen på att dessa flickors "tonårsproblem" kan behöva diagnosticeras noga.


    De som tillhör den här gruppen har mer diffusa symtom som är svårare att se och förstår.
    Det är som om hjärnan är trögare och mindre exakt i sin informationsbearbetning.
    Kanske kan det liknas vid närsynthet. Man kan inte fokusera riktigt utan måste anstränga sig mycket för att se klart. Och ansträngningen räcker ofta inte till slutet, så bilden blir ändå vag.

    Man halkar lätt över detaljer när man läser och måste gissa sig till hur meningen slutar.
    Man orkar inte höra på hela förklaringen som ens barn kommer med, man klarar inte en intstruktion som består av flera led, man hänger inte med i alla förvecklingarna i en film.
    Man har också svårt att komma ihåg just när det behövs. I vuxenåldern minns man inte namnet just när man möter en vän i korridoren, eller anvisningarna vid strömavbrott eller koden till bankomatkortet. Fastän man vet att ett test är viktigt och man "vill" klara sig bra, så kan man inte mobilisera den kraft och uthållighet som behövs för att bemästra tråkigheten.

    Några amerikanska forskare anser att det är just denna brist i "mobiliseringsförmåga" som är kärnan i ADD som gruppen med "huvudsakligen uppmärksamhetsstörning" ofta kallas i USA.
    Ett annat problem är uppskjutandet. Kanske är det en konsekvens av att man så lätt blir distraherad, eller av att man är så beroende av motivation. Det blir svårt att göra tråkiga saker. Man lämnar inte in sin deklaration i tid. Man söker inte stipendier eller utbildningar därför att det inte blir av att man kopiera betygen. Hela ens framtid kan påverkas av det.
    Ibland blir uppgifterna gjorde i sista minuten, och hafsigt, ibland blir inget gjort och man blir kallad passiv, loj och lat.

    Många i den här gruppen är blyga och tystlåtna och socialt tillbakadragna.
    Kanske upprepade misslyckanden gör att de inte vill utsätta sig fler gånger för att verka dumma eller bakom, utan hellre håller sig i bakgrunden och väntar på andras initiativ.
    Många känner sig klumpiga och utanför och isolerar sig.

    Slutligen .. 

    Gruppen kombinerad under-och överaktivitet (alltså en kombination av båda ovan nämnda grupper)


    Det finns inga höga murar mellan de tre grupperna av uppmärksamhetsstörning.
    De flesta som har DAMP/ADHD kan hitta drag som de känner igen från alla grupperna, och det allra vanligaste är kanske en växling mellan över-och underaktivitet både hos vuxna och barn.

    Den som har svårt att koncentrera sig, kan å andra sidan ibland koncentrera sig alltför mycket på en sak (hyperfokusera). Om man sitter och ser på TV kan man bli mycket upprörd om någon börjar prata eftersom man riskerar att förlora den koncentration man just hade uppnått.
    Det kan också vara svårt att låta uppmärksamheten pendla från en sak till en annan, man fastnar lätt i det man håller på med. När man putsar fönster fortsätter man att putsa på en enda fönsterruta och har svårt att börja med nästa. Att städa en hel våning kan vara svårt, men hallen kan bli jättefin eftersom det var där man började, och fastnade.
    I många arbetsuppgifter kan det vara svårt att vara "lagom" slarvig, antingen blir man för nogrann så att jobbet tar för lång tid, eller också anklagas man för att hafsa över.

    Förmågan att koncentrera sig varierar från en situation till en annan och från en dag till en annan. Det kan skapa svårigheter i umgänget och i arbetet. Många börjar tänka på annat när frun berättar om vad som hänt under dagen. Man orkar inte höra färdigt när arbetskamraten berättar om sina barn. Det skapar lätt intrycket att man är ointresserad och neagtiv. En annan dag kan man vara en engagerad och deltagande samtalspartner.

    Svängningarna visar sig också i vad man kan prestera på sitt arbete och hur det går med skola och studier. Detta att symtomen varierar så mycket hänger säkerligen delvis samman med behovet av motivation. Vid en testning hos psykologen, där man får den uppmuntran som hans fulla uppmärksamhet innebär, har man kanske lätt att koncentrera sig och prestera bra resultat. Nästa gång känner man sig uttråkad redan i väntrummet därför att man vet vad som ska ske."


    Strulmajas kommentar: Gruppen ovan, kombin, verkar vara den grupp man kan hitta de flesta (alla?) i den här tråden. Jag känner rent intuitivt att det är i den jag själv hör hemma bäst.


    Jag uppmuntrar verkligen alla som är nyfikna på och som vill veta mer att låna eller köpa boken!

  • strulmaja
    TjockKatt skrev 2011-01-02 20:36:26 följande:
    Strulmaja: Det verkar vara en intressant bok, ska nog hålla ögonen öppna efter den.
    Ja den är super, verkligen.
  • strulmaja
    Anonym (ADD?) skrev 2011-01-02 09:27:41 följande:
    Ja, nattmat är gott!

    Äter ni frukost? Jag var ju inne på det här med övernattande gäster tidigare och om vi ska ha sådana på besök så måste jag alltid fara och hadla typisk frukostmat (fil, musli, gröt, sylt, smörgås, juice etc) för sånt har vi oftast inte hemma efterom vi inte äter sån frukost i vanliga fall. Om vi äter frukost så blir det vad vi är sugna på just då och vad vi råkar ha hemma, kanske blir det stekt ägg eller fruktsmoothie eller pizzan som blivit över från kvällen innan Glad.
    Räknas en kopp kaffe? Eller tre?

    Jag kan inte äta frukost direkt efter uppvaknadet. Spelar ingen roll om jag är hungrig. Min hjärna är så jävla avtrubbad då att jag måste vakna ordentligt med minst en kopp kaffe först. Sen KANSKE jag kan börja fundera på frukost men oftast har något annat kommit i mellan och så kommer jag inte på att jag ska äta förrän framåt lunch. 
    Däremot uppskattar jag en riktigt frukost a la hotell. Jag har bara inte ork att själv stå och göra den. Men eftersom jag har barn finns det mesta hemma, gröt, yogurt, fil, flingor, pålägg, bröd osv men det mesta hinner bli gammalt och vi slänger bort massvis med mat Obestämd 
    Fast jag tycker det är jobbigt att ha gäster, särskilt krävande sådana. Eller, det är nog jag som uppfattar dom som krävande när dom framåt 10-11 tiden undrar vad vi ska äta till lunch och sedan vid 14 undrar vad vi ska äta till middag. Fasen, jag har viktigare saker att tänka på än lunch och middag och har lust att slänga ur mig: Du får väl kolla i kylskåpet och röra ihop något själv. Jag är verkligen världens sämsta värdinna!
  • Anonym (Drutten-ADD)

    Tack för all info i denna tråden. Jag känner mig ganska klar med symtomen och hoppar vidare till den andra tråden, ADD ADHD hos vuxna, mötesplatsen. Tror jag byter lite mer fokus. När jag nu vet precis varför jag inte är som alla andra barn (och alla symtom), ska jag bli bättre på att hantera svagheterna och utnyttja de starka sidorna Bara positiva tankar idag !

    Och till er som tror ni har hittat rätt men inte fått diagnos. Har ni kommit så här långt, så vet ni redan mer om er själva än någon psykolog/psykiatriker skulle kunna lista ut. Klart man går med en enorm osäkerhet på vad utredning/diagnos ska bli. Jag kände djup ångest precis när jag läst allt, och ställt min egen diagnos, men fick vänta på utredning. Tänk om jag har fel? Vad f-n gör jag då. Jag orkar inte dra hela processen ett varv till.

    Ingen fara! För det första har ni som skrivit här knappast fel i era misstankar. Om någon mot förmodan inte skulle få sin diagnos, är risken större att det är psykiatrikern/psykologen som missat. Och skulle det mot förmodan ändå vara fel spår. Då har man åtminstone uteslutit ett problem, och ändå kommit mycke längre i processen att förstå sig själv för att må bättre (och fått en halv psykologexamen på köpet . Men den risken är nog "tyvärr" minimal

    Hoppas att diagnos för er del också innebär en lättnad som för mig, och att ni får ny energi och lust att hitta sätt, betendeknep och/eller medicin, för att kunna leva ett bättre roligare och rikare liv. För det ska jag nu göra i nästa tråd. Hoppas vi ses där

    Jisses vilket krångligt sätt att skriva "Tack och hej, ses i nästa tråd"... :-O ... ja fy fasen vad omständig man är . hahahaha.... behöver ju aldrig ha tråkigt, bara att skratta år sina egna knäppa sidor

  • Anonym (oj)

    STRULMAJA - DU ÄR GRYM!
    Nu finns inga tvivel längre, jag vet att detta är mitt problem...
    Min kille sa precis "jag är 110% säker på att du har ADD"

  • strulmaja
    Anonym (oj) skrev 2011-01-02 23:11:25 följande:
    STRULMAJA - DU ÄR GRYM!
    Nu finns inga tvivel längre, jag vet att detta är mitt problem...
    Min kille sa precis "jag är 110% säker på att du har ADD"
    Du är också grym!

    Vet du, vi kommer fixa det här. Inte gå ner oss, inte leva som om diagnosen är det enda vi är. Vi är mer än så. Och tillsammans ska vi fasen lära oss bemästra detta och göra det till något riktigt bra, till en tillgång snarare än ett handikapp. Jag VET att det går!

    Puss

    Hjärta
  • Anonym (oj)
    strulmaja skrev 2011-01-02 23:15:48 följande:
    Du är också grym!

    Vet du, vi kommer fixa det här. Inte gå ner oss, inte leva som om diagnosen är det enda vi är. Vi är mer än så. Och tillsammans ska vi fasen lära oss bemästra detta och göra det till något riktigt bra, till en tillgång snarare än ett handikapp. Jag VET att det går!

    Puss
    HjärtaHjärtaHjärta
  • Anonym (j)

    har alltid undrat om det var något som är fel på mig, men kanske att jag har add...kan man få reda på det på något sätt. Allt som jag läst i tråden stämmer inte....men mycket.

  • TjockKatt
    Anonym (j) skrev 2011-01-02 23:26:11 följande:
    har alltid undrat om det var något som är fel på mig, men kanske att jag har add...kan man få reda på det på något sätt. Allt som jag läst i tråden stämmer inte....men mycket.
    Ring vårdcentralen och boka psykiatri-tid. Man måste göra en lång och tidskrävande utredning, efter att ha köat i typ ett år (kan gå snabbare i vissa kommuner).
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna