• Kryztina

    Hur är era tonåringar som har Asperger

    solstrålen 76 skrev 2010-10-17 16:33:36 följande:
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-17 17:04
    Ex
    kan de vara själv hemma?
    Klarar de av hygienen själv eller behöver de bli påminda?
    Hjälper de till hemma?
    Har de vänner?
    Har de raseri utbrott?
    Har de medkänsla för andra människor?
    Har de utvecklas posetivt under åren? alltså tycker ni att de är lättare nu än när de var små.
    Min bonusdotter har misstänkt AS och:
    Kan vara själv hemma men gillar det inte, och det går inte längre stunder då hon t ex inte kan komma sig för att äta om ingen påminner henne. På kvällen vägrar hon vara själv då hon tror att det lurar våldtäktsmän och andra hemskheter överallt...

    Hon klarar inte hygienen själv. Man får påminna henne om allt och hålla koll. Bryr sig inte om ifall hon lutar svett eller har smutsiga kläder.

    Hon hjälper inte till hemma om man inte "tvingar" henne.

    Honhar inga riktiga vänner. På internet har hon "kompisar" och säger att hon skulle helst vilja leva sitt liv genom internet för att det är enklare. I det vanliga livet vill hon helst umgås med oss vuxna.

    Hon har inga raseriutbrott. Men hon skär sig och får ångest. Har överhuvudtaget svårt att visa/förstå/ha kontakt med sina känslor. Hon blir aldrig riktigt arg eller ledsen.

    Hon kan känna medkänsla för andra människor, men ibland blir det fel. Hon kan t ex stå och gapskratta högt i affären åt en löpsedel om någon som blivit mördad för att hon tyckte att rubriken var roligt formulerad.

    Hon har delvis utvecklats positivt under åren. Det som blivit lindrigare är att hon inte blir hyperaktiv lika ofta. När hon var mindra hade hon agressionsutbrott, dessa har försvunnit.  I skolan går det bra förutom i de sociala relationerna med klasskamraterna (hon ses som udda). Det som är svårare nu är att hon har mycket ångest och att hon ofta inte ens verkar veta själv varför hon mår dåligt. Hon har också tvångsmässigheter för sig  som blivti betydligt värre genom åren. Hon är mer stressad än tidigare p g a att det ställs större krav på henne än när hon var mindre. Däri bottnar nog mycket av hennes ångest + att hon har börjat förstå att hon är annorlunda.
    Om jag någon gång ser en leende joggare ska jag överväga saken.
Svar på tråden Hur är era tonåringar som har Asperger