Inlägg från: nackakristian |Visa alla inlägg
  • nackakristian

    Hur är era tonåringar som har Asperger

    Hej, jag har en son som är 14 och fyller 15 snart. Han har Asbergers och ADD. Han känner stress, ångest och har fobiska tankar. Det är relaterat till syndromet och viss mån till vilken medicin som tas. Viktigast är att ditt barn kan vara öppet och berätta om vad som trycker hen även om det kan vara svårt att sätta ord på hur det känns inombords. För vår del fungerar det sociala spelet rätt så dåligt och det kan hänga ihop med låg självkänsla, just känslan att inte veta hur man beter sig i grupp, det är därför många barn med Asbergers känner trygghet med vuxna, i alla fall känner min son på det viset. Han har väldigt ont om jämngamla vänner.
    Min son går i vanlig skola med resurs och har också stödperson på fritiden 4 timmar i månaden.
    Du skrev att medicinen inte fungerar. Vänd dig genast till Habiliteringen i din kommun och berätta detta. Det är jätteviktigt att biverkningarna ställer till det negativt för ditt barn. Vi har valt att gå av ett tag med medicinen då den gav allt för starka bieffekter psykologiskt, vi väntar på läkartid för ny utvärdering. Min son klarar sig själv under hela dagar, reser dessutom själv till mig med tåg, har koll på egna pengar (även om det jämt är ett köpsug), däremot måste jag påminna och förbereda mat. Jag vet att man som förälder kan känna sig less och trött ibland (även vi har ju press på oss), men det som jag tagit fasta på och kan tipsa om är:
    - Våra barn är särbegåvade, t ex min son kan massor av udda saker och han ger mig massa aha-upplevelser hela tiden. Delta i intresset, och om de sammanfaller så är det så mycket bättre. Viktigast, deras intressen, inte dina. Tvinga inte på något.
    - Lyssna och prata med ditt barn, pejla. Lyssna noga, det finns ett djup hos våra barn så när de säger något så har de tänkt efter. Låt dem vara med i samtalet.
    - Ställ krav, men inte oöverstigliga. För varje pinne som tas så växer självkänslan.
    - Ge många kramar!

    Hoppas detta gav något.
    Mvh K.

Svar på tråden Hur är era tonåringar som har Asperger