Prova att bättra på ditt järnvärde på naturlig väg:
1. Stek i gjutjärnspanna, det ger ett järntillskott.
2. Ät järnrika måltider flera gånger i veckan, med mörkgröna grönsaker, kött och röda bär. Att mikra ett par matskedar gröna ärtor till middagen tar ju bara ett par minuter. Till det dricker du apelsinjuice, eftersom C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn.
3. Undvik kaffe och te under timmarna närmast ditt järnrika mål och försök att inte ha för mycket mjölkprodukter i det. Kalcium tas upp hellre än järn i kroppen och du förlorar 2/3 av järnet i maten på att dricka mjölk till ett järnrikt mål jämfört med att dricka juice med mycket C-vitamin.
4. Bra mellanmål med järn i är röd druvsaft från hälsokosten och några matskedar pistagenötter, mandel eller cashewnötter. Dessa nötter innehåller faktiskt 2-3 ggr så mycket järn per 100 g som spenat, och flera andra nyttiga fetter och vitaminer också. Och vilket är godast?
Jordärtskocka och svartrot är också doldisar som innehåller mycket järn-gör en liten gratäng eller potatissoppa med jordärtskocka i.
5. Ska du ta järntillskott eller vitamintabletter också, ta dem mitt under en huvudmåltid. Att bara ta en tablett till en klen frukost eller mellan målen med ett glas vatten gör nästan ingen nytta alls eftersom kroppen inte startar upp alla system för näringstransport bara för ett litet pillers skull.
Bimsan, med världens bästa ursäkt för att äta smaskiga pistagenötter