Inlägg från: bebis ja tack |Visa alla inlägg
  • bebis ja tack

    Orolig och mammig 2-åring. Gamla trauman eller "normal" utveckling?

    Jag vill gärna bolla lite tankar med er garvade föräldrar för att få lite tips, råd eller nya infallsvinklar kring vår situation. Vår dotter är sedan en tid väldigt väldigt mammig och allmänt orolig. Exempelvis blir hon helt tröstlös och bara skriker och sparkar omkring sig när hennes pappa ska natta henne och nattsömnen är också orolig. Jag vet inte om detta hänger ihop med någon utvecklingfas eller om det är relaterat till oss som personer eller om det har med hennes tidiga erfarenheter från tiden innan vi fick henne att göra.

    Vår dotter är 2 år och 3 månader och vi har varit hemma med henne i 1 år och 8 månader. Vi var hemma tillsammans alla tre under tre månader i början och under somrarna, sen har jag tagit största delen av föräldraledigheten. Min man har varit hemma med henne de senaste 5 månaderna och på måndag börjar vi med inskolning på förskolan.Vi har alltid pratat mycket med vår dotter och försöker alltid förbereda henne på vad som ska ske vid t ex läkarbesök eller resor, en taktik som alltid funkat mycket bra. Således har vi också, så gott vi kunnat, förberett henne på vad det innebär att börja förskolan. Att vi kommer att lämna på morgonen och hämta på eftermiddan, att det är många andra barn där och trevliga vuxna som tar hand om alla barnen. Att vi kommer att vara med henne i början tills hon vänjer sig etc etc.

    Hon är nu väldigt fokuserad vid mig och när jag och hon är hemma själva vill hon sällan vara i ett annat rum. Om hon ska lämna rummet för att hämta nåt säger hon ofta "mamma" innan hon går och skyndar sig sen iväg, Det händer att hon ropar efter mig om hon står med ryggen mot mig. Jag frågade henne varför hon gör så (hon är vädligt verbal för sin ålder och hon kan uttrycka sina åsikter och känslor väldigt bra). Då sa hon att hon kollade så jag inte var borta. Så uppenbarligen har hon en oro att jag ska lämna henne. Jag försöker ge henne all den närhet och all den kärlek som hon behöver och har också med ord förklarat att jag inte ska försvinna. Att hon ibland kanske inte ser mig när jag är i ett annat rum, men att jag finns hela tiden ändå och att jag alltid kommer tillbaka till henne.

    Vad tänker ni spontant när ni läser detta? Tror ni att den annalkande förskolestarten har triggat igång något från hennes första tid i livet? Det finns ju en hel del likheter mellan förskola och barnhem... Eller läser jag in för mycket i hennes separationskänslighet?

    Är hon inne i någon fas där det är viktigt för henne att få identifiera sig med och vara nära mig som kvinna nu? (Till skillnad mot att hon ofta motsätter sig närhet med min man alltså.)

    Och hur hanterar man en utdragen mammighet? Ska jag ge henne mer just nu eller stå fast vid att köra t ex varannan nattning? (vilket vi gjort hittills)

    Hoppas nån orkat läsa så här långt och vill delge sina tankar!
     

  • Svar på tråden Orolig och mammig 2-åring. Gamla trauman eller "normal" utveckling?
  • bebis ja tack

    Tack för alla era åsikter, tankar och berättelser! Det låter ju som att det vi går igenom är vanligt oavsett hur barnet har kommit till en, vilket gör mig lugnare.

    Vi var på förskolan och hälsade på förra veckan och dottern ville inte alls gå hem. Hennes "fröken" fick en kram när vi skulle gå hem och allt kändes faktiskt väldigt bra. Den officiella inskolningen börjar på måndag. Fast nu har hon blivit förkyld så vi får väl se hur det blir med den saken... Bra tips förresten att inte använda ordet "lämna" som flera nämde, utan "följa med till" istället.

    Jag tycker att dottern stabiliserats något senaste veckan, eller om det är jag...  Läggningarna är dock fortfarande helt kaotiska när maken lägger och som en dans på rosor när det är min tur. Kanske skulle överväga att låta mig ta något fler nattningar det närmaste, för allas skull. Det är ju oerhört tufft för maken att bli så avvisad och ratad hela tiden. Han får inte pussa och krama, sitta och mysa eller skoja för mycket med henne och hon springer alltid till mig om hon trillat eller liknande. Jag blev också bortvald under en kort period så jag vet hur det känns. Detta var dessutom medan vi fortfarande var i landet och hämatde henne, så jag var ju helt nykläckt osm förälder och jättekänslig.

    Jag tycker det är svårt att veta om man ska rätta sig efter vad hon vill, dvs vara med mig, eller om man tydligt ska visa att det är vi som bestämmer vem av oss som t ex ska natta henne. Jag tänker att om vi står fast vid vårt beslut borde hon bli trygg i det och lära sig att det funkar med pappa och att vi har koll på läget. Men det kanske också kan ge henne en känsla av att vi inte lyssnar på henne eller att jag sviker som inte kommer när hon skriker efter mig. Hittills har vi kört stenhårt på varannandagsprincipen och aldrig gett efter för hennes utbrott. Vet ej om vi gjort rätt...

  • bebis ja tack

    Vad kul det är att läsa era reflektioner och hur ni brukar göra!

    Inskolnigen är nu i full gång och det går hittills som en dans! Hon trivs och hanterar att vi går därfirån på ett bra sätt. Personalen känns mestadels riktigt bra och jag känner mig faktiskt helt trygg med att lämna henne där. Men visst skaver det i hjärtat att se att hon klarar sig utan mig... :( Nåja, det innebär ju egentligen bara att vi faktiskt gjort ett tillräckligt bra jobb hittills.

    Dottern har också mer och mer släppt in sin stackars pappa tycker jag, så nattningarna går bättre också. Antagligen har hon väl varit orlig eftersom hon inte förstått vad det var som väntade och nu när hon vet så känns det mer hanterbart och ofarligt för henne. Jag hoppas innerligt att det håller i sig även nästa vecka när vi föräldrar ska öva på att vara borta från förskolan hela dagar.

    Vi gör också så att hon får sova hos oss på nätterna under oroliga perioder. Oftast somnar hon i sin egen säng bredvid vår, men vaknar på natten och kommer över. Inte fasen sover man bra de nätterna, men det är det värt. Ett tag låg hon helst ovanpå mig med kinden mot min kind och sov. Efter några nätter var jag på gränsen till nervsammanbrott av trötthet på dagarna men sen vände det och hon sov bättre igen. Synd att vi har så litet sovrum, hade varit bra med en 2-meterssäng...

Svar på tråden Orolig och mammig 2-åring. Gamla trauman eller "normal" utveckling?