Inlägg från: Rafael90 |Visa alla inlägg
  • Rafael90

    Hur mycket ska katterna väga?

    Jag har två hankatter, en på 1 år och 3 månader, den andra är en månad yngre. De är inte kastrerade och äter samma mat, torrfoder och blötmat två gånger om dagen. Blötmaten är de dock väldigt kräsna med och äter bara om det finns just den sorten de tycker om. De är innekatter och brukar bara sitta på balkongen eller gå ut och nosa lite när vi följer med, däremot springer de runt ganska mycket i vår stora lägenhet.

    Iallafall, den lite äldre katten har börjat se ganska tjock ut, han är bred och har en hängmage, när han ligger ner så har han en massa hud/fett som "väller" ut Tungan ute han väger lite över 6 kilo.

    Den yngre katten är ganska liten, mindre än min lilla honkatt jag hade hemma för några år sen, och han ser verkligen slimmad ut. Nätt, liten, som en större kattunge, men jag är orolig att han är för smal. Han väger ungefär 3-4 kilo, men när jag lyfter honom kan jag ana ryggraden och revbenen. Inte så hemskt tydligt så det kanske är normalt, men ändå.

    Jag är rädd att den ena katten är överviktig och den andra underviktig. Hur mycket ska inne-hankatter på 1 år egentligen väga?

  • Svar på tråden Hur mycket ska katterna väga?
  • Rafael90

    Okej, så hur mäter jag hur stora de är i övrigt? Längden och över "axlarna" eller? :P nån sorts riktlinjer för kattvikt måste det ju finnas. Kanske inte vikt, men nåt. Hur vet man annars om katterna är överviktiga och så?

  • Rafael90
    Tant Jansson skrev 2011-02-04 19:51:23 följande:

    Jag frågade mina katters veterinär om vad som är normalt för en katt att väga. Jag fick då tipset om denna sida:


    vet.osu.edu/vmc/body-condition-scoring-chart

    Katter ska ha lite midja och revbenen ska kännas lätt. Så bild nummer tre är en normalviktig katt.


    Tack! Ser på de här bilderna att lillkatten nog ligger mellan bild 2 och 3, och storkatten ligger mellan 3-5, lite svårt att se eftersom han bara har mage som hänger långt bak, inte hela buken liksom.
  • Rafael90

    Min katt har både det och fett lite överallt annars. Annars hade jag nog bara trott att det var hud :P men han är rätt maffig runt benen och överkroppen också.

Svar på tråden Hur mycket ska katterna väga?