• jeng

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    Ja,jag brukade ju alltid köpa Lindt förut, så jag tror nog att jag också tycker som du egentligen. Men jag gillar iofs marabou med, tycker den är sötare. smakar ljusare tycker jag, och jag har väl en sån period sen är det ju det där med halsbrännan som jag brukar få av lindts mörka. det i sig är ju anledning nog att dissa den.

  • jeng
    Bordeaux skrev 2011-03-31 18:53:41 följande:
    Finns 35% choklad som är vit, % anger hur mycket av chokladkakan som kommer från kakaobönan, både kakofett och kakaon(kakaomassa)
    Var på riktigt chokladprovning och fick veta massor som jag just nu inte kommer ihåg för jag fyllt hjärnan med tyska glosor istället.
    Men det gör att man inte ska stirra sig blind på % för en 90% kan vara ljusare i färgen än en 70% typ.
    Vad man borde göra är att prova vilka man tycker om och sen äta dem och snarare hålla koll på vilkan böna de är.
    jo, men det heter ju trots allt mörk choklad för höga kakaohalter. och jag skulle aldrig kalla nåt som är under 70% mörk choklad heller, visserligen. och 35% i choklad oavsett färg är ju extremt lite!
  • jeng

    jag försöker snickra ihop nån form av bröd. det går åt skogen, iaf verkar det så. tänkte dryga ut mina knäckebröd med lite fiberhusk, ägg och vatten för att få ett bröd med lite mindre andel sesamfrön i helt enkelt.

  • jeng

    Hej tjejer!
    En rejält seg kväll igår med mycket mys med min stackars allergiska pojke som piggnade till efter medicinen lagom till läggdags och idag långt möte hela förmiddagen! Det blir en del att läsa ikapp så man minns ju knappt hälften av det man ville kommentera.

    Igen idag är det neråt på vågen! Jag är nere på LÄGSTAVIKT! Väntar mensen nu i helgen, så jag lär inte ha någon vikt att skriva in på måndag, så jag är superglad att jag fick se en fin siffra innan det vänder rejält uppåt igen nu! Kan det ha lossnat??? Vågar knappt tro på det själv, men sååå underbart det skulle vara!

    Igår totalförstörde jag en omgång knäckebröd som jag försökte mig på. Först så stelnade det aldrig, och sen så tröttnade jag på att stå och kolla på det så jag glömde helt enkelt bort det och sen var det bränt. Men fortfarande inte helt stelt :-P Så det receptet provar jag inte igen

    Ang träning så kör jag ju på att försöka få in 3 pass på Wiiet nu i veckan. Det är alldeles lagom för mig, men jag vill egentligen komma igång med jogging sen också, men jag vågar inte vara för hård med min kropp nu i början heller. Men träningspepp i allmänhet är jag gärna med på! Jag lär behöva det, för jag kommer INTE kunna hålla i 3 pass i veckan under speciellt lång tid! hahaha...

  • jeng
    tiiitti skrev 2011-04-01 12:35:18 följande:
    Jag va på MAXI idag, och passade på att titta lite bland böckerna. Hittade en LCHF bok med Ulrika Davidsson. Tyckte jag kände igen hennes namn från GI, och mycke riktigt hade jag en bok hemma med henne och GI. Har hon gått över till LCHF nu? eller är hon insatt i båda?
    Hennes LCHF-bok är rätt så GI den också. Teorin är korrekt, men i recepten sen så använder hon typ quinoa och honung och allt möjligt som man absolut inte kan använda på nån normalstrikt variant av lchf. Men boken är bra, och det är mycket goda recept. Men man får granska lite kritiskt, och kanske räkna lite på egen hand.
  • jeng
    tiiitti skrev 2011-04-01 12:43:35 följande:
    okey det va ju tur ja inte köpte den då.

    Kollar lite i hennes GIbok nu. Det är väldigt olikt LCHF märker man nu när man är insatt. I början trodde jag de va samma. Är knappt något fett i GIboken.
    Jag hade tänkt gå över till GI när jag nått målvikt, men undra om man blir mätt på den
    Ulrika Davidsson är ju väldigt liberal, oavsett om det är GI eller LCHF hon pratar om. I sin strikta form så är GI och LCHF rätt så likt, många fler likheter än det är olikheter! Men som sagt, Ulrika har nog aldrig varit nån direkt förespråkare för det strikta. Och det är ju i ärlighetens namn rätt så trist att göra helstrikta kokböcker rent fotomässigt osv.

    GI fas 2 (nystart) är mitt mål sen. Det blir ju som en lite liberalare LCHF, ca 50 gram per dag. Det som skiljer från strikt LCHF är ju att man måste sänka ner fettet lite i takt med att man ökar kolhydraterna.
    jag har en helt suverän GI-bok (min GI-bibel) av Ola Lauritzon, men tyvärr så är den slut i tryck och de verkar inte trycka mer av den eftersom han har gjort nya böcker. Jättetråkigt eftersom jag brukar rekommendera den. 
  • jeng
    tiiitti skrev 2011-04-01 13:14:55 följande:

    I man GIbok står man kan gå ner 1-2 kg i veckan på fas1. Då är det rätt mycket kolhydarter ändå på en dag tycker jag(om man jämför med lchf) då borde jag ju gå ner ännu mer med lchf vilket jag inte gör(utan tvärtom)  Kroppen vet ju inte vilken diet man gå på och tillåter med kolhydrater på GI. men är hårdare mot minsta lilla kolhydrat när man berättat för den att nu så är de LCHF.


    GI pratar mycket om tillåtna livsmedel, vilka är fler än på LCHF. Men det är fortfarande max 20 gram på gamla GI fas 1. Rivstarten är lite lite mer generös, men inte mycket. Ingen skillnad alltså! 

     
  • jeng
    Kaya skrev 2011-04-01 13:46:32 följande:
    Intressant och lite oroande - det enda som jag tycker verkar lite " negativt" med LCHF (om man väljer att inte tro på att man får hjärt-kärl-sjukdomar etc) är just detta att man kanske inte alls "tål" avsteg från dieten i form av kolhydrater lika bra när man väl har slagit in på den här vägen.

    Jag tycker själv inte att det är någon större "uppoffring" att köra LCHF nu när jag har varit igång en månad, speciellt eftersom jag inte kör speciellt strikt, men vill ändå känna att det skulle kunna funka att äta lite mer "vanligt" vid enstaka tillfällen utan att sabba alltför mycket (t ex när man är bortbjuden, reser, går ut på restaurang osv). Och då känns det ju inte så kul om man genom att äta LCHF har blivit SUPERkänslig för kolhydrater, mycket värre än förut...

    K
    Kaya, Det är just pga den här superkänsligheten för kolhydrater, som jag vill äta mer enligt GI fas 2 sen när vikten är borta. Då ligger man ju på ca 40-50 gram per dag, och inte i lika full ketos, och blir mindre känslig för enstaka avsteg! Men det gäller att trappa upp sakta, kanske 5 gram i veckan, för att kroppen ska hinna vänja sig!
  • jeng
    tiiitti skrev 2011-04-01 13:06:19 följande:
    Jag tror jag döööör.
    När jag började på lchf för 4 veckor sen vägde jag 74.5. efter första veckan 73, andra veckan 72.5, tredje veckan 73.5 och nu efter fjärde veckan 74.4. Tillbaka på samma ruta igen efter en hel månad på LCHF.
    Nu tappa jag ju nästan all inspiration.. aaaaa vad störigt Skrikandes Nu blev jag deppig!
    Ang vikten.
    Vecka 1 och 2 tappar man mycket. Man tappar slagg och man tappar väldigt mycket vatten, oftast iaf. Det är först v 3 och 4 som man börjar se sin reella viktnedgång (eller uppgång). Det verkar alltså som att du gör något som din kropp inte gillar. Har du fört kostdagbok, för då kan du ju gå tillbaka och analysera. Annars får du gissa dig till vad du har gjort, och så får vi försöka hitta en ändring utifrån det.

    Några tips på saker som ofta blir fel i början är:
    * För många kolhydrater för vad kroppen gillar
    * Dolda kolhydrater, trots att man tror att man ätit bra
    * Sötningsmedel som triggat igång insulinet, och fettinlagringen
    * För mycket mejeriprodukter
    * Känslighet mot brödprodukter som triggar igång insulinet

    Sedan vill jag tillägga att det kan också bara vara en omställningsperiod. Vissa kroppar är trögre än andra, och dåkan det gå uppåt innan det vänder neråt igen! Men jag antar att du vill börja se över om du har gjort något galet, så då kan den här listan vara bra att titta på! 
  • jeng
    Ioanna skrev 2011-04-01 14:17:26 följande:
    inget bakpulver, ingen fiberhusk? vad enkelt det verkar, det blir nästa recept att prova!
    Nej, har du i bakpulver och fiberhusk så sväller det ju. Det här ska bli ett tunt knaprigt knäckebröd Det är supergott! 
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**