Inlägg från: Anonym (My) |Visa alla inlägg
  • Anonym (My)

    psykiskt sjuk=dålig förälder?

    Apropå annan tråd här i känsliga rummet, om barn och psykisk ohälsa...

    Någon skrev något i stil med att det inte är konstigt att man reagerar negativt när det kommer till psykisk ohälsa och barn.
    Det kanske det inte är, med tanke på hur vi ser på psykiska problem i samhället fortfarande...

    Men jag undrar ändå...
    Varför ifrågasätter man förmågan att vara en okej förälder när man har ett psykiskt funktionshinder så självklart när man inte gör det med andra sjukdomar?
    Eller är folk lika fördömande mot rullstolsburna som skaffar barn? döva? cp-skadade? skoliossjuka? migrändrabbade?

    Det känns i alla fall som att de med sjukdomar i resten av kroppen inte alls ifrågasätts så som vi med sjukdomar i hjärnan gör.

    Kanske borde inte det här ligga i känsliga rummet, men jag vill vara anonym i  min trådstart.

  • Svar på tråden psykiskt sjuk=dålig förälder?
  • Anonym (My)

    Det är klart att det kan påverka. Men jag hör sällan att en person med fysiska besvär bör hålla sig ifrån att skaffa barn.

  • Anonym (My)
    Anonym skrev 2011-03-02 18:16:36 följande:
    Nej men det beror nog på att psykiskt sjuka som tillexempel blir maniska eller hamnar i psykos kan utsätta sig själv och andra för större skada än vad personer som är fysiskt friska kan göra.
    Det finns gott om människor som bara haft ett psykotiskt skov i hela sitt liv. Visst kan man som manisk, deprimerad eller psykossjuk ställa till det för sig själv och för andra, men det kan många gånger avhjälpas med medicinering och med stöttning från anhöriga och/eller med god sjukdomsinsikt kan man få hjälp i tid. Då behöver exempelvis inte en tid på psyket vara mera skrämmande för omgivningen än en tid på någon annan klinik.
  • Anonym (My)
    Dr Mupp skrev 2011-03-02 18:17:41 följande:
    bla därför att det ör lättare att ta till assistenter som ersättare för armar och ben när föräldrarna fortfarande står för den huvudsakliga aknytningen. Det är svårare att ersätta aknytningspersonen om den psykiska sjukdomen gör att de själva inte fixar den biten.

    Sen är det ju också frågan om hur mycket skada det gör. En förädrer som får en psykos kan vara rent livsfarlig för barnet. En förälder som sitter i rullstol är inte farlig för sitt barn.
    Om du är väldigt trött på grund av sjukdom eller ofta ligger inne, så blir det lika stort bekymmer med anknytningen som om man är sjuk i huvudet.

    Det finns gott om psykiskt sjuka som aldrig får psykoser. Det finns också antipsykotiska medel som fungerar väl för många.
  • Anonym (My)
    Anonym skrev 2011-03-02 19:59:35 följande:
    Det är ett faktum att psykisk sjukdom hos någon av föräldrarna är en riskfaktor under barndomen finns gott om forskning på det. Skillnad mot om mamman är döv jämfört med om mamman har bipolärt syndrom är att det påverkar förälderns förmåga att svara på barnets signaler, verklighetsuppfattningen är störd vid psykotiska skov, deppressionen kan leda till självmordstankar och självförsjunkenhet, psykotiska skov kan upplevas väldigt skrämmande för barn.
    Bipoläritet är ett namn som innebär många olika grader och varianter av sjukdomen. Det kan räcka med att man haft ett enda maniskt skov under hela sitt liv för att få diagnosen. Det finns också sådana som aldrig blir maniska, utan bara har hypomana skov. Det finns sådana som går upp jättehögt och ner jättelångt och det finns de som har mindre svängningar. Det finns sådana som svänger flera gånger om dagen och sådana som svänger några få gånger i livet. Olika personer med diagnosen bipoläritet har alltså väldigt olika förutsättningar.

    Precis som det skiljer mellan en person som har migrän ibland och migrän dagligen, så kan man inte säga något generellt om folk med bipolär sjukdom.

    Och förstås inte heller om folk med psykisk ohälsa generellt.
    Som 'tack" säger: Vem skulle klumpa ihop alla fysiska sjukdomar till en?
  • Anonym (My)
    Anonym skrev 2011-03-02 20:24:10 följande:
    Om man har en psykiatrisk problematik/ohälsa så HAR man ju det, det är liksom inte som att ha ett fult födelsemärke eller så.
    Vid de flesta psykiatriska sjukdomar eller tillstånd har man svårt att ta hand om sig själv och att få vardagen att fungera med jobb, städning, skola, ork, relationer, det kan vara fobier mm, vid depression som är en folksjukdom  t ex behövs ganska så mycket omsorg om den sjuke; vid ätstörningar fungerar inte matsituationer med mera med mera...hur är det med anknytning t ex, som kanske en som förlorat ett ben men är "frisk" annars inte har problem med. Vi kan skaffa en personlig assistent åt den benlöse, men kan man skaffa en personlig "anknytare" åt en person med stört anknytningsmönter?

    Då tror då de flesta tänker; svårt att sörja för sig själv - mycket svårt att sörja för någon annan; dvs ett barn.
    Och alla barn har rätt till föräldrar som orkar med dem och klarar av att sörja för dem fysiskt psykiskt och socialt.
    Nu generaliserar du vilt.
    De flesta med psykiska åkommor är inte dåliga hela tiden. I synnerhet inte om man är under behandling.
    Det finns människor som på grund av fysiska åkommor (psykiska åkommor är för övrigt ofta fysiska, även om de sällan kallas så) måste ligga på sjukhus under perioder och det finns sådana som inte orkar eller klarar av att ta fullständigt föräldransvar hela tiden. Hur många kritiserar DEM för att de skaffar barn?
    Jag skulle tro att de flesta säger att "barnet har ju faktiskt en förälder till".
  • Anonym (My)
    Anonym skrev 2011-03-02 20:08:24 följande:
    Och med fysiska besvär menar du närsynthet och glutenintolerans? Det finns ingen forskning som stöder att föräldrars diabetes eller andra sjukdomar förutom dem psykiska utgör en riskfaktor under barndomen. Vad jag vet.
    Det generella. Men klumpar helt enkelt inte ihop fysiska sjukdomar på det sättet man klumpar ihop psykiska.
  • Anonym (My)
    Anonym skrev 2011-03-02 20:46:38 följande:
    Att barnet har en fungerande god förälder gör inte att riskfaktorn med att en förälder har en psykisk sjukdom försvinner men däremot är det en skyddande faktor.
    Men det gör det med en fysisk sjukdom, menar du?
  • Anonym (My)
    Anonym (orättvist) skrev 2011-03-02 20:51:24 följande:
    En bekant till mig blev diagnostiserad med cancer under graviditeten och påbörjade en aggresiv cellgiftsbehandling direkt efter att hennes dotter föddes för drygt ett år sedan. Hon är inte en bra förälder pga av hennes sjukdom. Och hennes partner, pappan, har inte heller orkat/kunnat vara den förälder som ett spädbarn behöver. Farmor i familjen har försökt hålla ihop det, men man märker tydligt att det inte är en fungerande familj och att bebisen inte får den stimulans och anknytning som hon skulle behöva. Det är ett solklart exempel på hur en allvarlig sjukdom gör oss till "dåliga" föräldrar. Ingen skulle komma på tanken att rekommedera dem att skaffa ett barn till i nuläget. 
     
    Visst finns det ett särskilt stigma för psykiska sjukdomar, men tyvärr så innebär många allvarliga sjukdomar att man inte kan möta ett barns behov. 
    Det är fullt möjligt. Men ponera att behandlingen tar skruv och att cancern går tillbaka rejält. Hon kanske blir symptomfri i flera år. Vem skulle klandra henne om hon skaffade barn då?

    Jag vänder mig starkt emot att man klumpar ihop alla psykiska sjukdomar och alla individer med psykiska problem i en enda grupp. Alla gör inte det, men aldeles för många.
  • Anonym (My)
    Anonym skrev 2011-03-02 21:37:13 följande:
    Medicinera, gå i terapi, se till att ork finns för jobb, städning, socialt liv osv - sen skaffa barn.
    Det är ju möjligt att det finns kraft för det ena men inte för båda också.
Svar på tråden psykiskt sjuk=dålig förälder?