Inlägg från: silhuett |Visa alla inlägg
  • silhuett

    Köpt dvärghamstrar men kanske skulle ha köpt guld hamster istället =(

    Det tar (oftast) betydligt längre tid än en vecka att få en zoo-hamster (oavsett guld eller dvärg) att bli tam.. Jag köpte från uppfödare och där tog det flera månader innan hon slutade vara rädd för mig (men framförallt för mina barn, det tog ännu längre tid!).

    Kan tänka mig att de är lite extra rädda för små barn som kan vara väldigt nyfikna och inte riktigt har samma respekt för djuren som en vuxen har. Om jag var du skulle jag börja med att som vuxen få hamstern tam, innan jag låter barnen leka med hamstrarna.

    Barnen kan hjälpa till med matning och städning och sånt, men bör kanske inte hålla så mycket i hamstrarna förrän de är helt tama. För att de ska bli tama krävs daglig hantering, det underlättar om man mutar dem med godsaker. Lägg något gott i handen och vänta på att de ska komma fram och ta maten.

  • silhuett
    Buspojkarna skrev 2011-04-20 16:28:20 följande:
    alltså det som jag reagerar mest på är att de är så förbaskat snabba. De blir ju inte mindre snabba bara för att de blir tama. Att få de tama kommer vi nog lyckas med, men om barnen inte kan hålla på med de för att de är så snabba och risken är stor att de tappar dem. Då blir det ju bara mina hamstrar och så skulle det ju inte bli.

    När jag var liten hade jag guldhamster och de var inte alls så här snabba.
    Det stämmer nog, att dvärghamstrar generellt sett är snabbare än guldar. Om du ångrar ditt köp kan du ju fråga affären om de går med på ett byte.
  • silhuett

    Hoppas det går bra!

    Om du får lämna tillbaka dem så bör du allra helst köpa en guldhamster från en uppfödare istället. De (hamstrarna) brukar vara mer vana vid människor, och tamare redan från början. Där kan man ju även fråga uppfödaren specifikt efter en hamster som har ett lugnt temperament.

  • silhuett
    Buspojkarna skrev 2011-04-20 18:45:29 följande:
    jo, jag tänkte på det innan, men orkade inte leta upp någon. Har själv fött upp guld hamstrar när jag var ung och mina var väldigt trevliga eftersom att jag höll på med de från det att de var små. Men tar inte djuraffärerna in hamstrar från uppfödare?

    Tror inte att de låter mig lämna tillbaka de helt och hållet.
    Det är olika med olika djuraffärer, men jag tror ytterst få tar in djur från seriösa uppfödare. Och när hamstrarna sen är i djuraffären flera veckor innan de blir sålda så är det ingen som handskas med dem. De har inte tid att kela med djuren i en djuraffär..

    Kolla in på www.hamster.ifokus.se som någon tipsade om här tidigare. På den sidan finns många uppfödare! Skriv en annons i Köpes/säljes-forumet på sidan.
  • silhuett

    Dvärghamstrar SKA bo tillsammans, med undantag för en sort (är det kinesisk dvärghamster måntro? minns inte riktigt). Guldhamstrar däremot ska aldrig bo tillsammans.

  • silhuett

    Tänk bara på att en guldhamster behöver ett större hjul än dvärghamstrar, annars kan de skada ryggen! De hjul man får med tillsammans med en bur är oftast 15 cm i diameter, vilket är för litet. En guldhamster behöver ett hjul som är minst 18-20 cm.

  • silhuett

    Toarullar är perfekt för dem att gnaga på. Toapapper är också superbra att lägga in, som de kan boa med. Grenar från fruktträd är även det bra att ha i buren, så de kan gnaga ner tänderna.
    Skönt att ni fick tag i en lugnare hamster

Svar på tråden Köpt dvärghamstrar men kanske skulle ha köpt guld hamster istället =(