• dooris

    Bidrag vid tillfälligt uppehållstillstånd?

    Som tidigare nämnts i tråden, när det kommer till soc gäller samma regler för er som för andra sambos, dvs, om du har en ok lön förväntas ni båda leva på den. A-kassa kan hon inte få om hon inte arbetat i sverige under minst 6 månader. Samma regler gäller för alla a-kassor oavsett om man söker från alfa-kassan eller någon annan. Alfa-kassan skiljer bara ut sig från de andra i det att man inte behöver vara medlem för att söka ersättning.

    Beroende på var du bor rekomenderar jag att du i god tid innan din tjej flyttar hit kollar av vilka SFI-utbildningsanordnare som finns i staden. Kvalitén kan variera ordentligt. Finns många riktigt bra skolor, men också många riktigt dåliga.

    Lycka till! Hoppas det ordnar sig för er på bästa sätt!

  • dooris
    Anonym skrev 2011-05-01 20:12:38 följande:
    Man måste visst vara medlem i alfakassan för att få ersättning. Skillnaden från A-kassorna är att alfakassan är fackligt oberoende, vem som helst oavsett yrke kan alltså vara med.

    Till TS:
    Ja, hon får gå SFI och personnummer
    Nej, hon kommer inte få a-kassa eller socialbidrag
    Jo, hon från lämna sitt hemland
    Nej man behöver inte vara medlem i alfa-kassan för att söka ersättning därifrån. I likhet med alla andra kassor krävs dock medlemsskap för att kunna få inkomstrelaterad ersättning. Ersättning till grundbelopp kan du söka utan medlemsskap.

    www.alfakassan.se/Inte_medlem_i_a-kassan
Svar på tråden Bidrag vid tillfälligt uppehållstillstånd?