• Tis 24 maj 2011 22:46
  15081 visningar
  39 svar
  39
  15081

  Att förnya sitt svenska pass vid dubbelt medborgarskap (UK)

  Blir lite långt.....

  Vi är bosatta i UK sedan snart 11 år och skaffade brittiskt medborgarskap för dryga 3 år sedan (av olika anledningar, bla att kunna rösta, för att vår son var född här och aldrig bott i Sverige m.m). Man får ju sedan 2001 ha dubbla medborgarskap och vi skaffade också brittiska pass.

  För något år sedan gick våra svenska pass ut. Samtidigt så ändrade ambassaden reglerna så man inte längre kunde förnya på konsulaten utan måste åka ner till London, dels för att ansöka och dels för att hämta ut. Så det kändes lite bökigt eftersom vi hade haft relativt nära till konsulatet i Manchester.

  Hursomhelst, vi tågade därför in på den lokala polisstationen som utfärdar pass när vi var på semesterbesök i Sverige. Hade personbevis och pass och formulär för sonen ifyllt. Men sedan visade det sig när vi var framme vid disken att nej, det räckte inte - vi var tvungna att ha något brev från Home Office som säger att vi inte avsagt oss vårt svenska medborgarskap när vi blev brittiska medborgare.

  Men hur får man ett sånt? Jag menar, det var ju efter 2001 vi blev medborgare och det visar ju vårt certifikat vi fick när vi blev medborgare. Räcker inte det?

  Någon annan med dubbla medborgarskap som förnyat sitt svenska pass hemma i Sverige? Vad behövde ni för papper?

  Det vart så krångligt att vi struntade i det. Så nu har vi bara brittiska pass och det har funkat alldeles utmärkt eftersom det är EU pass också. Ända tills vi nu ska registrera vår nyfödda - konsulatet var lite tveksamma till hur det skulle gå då vi inte har svenska pass.... Men vi har tagit personbevis som styrker det svenska medborgarskapet och har svenska körkort som ID handling, så håller tummarna det räcker imorgon.... 

Svar på tråden Att förnya sitt svenska pass vid dubbelt medborgarskap (UK)
 • Protea
  Ons 25 maj 2011 08:56
  #1

  Ja jag var tvungen att fixa ett intyg om 'non aquisition of british citizenship' nar jag sokte nytt pass senast (Kostade ca £75 for en stampel!) men jag ar ju bara svensk och som du sa sa far ni ju ha dubbelt medborgarskap.... Later valdigt knepigt. Finns det inte nagon 'help line' dar du kan fa hjalp?

  Jag soker alltid nytt pass i Sverige nu - kostar 400 sek dar och ca 1400 sek om man soker pa ambassaden. Nar jag fick sonen var vi ju dock tvungna att soka pa ambassaden i London da han bara ar svensk medborgare och inte kunde ta med honom hem till Sverige utan pass!

 • Protea
  Ons 25 maj 2011 09:00
  #2

  Jag undrar om de kan ha ratt pa polisstationen.....inte bryr sig UK om om du har avsagt dig ditt svenska medborgarskap? Det ar val Sverige som ska veta det? Eller tanker jag helt fel nu?

 • Ons 25 maj 2011 12:02
  #3

  Hmm skumt, jag har inte sagt upp mitt svenska medborgarskap och behövde inte ett 'non-acquisition of british citizenship' då jag skrev ur mig 2005 eller något. Mina barn har bara Brittiska pass

  Flera av mina kompisar har sagt dock att för deras barn som har dubbelt medborgarskap så behövde de inte betala för non-acquisition of British Citizenship pappret utan de hade skrivit till the home office och fått pappret, deras hemsida är jkligt komplicerad dock tycker jag

  Vilken djungel, hjälpte nog inte ett skvatt men lycka till!!

 • Ons 25 maj 2011 15:49
  #4

  Jag är amerikansk och svensk medborgare.  Jag har inte förnyat mitt pass i Sverige, men väl här i USA.  Jag behövde bara ta en kopia på mitt papper om när jag blev amerikansk medborgare (2003) och det var ju efter att Sverige tillät dubbla medborgarskap.

  Jag tror att de kan ha haft fel på polisstationen.  Var det en väldigt liten polisstation?  Jag skulle försöka igen och då med en större polisstation där man är van vid att utlandsbosatta ansöker om pass.  Det är inte första gången som jag har hört om svenskar som haft strul med passansökan i Sverige.  En väninna till mig fick veta på en polisstation i Värmland att hon borde kontakta svenska ambassaden i Stockholm Flört för hjälp!

 • Ons 25 maj 2011 18:53
  #5

  Hur har det gått?  För oss som även är amerikanska medborgare gäller "Om amerikanskt medborgarskap förvärvats före den 1 juli 2001 krävs bevis från Migrationsverket att det svenska medborgarskapet återvunnits."  Det låter mer logiskt, tycker jag.

 • Tor 26 maj 2011 01:14
  #6

  Nu var jag på svenska konsulatet och som tur är verkar det ha räckt med personbevis, körkort och gamla utgångna svenska passen. Får se om vi försöker förnya dem i Sverige i augusti igen. Det var på en stor polisstation - Södertälje- så där borde de vara vana vid dubbla medborgarskap. Tycker det borde räcka med certifikatet som visar vi fick det brittiska 2007.... Ska kanske försöka mig på att skriva till Home Office.... men inte har jag lust att betala 75 pund!

 • Protea
  Tor 26 maj 2011 10:21
  #7

  £75 per certifikat, nar jag sokte nytt pass forra sommaren sa hittade jag ratt dokument pa natet, skrev ut och fyllde i sjalv allt som behovdes, skickade ivag det och de satte endast en stampel och signatur och skickade tillbaka det och tog £75! Detta vart 5e ar!!

 • Tor 26 maj 2011 10:53
  #8
  Protea skrev 2011-05-26 10:21:20 följande:
  £75 per certifikat, nar jag sokte nytt pass forra sommaren sa hittade jag ratt dokument pa natet, skrev ut och fyllde i sjalv allt som behovdes, skickade ivag det och de satte endast en stampel och signatur och skickade tillbaka det och tog £75! Detta vart 5e ar!!
  Ja löjligt dyrt för ett papper, jag är glad att jag var lite seg med att skriva ur mig från Sverige så att jag inte behöver det, passet är dyrt nog att förnya genom ambassaden
 • Protea
  Tor 26 maj 2011 10:57
  #9
  YokohamaNr2 skrev 2011-05-26 10:53:18 följande:
  Ja löjligt dyrt för ett papper, jag är glad att jag var lite seg med att skriva ur mig från Sverige så att jag inte behöver det, passet är dyrt nog att förnya genom ambassaden
  Precis, darfor gor jag det alltid i Sverige nar vi ar dar pa semester!
 • Tor 26 maj 2011 14:20
  #10
  Protea skrev 2011-05-26 10:57:38 följande:
  Precis, darfor gor jag det alltid i Sverige nar vi ar dar pa semester!
  Mer organiserad än mig då kom på i Mars att mitt pass hade gått ut i Feb....så det var bara snällt att gå till Ambassaden
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...