• Leiben

    Baby led weaning

    kom hit:    www.familjeliv.se/Forum-3-20/m57536040.html

    Vi är några där. Vår familj har kört med det hela i snart en månad och gossen fullkomligt älskar det. Man kommer väldigt snabbt på vad och hur man kan anpassa det man själv gör. Här kommer tips:

    minimajs
    majs på kolv skorna i 2-3 cm skivor
    alla rotgrönsaker och grönsaker som man kan koka och rosta i ugnen typ: morot, motatis, paprika, sötpotatis, palsternacka och sånt.
    frukter beskriva ovan (lämnar lite skal ibland så det är lättare att hålla)
    äppelbitar (kokta eller i ugnen så de är lite mjukare
    plommon och pärsikor som man delar och tar bort kärnan.
    bröd med dipper eller mosad avokado, kikärtsdipp, leverpastej, mjukost.
    oststavar

    Rätter att anpassa:
    lax i ugnen
    kycklingklubbor i ugnen
    stora pastagrejer
    köttfärsbiffar (fast i vänligare greppformat)
    taccos med tortilla
    omelett
    ungspannkaka
    blodpudding
    wokade frönsaker och nudlar
    klibbigt ris

    Jag var lite rädd för det här med att sätta i halsen innan jag började men det är så coolt att se hur de stora bitarna kommer ut och bara små korn på tungan sväljs ner.

  • Leiben

    ja grejen är att det är barnet som ska styra HELT! man ska lite på barnet vad det gäller dess tillvänjning av mat. och inte bli stressad över hur mycket som åker ner eller inte och då motstå inpulsen att "hjälpa till". det heter ju bebisstyrd tillvänjning väl på svenksa och det betyder just det att bebisen ska styra. då är det inte plockbitarna i sig som utgör konceptet. hevar man in massa skedar mellan det bebisen själv äter är dte ju inte riktigt filosofin kring blw som används utan då rör det sig ju bara om att barnet också får plockmat.

    Plockmat är den variant på mat man måste ha för att utföra baby led weaning för att det är det som bebisen kan ta själv. VIll man blanda pure,mos och plock så gör man ju det men då är det inte riktigt blw så att säga. Enligt författaren, som jag tror myntat begreppet, så måste man låta skeden stanna laddad utanför munnen för att bebisen själv ska kunna föra in den i så fall.

    Inget hindrar väl att man ger både plockmat och skeda pureer om man vill det så som man blandar olika metoder gällande allt möjligt här i världen men då är det inte riktitigt baby led så att säga.

    " The key difference between BLW and traditional weaning, when you think about it, is in the order that children learn to eat. With a puree, they learn to swallow first and then chew, which works fine until they meet a lump. With BLW, the babies learn to chew first and swallowing might come some time later.


    It’s ‘baby-led’ in the sense that you let them do what they need to do while they’re learning, and as the parent you resist the urge to get wound up in knots about how much they’re eating, whether they like the food you thought they’d like and whether it’s smushed into the nearest curtain. The main thing is… it’s all good clean (messy) fun." (från forumet babyledweaning.com)

  • Leiben

    är det fler än jag som tycker det tar låååååång tid? man hinner inte mycket mer än frukost, lunch och middag och sova. kanske ut en sväng på em men jisses vad mycket tid det tar nu när han äter mat mot för innan.

  • Leiben

    Men hur gör ni när ni äter borta, på fik på träningslokel etc? Äter inte era barn då eller tar ni med och kladdar runt? Frukt har jag med men inte riktig mat. Tycker att det negativa är just att man blir lite låst hemma eller hur är det för er? Tydligen man man liksom hoppa över ett mål och bara amma men hur länge då? Kan man bara när de är 10 månader amma endast till lunch? 

  • Leiben
    Leiben skrev 2011-06-20 12:27:07 följande:
    Men hur gör ni när ni äter borta, på fik på träningslokel etc? Äter inte era barn då eller tar ni med och kladdar runt? Frukt har jag med men inte riktig mat. Tycker att det negativa är just att man blir lite låst hemma eller hur är det för er? Tydligen man man liksom hoppa över ett mål och bara amma men hur länge då? Kan man bara när de är 10 månader amma endast till lunch? 
    ingen som vet?

    mamma: kokt potatis är eb av de få grejerna som ratas här. Rostade grejer i ugnen är mkt godare så det går att suga liksom.  min kille killar inet det som smular mycket i munnen faktiskt.
  • Leiben
    Mamma1012 skrev 2011-06-23 20:53:17 följande:
    Provade kokt potatis igen vid lunch idag men det var svårt att plocka upp det så vid middag bytte vid till broccoli. E sög nyfiken på den länge men fick väl inte så mycket i sig. Lustigt för allt annat som han hittar stoppar han genast i munnen, det är som att han känner på sig att det är mat och är extra försiktig, haha. Ja vi ska prova med broccoli nu några dagar och sedan blomkål.

    Lieben: Ungsrostad potatis går nog lättare ja, tack för tipset!

    Ha en trevlig midsommar!
    enligt "blw-skolan" ska man helst lägga fram lite olika grejer att plocka med åt gången så de kan byta och välja oh känna skillnad. kankse nån broccoli och en kokt potatis och lite kokt morot i stav och ett par gurkstavar. vårt genombrott kom efter några dagar när vi faktiskt käkade blodpudding :o
  • Leiben

    ja och jag tycker det är skönt att man ammar när lillen nu börjat åla med sån fart för han blir svettigare av det än av sommarvärmen :)


    Känns som om vi står lite still i ätandet. Vet ju inte riktigt hur mycket han får i sig men han har inga tänder än och det påverkar väl lite antar jag. Fortfarande kommer ju ohanterliga bitar ut i mängder men han sväljer också fullt ös. Han har liksom börjat ha kvar en grej i munnen som han suger på. Den åker liksom in och ut (ex en räka) oc hhan kan ha den så i några minuter och se skitnöjd ut. Det är väl nån rörelse han har lär sig att hantera.

  • Leiben
    Mamma1012 skrev 2011-07-01 08:45:04 följande:
    Nu har E snart ätit i en vecka och han har än så länge provat kokt potatis som han inte tyckte om. Broccoli som var helt ok kom dock ut hela så han tuggade inte så mycket. Pasta och våfflor å idag ska han få banan. Håller med ovanstående att det är skönt att fortsätta amma i värmen så man vet att han får i sig vätska och näring. E tycker det är roligt att dricka vatten oxå så han kan spotta ut det :) E har ibland svårt för att få tag på maten, de glider gärna ur händerna då jag även har på smör så för att han ska få lite i munnen håller jag ibland upp maten framför honom som han glatt "attackerar" och smakar på:)

    Lieben: Har nog missat att man ska erbjuda olika saker, tyckte jag läst att de rekommenderar samma föda i 4 dagar för att utesluta allergier? Jaja vi provar en sak först och när han har ätit lite olika kommer han så klart att få mer att välja på.

    Nästa vecka tänkte vi även börja med gröt. Blir ju att hålla upp skeden framför honom så får han själv välja om han vill ha eller inte.
    Det tror jag är gamla rekomendationer och det är iaf inte blw-rekomendationer. Min skrutt är allergisk. Vi gjorde test och nu utesluter vi just det.

    " Olika födoämnesallergier är vanliga i olika åldrar. Barn under tre år är t.ex. oftast allergiska mot komjölk, ägg, soja, vete och fisk."  Growing people

Svar på tråden Baby led weaning