• Leiben

    Baby led weaning

    postar samma inlägg i båda trådarna;

    känner mig lite undrande nu. bebis är nu snart 9 månader och jag tycker att han äter med varierad aptit 4-5 gånger om dagen. 3 mål och 1-2 mellisar. Så ammar han en del dagtid och nattetid som sagt. Han får i sig mer och sväljer och tuggar medvetet om det är något han gillar som pastasnäckor med sås. Han har på senare veckor blivit mer kräsen med vad han gillar och inte gillar. dessutom är han i en fas där han inte vill bli skedad med gröt vilket har gått bra i en månad hittills drygt. Min undran är egentligen när han ska börja förstå att mat mättar. Han kan fortfarande inte äta om han är hungrig. Då vill han amma. Inte ens rinnande mat i mugg som smothie. Han tar inte flaska och vill inte ha välling som vi försökte bara för att jag skulle kunna vara borta mer än 2 timmar någon gång (Är mjölkallergiker och tål inte ersättning och ratar den mjölkfria ersättningen mer än vällingen) Tar inte ens pumpad med än en halv dl och det är med protest. Innan 5 månader gick det jättebra med flaska.

    Känner mig ganska låst även om vi valt denna metod med vetskapen om att man får amma längre. Men just nu har jag svårt att ens tänka mig att att han ska kunna bli mätt på mat han äter själv och framförallt förstå det. Kommer han bara att fatta det en dag liksom??? Ska börja jobba när han är 13½ månad.

    VAd tänker/säger ni?

    Hur gamla är era barn? Har en känsla ett flera har yngre barn än vad jag har.

  • Leiben
    aud skrev 2011-08-09 17:29:32 följande:
    Det har absolut släppt för Toadie, vilket jag misstänkte härom dagen. Han tuggar och sväljer, även om det inte är mycket. Idag fick han lasagne och det slank ned fort som attan. Han letade tom efter smulor. ^^ Så häftigt att se att han faktiskt äter alldeles själv, inte bara gnager lite och spottar ut.
    vad roligt! :)
  • Leiben
    Mamma1012 skrev 2011-08-14 18:58:20 följande:
    E är 7,5 månader. Just nu är han kraftigt förkyld och ammas därför även under dagen ibland men annars så äter han mat under dagen och ammas mordon, kväll och natt. I början ammade jag före och efter varje måltid (efter åt han aldrig) men inte nu längre. Börjar jobba om 3 veckor och det känns så skönt att han förstått detta med mat och äter det mesta med god aptit. Tycker han inte om det blir han jätte ledsen och gråter, fiskbullar fick en rejäl utskällning :)
    lillgarden: Super tack för tipsen! Ska genast inhandlas!
    vad bra att han har fattat galoppen! min skrutt ammar en hel del dagtid men det är svårt att säga om det är hunger, mammighet, tröst eller bara att han råkar hamna i brösthöjd. är vi ute i farten och det händer grejer och han sover i vagnen och får käka regelbundet så ammar han knappt nåt med hemma kan det bli mycket.
  • Leiben
    aud skrev 2011-08-20 19:13:16 följande:
    Vi gav precis äppelskivor stekta i smör och kanel. Oj oj oj. Det var poppis, ni. Hett tips! ^^
    vi gör detsamma fast kanelar på skivorna och sen in i ugnen/micron
  • Leiben
    Jollah skrev 2011-08-22 16:01:17 följande:
    Hoppar in i min nya favorittråd :)

    Vi började med puréer vid 4 månader och kom som mest upp i två teskedar. Jag ville så gärna att hon skulle kasta sig över maten som "alla andra bebisar" men hon var inte intresserad. Sen kändes det som att ju mer vi trugade desto mindre öppnades munnen och tillslut blev hon arg redan när sked och haklapp dukades fram. Så vi tog en paus och började sedan med kokta broccolibuketter och hon tuggade och sög glatt - så kul!!!

    Vi har kört blw sedan hon var ca 5 1/5 mån och det viktigaste för oss är att skapa en positiv attityd till matstunden utan trugande.

    Roligast just nu är att se hur finmotoriken utvecklas. Vi går från hålla-i-hela-handenmat till småpill. Nu äter hon hellre broccolin i små små bitar än i buketter. Hon kan plocka majs med tumme och pekfinger och faktiskt få i sig en näve bulgur :)

    Men liksom många andra här blir jag ibland orolig (eller otålig?) för att hon inte ska fatta att mat mättar och vilja ÄTA mer. Hon är 8 1/2 månader nu och "portionerna" blir inte större... Vad tror ni, kommer det en dag när det plötsligt ligger mer mat i magen än på golvet? :)
    Jag tycker vid 9 månader att det hänt något. Enkla saker som korv och pasta och sånt går ner superbra. Sedan finns det viss mat som är poppis men som fortfarande är svårt även om viljan finns, som kyckling. Det tuggas och sugs på mest men när saker är trådigt verkar det svårt att liksom gnaga av bitar på även om smaken "faller honom i smaken".

    Tycker verkligen att det äts på bra nu för det mesta men tror nog ändå att fler tänder kommer att göra skillnad. När kommer dem? När kommer kindtänderna?
  • Leiben

    Helt plötsligt ammas det mindre dagtid också vilket känns märkligt och lite sorgligt. Vi äter alla 3 mål ihop men mellanmålen äter han ibland själv och i bland tar jag en kaffe samtidigt. Han äter i princip samma mat som vi och vi är mindre rädd för salt mat även om vi inte själva tillsätter. JAg menar mat som redan är salt som korv och färdiggjorda köttbullar ex.

  • Leiben
    Mamma1012 skrev 2011-08-25 19:13:12 följande:
    Hur gör ni andra med haklapp? Just nu klär jag av E helt och har en "haklapp" med ärm från Ikea.
    www.ikea.com/se/sv/catalog/products/70179754

    Men det kommer ändå på kläderna och har tyvärr fått flera plagg förstörda då vissa saker inte går bort i tvätten, trots att de genast slängs i maskin med vanish, så därför sitter han numer i blöja och denna "haklapp" men det kommer ju inte funka när det blir kallt så hur gör ni andra??
    Vi har " matkläder" hemma under det där förklädet. Ute har jag en annan haklapp i gummiliknande vaxmaterial med fickor och ute äter vi inte lika fläckig mat eller så mos med sked (mellis av olika slag).
  • Leiben
    Mamma1012 skrev 2011-08-26 11:02:06 följande:
    Ja jag tycker det är svårt för det blir att byta kläder så många gånger på en dag vilket E inte tycker är populärt, skulle vilja ha en haklapp som fungerar så han får ha kläder på sig när han äter. Har inget emot kladd och fläckar bara de går bort i tvätten men tyvärr gör ju inte alla det.... :(
    Samma här, Stora protester ofta. MAn får göra det lite huller om buller typ byxorna kanske när man byter blöja nån gång innan och tröja när man satt sig i stolen snabbt. HAr inget bra råd annars om detta. Tycker att det är en av nackdelarna speciellt när de äter "blöt" mat och frukt.

    Just därför har vi nu vid 9 dryga månader hittat något som funkar ganska bra hos oss. Plockmat hemma 3 mål om dagen och okladdigt plock och rinniga skedmellis ute. Blandar mer nu än förr helt enkelt.
  • Leiben
    Ulaninen skrev 2011-08-26 16:23:17 följande:
    Vi har varierat mellan att hon får sitta med bara blöja och haklapp eller att jag knutit en kökshandduk över ena axeln+haklapp. Med handduken täcker man större delen av magen och kan vika den runt benen så att byxorna klarar sig. Även ena axeln klarar sig. Och så är det lätt att knyta av den sedan :)

    Men jag är bra sugen på att sy något slags "kapell", som man har när man paddlar kajak. Vi har IKEAs Antilopstol med plastbricka, och jag skulle liksom vilja sy något som är "allt-i-ett" att trä över huvudet med hål för amarna och som täcker sitthålet så att säga. Det vore väl käckt :)

    Under stolen har vi ett plastskydd som väl egentligen är tänkt som skydd under skrivbord. Detta är guld värt, inte världens snyggaste men bra mycket lättare att torka kladd från än från trägolvet!
    sjukt smart! sy och sälj! Hur du nu ska hinna det mellan alla matlagningar hehe :)
  • Leiben
    melodi skrev 2011-08-26 21:22:32 följande:
    fläcktips - doppa fläcken i kokande vatten några sekunder innan man lägger i tvättmaskinen. funkar särskilt med bär....
    smart, det ska jag definitivt testa.
  • Leiben

    Klistrar in ett inlägg som jag postade i en annan tråd. skulle bli glad över era tankar också som känner till matmetoden.


    "Hej! HUr har det gått för er och era smalisar? Är de fortfarande smala och är det fortfarande en issue (för andra?)

    JAg har en ganska liten 10-månaders kille. Han vägde på kontrollen 8250 och är 70 cm lång. Huvud, längd och vikt hoppade kring 4 månader från mittenkurva till kurvan under och har legat där tillsnu då då endast vikten har hoppat ytterliger nedåt och ligger nu halvägs på väg ned mot kurvan under.

    Vi är egentligen inte oroliga. HAn är sjukt aktiv och äter som andra tror jag, jättebra vissa stunder och mål och dagar och mindre bra andra. Just nu har han varit sjuk och åt sämre under en vecka och ammade istället.

    Eftersom han äter bitar och inte pureer är det inet lätt att bara blanda ner en sked smör varje gång i en sörja liksom. dessutom är han ägg- och mjölkallergisk och kan liksom inet pumpas i fet turkisk yoghurt som alla andra verkar göra.

    Men som sagt blir jag ledsen över bvcs bemötande som om vi inte skulle ge honom tillräckligt med mat. Hon lyssnar inet in vad jag säger utan utgår från att han inte har tid att äta tex. Eftersom vi kör plockmat tar det en halvtimme minst per stort mål så. De var 3 personer i rummet (sjukt ojämnställt) som skulle diskutera det här och det var så viktigt att prata om det men i andra andetagen försökte de hela tiden släta över det genom att säga att längden står ju inet stil, han är aktiv, det är vanligt att göra en dipp i hans ålder, pappan är ju lång och smal osv. Ändå skulle de ha skickat oss till dietist om vi nu inte redan harde en tid inbokad pg av allergin som vi ska träffa om 2 veckor.

    JAg kände mig mer kränkt och stött av dem än oroad över min son. Han utvecklas motoriskt som han ska och började krypa på sin 7 månadersdag fullt ös.

    VAd tänkder ni om det här? TAcksam för input."

    Alltid frågar kärringen hur länge JAG har tänkt amma också som om jag borde sluta nu. Åh, jag blir så förbannad på det. Ligger blw-bebisar generellt lägre eller? Hur ser det ut för alla er?
  • Leiben
    Valkyria75 skrev 2011-09-13 11:56:54 följande:
    Hej Leiben,
    Kände bara att jag ville svara dig. Nu är min son normalviktig. Och dessutom kör jag inte riktig blw (bara pyttelite...) så egentligen är det kanske inte mig du vill ha svar av, men ändå...
    Jag tycker att du ska lita på din egen känsla när det gäller ditt barn. Som sagt han är aktiv och glad så du har ingen anledning att oroa dig över något. Amma kan du väl göra så länge du och ditt barn tycker det känns bra och det borde de ju tycka på bvc också tycker man.
    MEN, jag tycker inte du ska känna dig kränkt och nere över vad de har sagt (vet att det är lätt att säga...). Försök istället se det som att det är bra att de har resurser att vara nogranna. Var glad att de är beredda att vara 3 personer i rummet för att diskutera din sons välbefinnande (att ni sen inte alltid är överens om allt är en annan sak...). Var glad att vi bor i ett land där man kan få dietisthjälp om det behövs. Hellre ett extra besök hos dietisten än att inte få någon hjälp alls.
    Så även om jag absolut förstår hur du känner och vad du menar, så för din egen skull, försök se det på ett annat sätt. För om du inte känner dig kränkt eller påhoppad så kommer du att vara gladare eller hur?! Ibland kan man inte påverka hur andra ska bete sig/ha för åsikter, men man kan påverka (inom rimliga gränser) hur man väljer att reagera på deras beteende och åsikter.
    Så igen, DU vet att du tar hand om din son på bästa sätt, DU vet att han mår bara bra, är aktiv och glad. Så fortsätt som du gör att ta hand om din lille bebis, och var sen bara glad åt att skulle något hända som gör att ni faktiskt behöver hjälp en dag (av 3 bvc-tanter och/eller dietist :) ) så finns resurserna uppenbarligen där.
    Lycka till!
    Hej!

    Tack för ditt svar och engagemang. Dock känns det kanske som om du missuppfattar minperson lite men det är ju inte så konstigt då du inet känner mig. Har tex sökt hjälp angående min sons vidare utan att bvc varit nämnvärt oroliga tex så jag är ingen sådan mamma som inte kan söka hjälp eller lever i någon sorts förnekelse över hur saker skulle kunna vara ställt.

    Men jag tycker att tre personer varav en jag fortfarande inte vet hennes närvaro, är iaf en för mycket på en rutinkontroll om lägent blir känsligt. Det hade ju kunna handla om "värre" saker och då kanske man hade behövt sin man med om man vetat det, som stöd. Men visst är det fantastiskt att resurserna är så bra. Sverige har ju underbar både mödravård och barnavård. Däremot tycker jag att min personliga bvc tant är olyhörd och det reagerade jag på. Kände att jag fick kritik för saker som inte stämde och att jag blev uppläxad över hur ofta han ska äta, när jag redan berättat att det är just så ofta han äter. Sådana saker menar jag, och att hon drog slutsatser som inte stämmer utan att lyssna in.

    Vi hade redan ett möte inbokat hos dietist ang hans allergi som sagt så de kan nog hjälpa till lite och ge tips på hur man kan öka hans vikt, om det nu är nödvändigt. KAnske är det bra om det är så att han skulle bli sjuk ja, men jag vill samtidigt inet tvinga i mat. Av den anlednigen har vi ju valt blw.

    Men men i sak har du rätt, att försöka att inte ta det personligt vilket är svårt. Omman kunde slippa göra det i många sammanhang så skulle livet vara myket enklare antar jag. Speciellt i sitt eget äktenskap hehe. MAn önskar att man inet behövde känna sig värderad utan bara tänka "jaja här har vi en person mitt emot mig som har behov av att puckla på en sina åsiktet för att själv känna sig kompetent".

    TAck igen och kram!
  • Leiben
    Kryssarinnan skrev 2011-09-13 18:41:46 följande:
    Lite förslag på näringsrik mat som vi äter ofta:

    Min son älskar macka med jordnötssmör på, så det kanske är något för honom? Fett och nyttigt, men ta en med så lite salt som möjligt (men din pojk är så gammal så du ska inte oroa dig för salt så mycket längre).
    Samma sak med fet leverpastej och korvar. Min son älskar salami i skivor.
    Fet fisk som lax kan också vara gott, eller makrill i tomatsås (kladdvarning).
    Fiskpinnar kan man steka i mycket fett.
    Avocado, godast med vinägrett på.
    Sedan så ger vi vår son annat än bitar också, t.ex. potatismos på sked. Man behöver ju inte köra BLW 100%. Där kan man hälla i bra mycket olivolja :)
    Tack! Makrill har jag aldrig ens provat och det som är så gott ju.
  • Leiben

    Jag vill bara skriva hur det gått och hur vi gör nu när sonen snart är 1 år.  Sedan 10 månader började han äta på ett annat sätt. Han liksom smaskade och riktigt bet av och tuggade, allt från kotletter till ja...allt. Dessutom så slutade vi liksom anpassa storleken eftersom han klarade pincettgreppet galant. Nu känns det inte som om vi kör baby led weaning direkt utan att han liksom bara äter mat.

    Ibland använder vi sked, ofta tar han den och stoppar den i munnen. Det känns nu mindre "fe"l att ge sked för viss mat kräver ju det och tex så gillar han inte potatis som den är men i sås gillar han det så ibland när vi äter mat med potatis  så liksom blandar och halvmosar vi den i såsen och använder sked innan han plockar med resten av maten. Det skulle ha känts fel förr men nu känns det som han så väl vet vad han gillar och inte och hur han vill äta eller inte. Det blir ibland mindre spill med mindre bitar vilket är skönt för han gillar att plocka så nu kanske smörgåsbitarna är mindre men stora och gnaga på ibland.

    Sen en månad tillbaka dricker han själv ur  sin pipmugg och pekar på den när han vill ha. Han har fått amma fritt och äta så mycket han vill. Men det är skönt att man inte behöver göra extra eller ändra formen på maten längre.

    Om det finns något jag är glad över att vi gjorde med sonen som bebis är dte just att introducera mat på det här sättet. Nu funkar allt. MAn kan äta pyttipanna och spaghetti hemma med händer men med sked borta om det krävs. Smidigt.

    Kram och lycka till!         

Svar på tråden Baby led weaning