Halloj!
Här är en med en grabb som det varit riktigt tjorvigt med maten för. Han helammades tills han var nästan fyra månader (jag vet inte - man får ju inte säga helammad längre då eftersom han fick smaka lite av min yoghurt längst ut på teskeden jag åt med varje morgon så...). Han är nu 10½ månader, slutade amma för tre veckor sedan så jag hör kanske inte helt och håller in här i gänget. ;)
Jag har försökt med plockmat sedan halvåret men utan framgång, precis som med burkmat, hemmagjord mat, puré, you name it - inget är överdrivet poppis förutom turkisk yoghurt, men det är ju inte direkt någon kostcirkel om man säger så.
Det som är jobbigt med plockmaten är att han sätter allt i halsen - fortfarande! Man tycker ju liksom att han borde vara mer rutinerad nu men nä. Banan gillar han, men han får en stor bit (typ tredjedel banan alltså) som han sedan börjar suga på tills hela är i munnen, fastnar i gommen och han börjar hosta och kräks. Idag fastande den helt, han fick panik, jag fick panik - usch. Den satt verkligen fast i gommen, jag fick ta tag i den med tumme och pekfinger för att få ut. Jag brukar vara ganska chill annars när jag ger honom saker, jag vet hur jag ska göra om han verkligen inte får upp något som har fastnat och allt, men det är jobbigt att sitta på helspänn varje måltid fortfarande. Jag tänkte länge att han måste ju få sina bitar och lära sig äta själv om han ska kunna lära sig att äta bitar och äta själv - men när han kommer behärska detta vette sjutton. Han får dock inte i sig någon mat direkt, men vi kämpar på. (nu när jag skriver detta så inser jag att jag kanske borde kolla upp om det är något fel - hur är det för er andra, sätts det ofta i halsen och hostas och spyr?)
Det som är trist är att det tar sådan tid, jag tycker inte att jag gör mycket annat än lagar/fixar ihop mat åt honom och sitter med när han äter (och tvättar honom och köket efteråt - det är ju mat ÖVERALLT!), och då går det ändå 3-4 timmar mellan måltiderna
Mina tips/det jag brukar servera iaf;
* Frikadeller, gör köttbullar och skippa saltet (jag brukar ha i en liiten skvätt fond för smakens skull ändå), koka i 5-10 min. tills de flyter upp. Kan kokas i tomatsås som man kan göra själv av passerade tomater och kryddning, eller serveras med potatis och gräddsås t.ex
* Mild köttfärssås som får koka länge så köttet blir riktigt mört och mjukt och som reds av med grädde så den blir fyllig och god. Kan serveras som den är om man matar med sked trots allt, eller med lämpligt tillbehör
* Riskakor med mycket smör på, och en skiva ost brukar uppskattas här hemma
* Korv är rolig och gott. Skinnet kan behövas tas bort, min son satte det i halsen varje gång han försökte sig på det
* Jordgubbar såklart, inte så många kanske, de är rätt starka
* Blodpudding
* Pannkakor
* Äggröra, gjord på grädde och ägg bara - kan serveras med en klick vispad grädde och några mosade jordgubbar som sylt precis som pannkakorna
* Pommes som man har gjort själv i ungen