• Kazeer

    Tillväxthämning och dåligt flöde i navelsträngen, någon annan med erfarenhet?

    Båda mina barn har fötts tillväxthämmade.

    När jag väntade första barnet, gjordes tillväxt-UL i vecka 32+3. Vikten uppskattades till 1878 g, vilket var 10% mindre än förväntat. I vecka 34+3 gjordes ett nytt tillväxt-UL och då uppskattades vikten till 1994 g (-20%). Det gjordes även två flödesmätningar på navelsträngen och flödet var "bra" (jag har inga siffror eller värden att referera till.

    Sonen föddes i vecka 36+3. Jag blev igångsatt i vecka 36+1, eftersom jag hade haft tidig vattenavgång i vecka 32+3. Han vägde 2095 g (-25%) och var 46 cm lång. Åtta dygn på neonatal, där han låg på värmebädd, solade och sondmatades. Han fick komma hem, när han kunde hålla värmen själv och gick upp i vikt på fri amning.

    När jag väntade andra barnet, flyttades BF-datum nästan två veckor vid RUL. Vid tillväxt-UL i vecka 32+1, uppskattades bebisens vikt till 1491 g (-22%). Tillväxt-UL i vecka 34+5 uppskattade vikten till 1709 g (-32%). Det gjordes en massa flödesmätningar på navelsträng, moderkaka och på kärlen mellan mig och moderkakan. Bilaterala notch påvisades men flödena var "bra".

    När jag hade passerat vecka 35+0, började det finnas indikationer på att bebisen inte mådde bra i magen. I vecka 35+3 skickades jag till förlossningen för igångsättning. Eftersom bebisen låg i tvärläge, gjordes först vändningsförsök, som inte lyckades, Det blev i stället kejsarsnitt.

    Sonen vägde 1510 g (-44%) och var ca 40 cm lång. Han var inskriven på neonatal i 33 dygn. De första 16 dygnen var han på neonatalavdelning, där han låg på värmebädd och sondmatades. Han fick komma hem med hemsjukvård, när han kunde hålla värmen själv. Helt utskriven blev han, när sonden togs bort.

    Båda pojkarna har mått bra och har följt sina jämnåriga i utvecklingen. Den ärldste är nu fyra år och han är sedan länge helt ifatt längd- och viktmässigt. Den yngste är 1,5 år och han är fortfarande lite liten för sin ålder.. Det ska bli spännande att se vad vågen visar på 1,5-årskontrollen på BVC.


    Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Walk beside me and just be my friend.
Svar på tråden Tillväxthämning och dåligt flöde i navelsträngen, någon annan med erfarenhet?