Inlägg från: Lorelei |Visa alla inlägg
  • Lorelei

    Tinnitus någon?

    Hur många är vi här inne som har besvärande tinnitus? Jag blir snart tokig av att ligga och lyssna på mitt pipande och susande på nätterna men försöker att strunta i det.

  • Svar på tråden Tinnitus någon?
  • Lorelei

    Vilket gensvar! Kul att se att vi är fler, även om jag hade varit glad om vi inte varit så många om ni förstår vad jag menar.

    Djmugg - man kan ha tinnitus utan någon som helst hörselnedsättning. Man kan ha det på ena örat eller på båda eller skiftande (att det "byter öra").

    Jag är född med tinnitus vad vi vet. Mamma trodde jag hade blivit lite knäpp när jag var liten och frågade om tvn stod på fast den var avstängd. Var på första kontrollen för tinnitusen när jag var 2 1/2. Hör helt normalt annars. Mitt ljud är en salig mix. I höger öra har jag mätt upp fem eller sex olika sinustoner (typ tvs testbild) i olika frekvens samt ett kontiuelligt brus/susande (ganska högfrekvent, dvs ljust). I vänster öra har jag vad jag kan räkna ut tre olika toner som är lite mörkare än i höger öra samt ett pulserande brus/sus. Hör det jämt, oavsett vilka ljud som finns runt omkring och har ibland svårt att urskilja vad folk säger pga tinnitusljuden.

    Man vänjer sig sakta men det är jobbigt när det är helt tyst. Mina råd (som audionom) är att aldrig ha tyst omkring sig, inte ens när man ska sova. Det låter väl helsjukt eftersom man verkligen längtar efter tystnad. Men i tystnaden får man mer rum över för att höra tinnitus. Jag har, till min sambos stora förtret, en väckarklocka som tickar ganska rejält på sängbordet bara för att maskera mitt eget ljud på nätterna.

  • Lorelei

    Man vet idag inte riktigt vad tinnitus kommer ifrån. Finns många teorier, bla om "flimmerhåren" (hårcellerna i innerörat) och det är nog sant när det gäller tinnitus i kombination med hörselnedsättning. Finns även teorier om spontana emissioner i örat (ett slags eko) men det verkar inte kunna gå att bevisa. Ibland kan det bero på blodomloppet runt örat och hörselnerven. Och ibland är det psykiskt betingat. Men det finns ingen enkel lösning.

  • Lorelei

    Maya, Not my intention

    Ventilationer är guld värda!

  • Lorelei

    Har man stora problem av det så kan man få hjälp med en "masker". Ser ut som en liten liten hörapparat som ger ifrån sig ett brusande ljud som "stör ut" ens eget ljud. Den ska inte överrösta utan bara vara där och ge användaren något annat att lyssna efter.

    Naturläkemedel är jag skeptisk till. Det är självklart individuellt, finns de det fungerar för men för de flesta hjälper det inte ett dugg. Är ganska övertygad om att det fungerar bara för att man "vill att det ska fungera" så att säga. Låter kanske elakt, men det är min erfarenhet. Har läst alla möjliga studier där man hällt apelsinjuice i örat, käkat örter mm och inget har några vetenskapliga belägg.

    Maya - Jag blir lite upprörd när jag hör vad din läkare sagt! Att det inte skulle finnas några bevis på att tumörer och tinnitus har ett samband. Det har det, men lååååångt ifrån alla med tinnitus har tumörer. Själklart ska man inte skräma upp folk, men att titta i örat med blotta ögat (eller för den del ett otoskop) ger ingenting! Han borde ha en knäpp på näsan den läkaren!!

  • Lorelei

    Maya - Han borde inte bara få en knäpp på näsan utan en ordentlig utskällning. Oproffessionell är bara början!

    Märker samma sak. Framförallt när jag är stressad och trött. Hade skitjobbigt när jag pluggade inför tentor och skulle sitta och koncentrera mig... inte så lätt att koncentrera sig när man har hela huvudet fullt av olika ljud *skrattar*

  • Lorelei

    Anti-deprissivt kan säkert fungera (eller, det vet jag att det gör) om man har den typen av problematik från början.... som sagt... tinnitus kan bottna i deppresiva problem. Men har man inte den problematiken så har jag svårt att se att det skulle kunna hjälpa.

Svar på tråden Tinnitus någon?