• Insatt

    Kär i min kusin - Vad gör jag?

    Du får t.o.m. gifta dig med din kusin så det är helt ok.

  • Insatt
    MamaInternational skrev 2011-08-08 20:08:08 följande:
    I finland får kusiner gifta sig.
    I Sverige får halvsyskon som inte vuxit upp tillsammans gifta sig.
  • Insatt
    Anonym skrev 2011-08-11 23:21:34 följande:
    Jag vet att du vet mångt o mycket om det mesta och brukar ha kloka inlägg men hur säker är du på det här?
    Finns det ett lagligt beslut på just det?
    Nja, lagligt beslut vete fanken om det finns på det, men det står att utläsa i äktenskapsbalken 2 kapitlet 3 §:

    Äktenskap får inte ingås mellan dem som är släkt med varandra i rätt upp- och nedstigande led eller är helsyskon.
       Halvsyskon får inte ingå äktenskap med varandra utan tillstånd av myndighet som anges i 15 kap. 1 §.
       Vid tillämpningen av första och andra styckena jämställs adoptivförhållande med släktskap. De som därvid anses som helsyskon får dock ingå äktenskap med varandra efter tillstånd av myndighet som anges i 15 kap. 1 §. Lag (2004:763).

    Det andra stycket betyder alltså att med tillstånd får man gifta sig med halvsyskon. Vad som krävs för att få tillståndet orkar jag inte leta upp i detalj, men man ska bl.a. intyga att man inte ha vuxit upp tillsammans som syskon. Det kan alltså vara halvsyskon med samma pappa där man inte känt till varandra förrän man träffats och blivit förälskade.
  • Insatt

    Det finns bl.a. ett danskt par som skildrades i outsiders (tror jag, eller liknande program) som flyttat till sverige just för att man får gifta sig med halvsyskon här, något som man inte får i danmark. De har samma pappa men träffades inte förrän de var tonåringar eller vuxna.

  • Insatt

    Som kuriosa kan jag även nämna att man fram till 1 januari 2005 kunde få gifta sig med sitt adoptivbarn också om övriga krav för äktenskap var uppfyllda. Det tycker jag faktiskt är ettu värre så det är vi väl glada över att den möjligheten försvann?

  • Insatt
    giftgrodan skrev 2011-08-13 20:00:44 följande:
    lite intressant läsning om fenomenet: en.wikipedia.org/wiki/Genetic_sexual_attracti...
    Ja, jag tycker att det är lite spännande, och med spännande menar jag intressant, inte spännande som i att jag vill ha nån av mina bruschor nu! Hade en diskussion med min mamma om det där då jag sett dokumentärer i ämnet (är dokumentärfreak). Det verkar nästan som att det blir lite av en besatthet mer än bara vanlig förälskelse.
  • Insatt

    Min mamma och min styvpappa är förresten sysslingar, min mormor och "farmor" var kusiner. Så jag är inte bara halvsyskon med mina halvsyskon utan även brylling med dem Jag brukar reta dem med att det är skönt att iaf vissa av oss inte är inavlade Flört Moahaha

  • Insatt
    Anonym (obehag...) skrev 2011-08-13 20:21:38 följande:
    Obestämd

    Tycker det känns ganska obehagligt med kusiner som är ihop....tankarna går osökt till inavel och incest...

    Förr i tiden var det vanligt, även idag inom vissa religioner och det har lett till många problem med inavlade barn..

    politisktinkorrekt.info/2011/02/07/norge-vill.../

    Förvånad
    Jo, men det är ju när man gör det i generation efter generation efter generation så att det genetiska materialet tillslut är för enhetligt. Att göra det i ett led är ingen fara alls. Men jag förstår att folk som vuxit upp med kusiner nära kan tycka det. Jag har inga kusiner då mina föräldrar var ensambarn, så jag vet inte hur det hade känts.
  • Insatt
    Anonym skrev 2011-08-14 00:34:18 följande:
    Jag är mer förundrad över hur man kan bli kär i sin kusin?

    Jag träffar min kusin väldigt sällan, men han är väldigt snäll och de flesta kvinnliga bekanta jag har är mer eller mindre för'lskad i honom. Han ser väldigt bra ut, så mycket kan jag säga, men känslor det skulle aldrig kunna utvecklas för mig han är familj, det är som att jag är genetiskt gjord till att inte kunna framkalla någon gnista till honom eller annan sl'kting.

    Därför förstår jag inte n'r det kommer andra som inte är så, jag menar inte detta elakt alls så missförstå mig inte men beror det på någon slags missbildning eller mutation som gör att Människan inte registrerar det som en släkting?
    Det är inte genetiken som gör att vi låter bli att knulla släktingar. Det är en social grej att vi inte tänder på folk vi träffat mycket som barn
Svar på tråden Kär i min kusin - Vad gör jag?