• Emeli

    Har vi någon chans?

    Visst ska man låta allt ta sin tid, men inte hur länge som helst. Det är inte försent för er, men det brinner i knutarna om ni ska få bli adoptivföräldrar över huvud taget.


    Kan inte nog understrykas hur viktigt det är att ni har lämnat in en ansökan om medgivande till familjerätten i den kommun ni är skrivna INNAN din sambo fyller 43. Det är ansökningsdatum som gäller. Det kan vara strategiskt att ni lämnar in er ansökan strax innan han fyller 43, av flera skäl. I  vissa kommuner vill familjerätten att man har gått den obligatoriska föräldrautbildningen innan de påbörjar utredningen. Må så vara, men INSISTERA på att ni får lämna in er ansökan oavsett. Med kursintyget i er hand kan ni be att familjerätten börjar utreda er. Ring till familjerätten och be att de skickar hem ansökningsblanketter till er. Man måste ansöka skriftligt. Passa samtidigt på att fråga om var ni ska gå den obligatoriska kursen. Det kan vara väntetider till den, och det kan dröja innan de sätter igång. Ni behöver inte alls ha bestämt er för att vilja adoptera när ni lämnar in er ansökan, men om ni väntar tills din sambo känner sig redo är det stor risk att det aldrig blir någon adoption. Gift er! Gift er så snart som möjligt. Det går bra att gå till rådhuset en vanlig vardag bara för att få det gjort. Samma sak här, det är datum för registrerat äktenskap som gäller. Vill man ha ett stort bröllop kräver det planering under lång tid och kanske att man sparar pengar. Den tiden har inte ni. Anordna en fest senare i så fall, kanske samtidigt som ni har en välsignelsegudstjänst i kyrkan. Många länder kräver att ni har varit gifta en viss tid för att acceptera er som blivande adoptivföräldrar. Ställ er i kö som sökande hos minst en adoptionsorganisation. Ni betalar sökandeavgiften och börjar samla kötid redan  nu även om ni fortfarande håller på med IVF. Skulle iVF:en lyckas och adoption inte längre är aktuellt för er går ni bara ur kön. Gå för all del inte ur kön vid en konstaterad graviditet. Om den inte skulle resultera i ett levande barn och i har gått ur kön kan ni inte få tillbaka er gamla köplats om ni ångrar er. Läs på de olika organisationernas hemsidor vilka länder de samarbetar med och vilka krav dessa länder har och välj organsiation utifrån det. Det är jättelånga köer till många länder, och ni måste hinna stå i kö, göra iordning en ansökan, vänta på barnbesked och hämta hem barnet INNAN MEDGIVANDET GÅR UT. Ett medgivande är giltigt i två år. Datum för nämndens beslut gäller. Om medgivandet går ut innan ni har hunnit få ett barn måste ni ansöka om ni utredning. Då kommer din sambo att vara i 45-årsåldern och då är det mycket stor risk att ni inte får något nytt medgivande. Det är mer än ett sökande par som har fått kalla tillbaka sina ansökningar från ett land på grund av de svenska myndigheternas hård inställning. Ni ska alltså inte vänta med att ställa er i kön hos adoptionsorganisationerna. Om ni sköter era kort väl kan det tänkas att ni klarar att genomföra en adoption.

    Jag förstår att du helst vill adoptera ett så litet barn som möjligt. Det begränsar era möjligheter ytterligare.

    Visa din sambo denna tråd. Förklara för honom att man inte behöver ha bestämt sig för adoption när man ställer sig i kö och när man ansöker om utredning.
  • Emeli
    hosianna skrev 2011-09-30 11:54:34 följande:
    En fundering här då, man ska alltså inte göra utredningen för tidigt för då går den ut? Tänker att som jag förstår det så kan det vara 3-5 års kötid osv så om man ställer sig i kö nu och får fixat utredningen inom säg ett år så är det helt i onödan för att den ändå hinner gå ut o måste göras om? Har jag uppfattat det rätt?Ja.
    Ja. Det gäller i många fall såvida man inte ska ansöka från ett land som det inte är någon väntetid i Sverige till. Det finns ju faktiskt några sådana, t.ex. Kina, Kenya och några till.
  • Emeli
    Hej och Hopp skrev 2011-09-30 21:24:14 följande:

    Det kan ju också vara så att det helt plötsligt finns ett barn på "barn söker familj-sidorna" som ni skulle vilja försöka få adoptera och det gäller det att ha medgivande förstås.
    Eller om det öppnar ett nytt land som man söker pilotfamiljer till. Då går man inte alltid efter kötid


    Ja det stämmer.

    Det finns både för- och nackdelar med att vänta med utredningen, och tvärtom. Nu är det ju inte hela världen för de flesta om den får göras om - det blir en del jobb så klart, men den nya utredningen kan ofta baseras på den gamla. De som verkligen behöver vara taktiska är de som riskerar att drabbas av åldersgränserna. Det är mycket synd om de som vid 43-44 års ålder tvingas ansöka om ny utredning på grund av att medgivandet gått ut och då får avslag. Dessa hade definitivt vunnit på att ansöka om medgivandet till strax innan 43-årsdagen och samla kötid innan. Samtidigt kan det innebära förlorade möjligheter att adoptera ett barn med särskilda behov eller att bli pilotfamilj, vilket i sin tur alltid är ett risktagande ... svårt att råda  Obestämd
Svar på tråden Har vi någon chans?