Inlägg från: Anonym (irriterad fru) |Visa alla inlägg
  • Anonym (irriterad fru)

    Min man är helt oförmögen att göra fler saker samtidigt

    Mandel skrev 2011-10-04 11:12:57 följande:
    Självklart ska man vara ledig, men det finns ändå saker som faktiskt måste och behöver göras i ett hem och en familj. Varför då lämpa över ansvaret på det till någon annan?
    Vad är det som säger att inte kvinnorna har många bollar i luften på sina jobb och behöver vara ledig de med när de väl kommer hem?

    Här hade maken uppgiften att tvätta. Det avgörande för när han tvättade var inte om smutstunnan var full, om barnen inte hade några kläder kvar att ta på sig utan när han ansåg att han hade tid. Och då gällde tid för att just tvätta. Det kunde vara viktigare att surfa blocket efter beg. maskiner än att starta en maskin med tvätt.
    Han sa till och med åt mig att jag skulle säga till honom att det var dags att tvätta. Vad var då vitsen med att han skulle ha ett eget ansvarsområde om jag ändå skulle vara tvungen att kontrollera och tjata på honom? Det var ju tjatandet jag ville slippa ifrån...
    Känner igen det så väl. Här fungerar både mannen och jag så att har vi väl fått ner rumpan i soffan på kvällen så blir det inte att vi orkar resa oss från den. Därför försöker jag att göra klart "mina" saker innan jag sätter mig framför tv:n eller datorn. 
    Min man kan däremot lämna hela köket i ett totalt kaos efter middagen och ha en stor korg blöt tvätt stående i tvättstugan och gå och sätta sig framför tv:n ett par timmar. Vid halv tio kommer han på att han har saker att göra, går ut i köket och plockar lite. Gnäller surt över att det alltid blir så sent på kvällarna. Diskar halva disken. Lämnar alla grytor och formar i diskhon. 
    Bestämmer sig för att hänga tvätten "imorgon".

    Morgonen därpå får någon av oss börja med att diska intorkade grytor med Svinto för att kunna laga gröt och sätta på tevatten. Ingen hinner hänga upp korgen med tvätt utan den får stå till kvällen. Likaså disken. När vi kommer hem på kvällen får vi börja med att diska intorkade grytor med Svinto för att ha något att laga middagen i.... Skrikandes 

    Jag tycker inte att det här fungerar så jättesmidigt i vardagen. Men det är ändå jag som får ta skiten, antingen genom att göra HANS grejor på kvällen för att det ska bli gjort eller att jag då kommer hem och får börja med att diska innan jag kan laga middagen och tjata på honom för att han ska hänga upp den blöta tvätten. Lose-lose situation för mig.

     
  • Anonym (irriterad fru)
    Trust me skrev 2011-10-04 11:18:19 följande:

    Klart det rör sig inåt i huset men det går ju inte att hålla världen helt utanför heller. Tofflor är som du säger ett bra sätt att inte känna det som man behöver dammsuga hela köket bara för att man ätit en smörgås.

    Jag kan fixa frukost på sängen till min fru trots att jag vet att det innebär minst en brödsmula i min säng. Jag kan leva med det för den är inte så svår att få bort. Själv drar jag alltid ett tag med handen under foten inna jag lägger mig för att inte få något skräp i sängen. Jag har mina ordningsvanor i hemmet. Vanor som bidrar till ordning i hemmet på sätt som jag uppskattar men som också bidrar till den allmänna ordningen. Ibland har jag faktiskt fått skit för detta för jag gör det vid fel tillfälle, fel sätt eller att det är onödigt. Samtidigt kan jag ha fått höra ungefär samma visa som TS drar. Var verkligen problemet att jag inte gjorde något eller att det jag gjorde inte räknades?


    jag har en liten toalettrutin på kvällen som tar tre minuter men gör att huset blir mycket trevligare och veckostädningen väldigt mycket lättare.
    Efter jag borstat tänderna sprayar jag fönsterpus i handfatet och toalettstolen. Under tiden det verkar rensar jag kattlådan. Sedan tar jag en trasa och torkar runt och i handfatet, torkar rent toalettstoeln, borstar i toalettstolen och kastar trasan i tvättkorgen. Sopar några tag med sopen som står utanför dörren för att få bort kattsand på golvet. Om det behövs sprayar jag lite fönsterputs på en tuss papper och snabbtorkar av speglarna.
    Nu ser badrummet nystädat ut och jag har förhindrat att det gror igen totalt så att veckostädningen blir jobbig. Liten insats, stor utdelning. 
  • Anonym (irriterad fru)
    Trust me skrev 2011-10-04 11:28:43 följande:
    Jag tror att din man har fattat att du kör ditt race och han visar tydligt att det inte är hans. Du vill att han ska springa tillsammans med dig i ditt tempo och i takt. Vill du lyckas med det har du en avancerad uppgift framför dig i att göra om honom till det. Tror du att du kan lyckas genom att han vill göra det kan du försöka. Tror du att det kräver ordentlig övertalning och en del uppfostran ska du låta bli.

    Det sista stycket säger mycket. Det är inte tusen nya saker saker att tänka på i meningen tusen ytterliggare. Du har säkert bytt ut tusen saker i dina tankar som verkar ha trängt ut tusen andra som du kunde ha haft kvar. En hel del av de tankarna tror jag handlar om vem du är och relationen till din man.

    Livet är inte ett så effektivt tentapluggande som möjligt utan mer en resa där det sker en massa ovidkommande saker hela tiden. Målet på livets resa är en ganska tråkig plats så ha inte så bråttom. Solig
    Jag tror inte att man kan ändra på människor. Däremot ändra på ansvarsfördelning och arbetsinsatsen så att den blir mer jämbördig. Jag har fått bra tips på hur vi kan dela upp arbetet hemma så att jag slipper vara mamma till tre barn. Jag tror också att min man skulle uppskatta ett tydligt flödesschema för hur han kan vara effektiv i köket. Han jobbar mycket med Excel på jobbet så det kan nog funka faktiskt. 

    Jag vill förtydliga att jag inte stressar hemma, utan försöker göra som kineserna: aldrig stressa men aldrig stoppa. Då är man klar när man är klar och kan ägna livet åt roligare saker än trista måsten. 
  • Anonym (irriterad fru)
    Anonym (Me too) skrev 2011-10-04 11:24:19 följande:
    Haha, vilken rolig tråd. Så här är det verkligen att vara kvinna för det mesta tror jag. I helgen skulle min man ta hand om våra barn själv medan jag jobbade, och träffas där.  Sen skulle vi allihopa gå på höstmarknad tillsammans.
    Då kommer min man körande med barnen i bilen, nästan en timme efter bestämd tid. Barnen hoppar ur bilen.
    De är:
    1. Vrålhungriga. Har ätit en kanelbulle var för flera timmar sen. Inget mer på hela dagen sen frukost.
    2. Törstiga. Pappa glömde ge dem dricka till kanelbullen.
    3. Kissnödiga.
    4. Iskalla. De har varsin ärmlös tunn sommarklänning på sig, ingen kofta, inga strumpor, inga tights. Och inget annat med sig.
    5. Har svårt att gå. Storasyster har fått på sig lillasysters innetofflor, två nr för små.
    Lillasyster har prinsessklackskor för utklädningsbruk. såna där billiga i plast som man sticker i fötterna i. Går ju knappt att hasa sig fram inomhus i en gång.

    Alltså, jag försöker verkligen att inte curla min man. Men jag visste att det skulle bli såhär. Vafan gör man.
    Och jo, jag älskar honom. Han är intelligent, rolig, härlig på alla sätt. Förutom detta handikapp.
    Ibland undrar man ju om vissa personer aldrig blivit äldre än sex år... det är väl därför jag är där och curlar min man: för att barnen ska slippa bli lidande. 
  • Anonym (irriterad fru)
    YokohamaNr2 skrev 2011-10-04 11:35:14 följande:
    Här är en till som känner igen sig lite, inte så mycket med matlagningen men tex om vi ska ut på helgen hela familjen så är det jag som ser till att allt som har med barnen att göra kommer med. Mitt största problem är att ibland blir jag bara på så jävla dåligt humör och fräser till honom och då kan han bli skitarg och säga att tror du jag är tankeläsare eller? säg till mig vad du vill att jag ska göra!

    MEN För fan det är ju just det jag inte vill, jag vill att du ska göra det UTAN att jag ska behöva be dig!!!! Vi ska ut, tror du matsäcken fixar sig själv? blöjorna hoppar ner i väskan, cykeln ligger i bilen och inte i garaget? och detta verkar vara helt omöjligt att fixa.

    Jag vet att jag måste ändra vissa saker tex så vill jag gärna göra klar mig själv tidigare än honom, duscha mm, medan han vill dega i soffan och konsekvensen blir att han duschar precis innan vi ska iväg och medan han duschar så fixar jag allt som ska med.....jag måste alltså duscha efter honom
    Känner igen det också: jag fixar frukost till familjen, dukar av, torkar av, diskar, fixar matsäck eller mellanmål att ta med, packar väskan med extrakläder osv samt gör iordning barnen och mig själv. 
    Min man äter frukost, diskar och klär på sig. Frågar var hans halsduk är. 
    Vi blir klara samtidigt. 
  • Anonym (irriterad fru)
    sextiotalist skrev 2011-10-04 11:36:02 följande:
    OK, jag vet nu var du har lagt ribban. Skall jag vara ärlig (som kvinna då), det hade jag aldrig gjort. Ännu mindre använt fönsterputs så ofta (är lite mer rädd om vattnet för att använda det i så stora mängder)
    Trots att jag aldrig gjort detta, så har aldrig vårt badrum grott igen.
    (även när vi som 5 personer delade en toalett och dusch)
    Skall jag vara ärlig, du är för överambitiös, du lägger din ribba väldigt högt.
    Varför då? Jag gillar att arbeta smart: pytteliten arbetsinsats, stor utdelning.
    Vårt badrum gror igen direkt, särskilt om man inte sopar. Kattsand i fuktiga miljöer blir som cement till slut. 
  • Anonym (irriterad fru)
    sextiotalist skrev 2011-10-04 11:38:47 följande:
    Om min sambo (eller om det skulle vara jag) skulle komma med ett flödesschema, då hade det flödesschema demostrativt blivit sönderrivet.

    Ju mer jag läser, desto mer ligger sympatierna på din man.

    Jag hade fått både hjärtinfarkt, stroke och alla andra stressrelaterade sjukdomar inom en månad om jag levde med en person av den personlighetstypen
    Och jag dör snart av ilskerelaterad stroke om jag behöver ta hela ansvaret och 80% av arbetet hemma. Vi behöver hitta en fördelning så att det blir mer jämlikt. Sedan kan han få göra sina uppgifter precis hur han vill och hur länge han vill. 
    Jag ska sluta vara så bussig och hjälpa till utan lägga mig på soffan med gott samvete.  
  • Anonym (irriterad fru)
    Jäjd skrev 2011-10-04 11:39:10 följande:
    Du tror inte att de noterar att du deras mamma curlar din man då, deras pappa?

    Förstår inte riktigt vad man ser hos dessa förvuxna mansbebisar faktiskt.  
    Det börjar bli lite ohållbart så det är dags att vända skutan här. Har fått en hel del bra tips och sedan får jag lära mig att släppa saker till honom, oavsett hur lång tid det tar. 
  • Anonym (irriterad fru)
    sextiotalist skrev 2011-10-04 11:45:28 följande:
    Men gör det. Du måste sänka ribban och se vad som egentligen är viktigt (att polera toaletten anser jag är lågprioriterad).
    Låt honom göra saker i sin takt, skaffa diskmaskin.
    Sedan är det ganska ointressant om det är jämlikt, skriv istället välbalanserad, dvs man lägger sig på en nivå som båda kan vara bekväma med.
    Men jag polerar gärna toaletten varje kväll. Det tar ingen energi från mig, utan jag blir glad varje morgon när jag kommer ut i ett rent badrum. 

    Vi har egentligen hittat en nivå hemma som båda är bekväma med. Problemet är väl att jag varit för snäll och hjälper honom när han tar lååååång tid på sig med sina grejor. Jag får släppa det och låta honom ta evigheter på sig när han gör något. 
  • Anonym (irriterad fru)
    Trust me skrev 2011-10-04 11:47:22 följande:
    Skulle du uppskatta att få ovett för att du gör din grej i badrummet på kvällen?

    Din man kanske också är kines fast går en annan väg än du. På mig låter det inte som att du går din väg utan sitter på en ångvält. En annan liknelse är att du är USA. If you are not with me, you are against me. Peace through superior fire power.

    Jag gillar också excel men fan den som försöker köra ner ett flödesschema för hemmet i halsen på mig. Först kommer jag strimla hela ideen för att sedan gå vidare till att göra konfetti av författarens intellekt.

    Att leda handlar om att utnyttja sin makt till att få sin vilja igenom. Har man ingen makt eller inte vill använda den för att tvinga på andra sin vilja så återstår att entusiasmera de man vill leda. Du har ingen makt om du inte vill ägna dig åt känslomässig utpressning. Återstår att finna din mans lust, vilja och behov. Som jag sagt tidigare så vet han mycket väl vad som behöver göras i ett hem men jag tror inte han har en chans att hitta lusten och att utforska den innan du är på och vill ha mer.
    Lust vilja och behov? Ja du, skulle vi bara prioritera sånt i livet så skulle väl INGEN diska hemma för så kul är det väl knappast.
    Jag ska släppa större del av hushållsarbetet till honom och låta honom göra det i sin takt och se om han får lite idéer om hur han vevar av allt på kortare tid. Som det är nu tar allt väldigt lång tid för honom och han blir trött och gnällig över hur "hur lite fritid han har" när han gör det. Inte mitt fel att han tar evigheter på sig att göra saker och jag får väl bara slå dövörat till istället för att curla så att vi ska bli klara samtidigt. 
Svar på tråden Min man är helt oförmögen att göra fler saker samtidigt