Inlägg från: Vitsippa |Visa alla inlägg
  • Vitsippa

    Hur länge gifta?

    Ja dessa män...

    När det gäller kommunens medgivandeutredning kan man till och med gifta sig under utredningens gång, bara man är gifta när beslutet ska tas. Vad gäller ländernas krav har jag förstått det som att man måste uppfylla dem innan man får skicka iväg sina papper. De svenska adoptionsorganisationerna gör denna granskning och lämnar ett så kallat förmedlingsbeslut om man uppfyller landets alla krav. Ibland kan samboår räknas in men förlovning kan inte räknas som att vara gift.

    Även om vissa länder inte kräver så lång tid som gifta är det ju i adoptionssammanhang aldrig fel att vara ute i så god tid som möjligt. Om din man nu tycker att det här med att gifta sig bara är gammalt religiöst dravel kan du ju dels påpeka att man även kan gifta sig borgerligt (totalt oreligiöst med andra ord) dels lägga det helt på det juridiska planet. Själva giftermålet gör ju, helt korrekt, ingen skillnad för hur kära man är men om man t.ex. har barn tillsammans har man ett klart bättre juridiskt skydd om man är gifta. Om han nu inte tycker att äktenskap är så viktigt kan jag ju undra också hur han resonerar kring att förlova sig.

    Många män verkar behöva lite mer tid i dessa frågor och du kan ju alltid försöka "servera" honom lite uppgifter då och då så att han kan sätta sig bättre in i vad det innebär att adoptera. För övrigt tycker jag nog att man kan kräva att ens partner gör lite mer för att i alla fall "mötas på halva vägen". Jag tycker gott att du kan kräva av honom att han sätter sig in i dessa frågor och lyssnar på vad du vill. Han behöver ju ändå inte förbinda sig till något i slutänden men kan fatta ett lite mer välgrundat beslut.

    Lycka till!   

  • Vitsippa

    Med adoptionsförmedling gissar jag att du menar organisationerna, t.ex. Adoptionscentrum, FFiA, Barnens Vänner m.fl., och med dem går det utmärkt att hålla kontakt via telefon och mail.

    Själva medgivandeutredningen gör din kommun och den kan se lite olika ut från kommun till kommun men innebär garanterat något hembesök och någon eller några intervjuer. Under föräldrautbildningen lär man sig mer om detta och det är också kommunen som ska ange lämplig sådan. Även om det inte är aktuellt riktigt än för er skulle jag rekommendera dig att ta kontakt med socialförvaltningen på din kommun för att ta reda på hur det ser ut med ev. kö och vilken föäldrautbildning de rekommenderar. Vi, som bor i Stockholmsområdet, hade turen att kunna påbörja föräldrautbildningen bara ett par veckor efter kontakt med vår kommun men jag har förstått att det på andra håll i landet kan vara väldigt långa väntetider alt. att man får gå kurs i en annan del av landet.

    Hoppas det gav lite svar på dina frågor.  

Svar på tråden Hur länge gifta?