En liten skrev 2012-02-06 14:59:00 följande:
Järnvärdet kan ha ändrats sedan dess. Kan du inte få ta ett blodprov och kolla värderna igen på en hälsocentral?
En annan fråga angående rött kött. Jag älskar rött kött men har fått stränga order att inte äta det nu när jag är gravid av min doktor.
Är reglerna annorlunda i Sverige eller äter du bara kött som varit fryst?
Jag har aldrig blivit avrådd att äta rött kött under graviditeten.
Nu kikade jag in på Livsmedelsverkets hemsida... där står det...
Ät gärna:
2 portioner grönsaker och 3 frukter varje dag. Fisk 2–3 gånger i veckan. En halv liter lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt per dag.
Det motsvarar 2-3 glas. Lättmargarin på smörgåsen. Flytande margarin eller olja när du lagar mat.
Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor
varje dag. Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag.
Välj i första hand sorter med fullkorn.
- Det där med lättprodukter går jag inte på, jag kör fullfett så mycket det går!
Men tillbaka till köttet... Äter bara färskt kött, Svenskt & Irländskt, vi äter rätt mycket ryggbiff och den vill jag ha lite rosa inuti.
Men helst ska man väl steka den well done!
- Såhär skriver Livsmedelsverket om bakterierna som kan finnas i kött.
Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp tills den ryker.
Toxoplasma dör också om man fryser maten i tre dagar.
Listeria dör inte om man fryser maten.