• finskaflikkan

    FamiljeLivs julkalender 16/12! Vinn fina vinster till ett värde av 1495:-

     


    Eftersom jag är finsk så har vi lite mer på julbordet än de vanliga svenska goda maten!
    Ett måste är Karelsk köttgryta!
    Köttet är SÅ mört och saftigt så man nästan svimmar... Haha... Ja om man gillar kött förstås!!! Eller Älskar!

    Här är iaf recept på denna:

    Karelsk köttgryta (karjalan paisti)  
    1000gram kött (gärna blandat av gris och nöt/lamm)
    2medelstora morötter 
    8små eller 6 stora schalottenlökar i grövre bitar
    10 pepparkorn 
    3lagerblad
    1tsk salt 
    vatten

    Sätt ugnen på 250grader.

    Under tiden skär du köttet i ca. 2x2cm kuber.
    Skalar morötterna och skivar i grövre bitar.
    Löken skalar du. hacka i grövre bitar.
    Har allt i en gryta (järn om ni har) och har på vatten så de täcker köttet.
    Glöm ej kryddorna!
    In i ugnen i 2timmar så de får ett uppkok, tar ut den och slevar bort skum om de finns.
    Tillsätt mer vatten/salt om de behövs?
    Sen sänker du värmen till 125grader och låter grytan stå i ugnen med lock på i minst 6 timmar, jag brukar personligen låta den stå från ca 23 på kvällen dan innan julafton till 7 julaftonsmorgon. 
    De ÄR så gott! Jag LOVAR!  

    3 andra enkla tillbehör som dessutom är vegetariskt ett måste och de är så enkelt som morotslåda, potatislåda och min favorit kålrotslåda.
    Ni får receptet på den sistnämnda! Den kan man INTE heller vara utan!SoligKålrotslåda (lanttulaattikko)   
    1kg kålrot
    2dl grädde
    1ägg
    1dl sirap
    1dl skorpmjöl 
    1tsk salt (smaka av blandningen dock).
    Lite muskotnöt
    smörklickar
    samt skorpmjöl.

    Skala och hacka kålroten.
    Sätt på ugnen 175grader. 
    Koka den mjuk i saltat vatten.
    Spara vattnet du kokat kålroten i, mixa kålroten med stavmixer.
    ha i smör, grädde, ägg, sirap, skorpmjöl och kryddorna. 
    Blanda väl.
    Häll i allt när de e slätt, smakar gott och allt e välblandat i aluminiumfolieformar.
    Ha på lite skorpmjöl och en liten klick smör på, på slutet.
    In i ugnen i ca 1timme. Eller tills utan fått en fin gyllenbrun färg.

    För att göra potatislåda eller morotslåda byter du bara ut kålrotslådan i princip. Enkelt men SÅÅÅÅ gott!

    Och så sist men inte minst ett sista måste på MITT julbord är Julstjärnor. 
    Min allra bästa favoritbakelse i hela världen.

    Finska Julstjärnor (joulutorttuja):
    Köp färdig smördeg, finns i dom allra flesta mataffärerna.
    Eller så gör du själv om du vill!
    Köper plommonsylt finns oxå i välsorterade mataffärer, bl.a. har Ica de här nere hos oss!
    Annars kokar man de enkelt själv med plommon, vatten och lite socker.

    Sätt ugnen på 225grader.
    Skär fyrkanter ca. 10x10cm stora av smördegsplattorna.
    skär en skåra på varje hörn ca.3cm 
    Ha på en klick (1tsk) av plommonsylt i mitten.
    Vik in hörna efter hörna så att dom ser ut så här: 
      
           


    Ha in i ugnen på plåt i ca 8-10min. Men vakta för de går fort!

    GOD JUL! Och smaklig måltid! Tomte                                 
                  
           

         
Svar på tråden FamiljeLivs julkalender 16/12! Vinn fina vinster till ett värde av 1495:-