• Cubix
    Äldre 29 Dec 20:47
    18581 visningar
    53 svar
    53
    18581

    Atopiska eksem !

    Min dotter 3,5 år har sen födsel haft kommande & gående besvär med atopiska eksem.
    Röda fläckvis, väldigt torra.

    Barnavården är insatta med detta, men tycker att miniderm dagligen samt hydrokortizon
    1% när det är riktigt besvärligt ska räcka...
    Hennes eksem kommer och går, på sommaren har hon nästan inga alls.
    men under vintertid är det väldigt illa, som nu!
    De kan gå från dag till dag, ena dagen är eksemen rosa och torra bara, för att nästa dag
    vara röda och väldigt irriterade... det är inte ofta hon kliar sig, mer än å handlederna.

    De sitter främst heltäckande i knävecken,
    sen har hon några mindre fläckar utspridda på fötter, lår,  mage, handleder.

    Fler som har erfarenheter av detta?
    Jag ska i vilket fall som ringa vårdcentralen och KRÄVA ett allergitest, men vill bara kolla runt
    med folk som har samma problem?????

    Vad är det igentligen som utlöser blommningen av eksemen , altlså, de dagar då hon är jätteröd
    och irriterad? Jag har googlat runt som en idiot, men tycker alla sidor säger samma; kontakteksem blaha blaha... Jag vill misstänka kläderna eller mat.... Men man vet ju aldrig!?
     Hon bor varannan vecka med mig, här finns det pälsdjur. och varannan med sin pappa där finns det inga djur, knappt en dammråtta.... och oftast är det faktiskt värre hos honom än hos mig ?!
    HJÄLP ! RÅD, TIPS, ERFARENHETER ?

  • Svar på tråden Atopiska eksem !
  • Cubix
    Äldre 29 Dec 21:24
    #11
    EbbsansMamma skrev 2011-12-29 21:22:09 följande:
    Jag grät också pågrund av mina eksem när jag var yngre. Det var hemskt. Så jag lider verkligen med din dotter. Jag hoppas verkligen inte min dotter får det bara, fast det kanske inte är genetiskt, vad vet jag. 
    BVC trodde att hennes pappas hudproblem kunde ligga genetiskt,  han hade atopiska eksem som barn och än idag vid 33års ålder kommer det och går...eller om dom menade, att ett barn med föräldrar som har eksem-problem, allergier.... löper större risk än barn som har föräldrar utan allergier och eksem.
  • Magrif­fe
    Äldre 29 Dec 21:28
    #12

    Har haft atopiska eksem så länge jag minns (idag är jag 35) som 9-11 åring fick jag gå till sjukhuset en gång i veckan och bada ett speciellt bad, för att sen bli helt insmord i olika starka kortisoner. Usch! :( hade främst armväck, knäväck, baksida lår, handleder, underarmar. Under tonåren blev det även ben, hals, ögonl

  • Äldre 29 Dec 21:30
    #13
    Cubix skrev 2011-12-29 21:24:34 följande:
    BVC trodde att hennes pappas hudproblem kunde ligga genetiskt,  han hade atopiska eksem som barn och än idag vid 33års ålder kommer det och går...eller om dom menade, att ett barn med föräldrar som har eksem-problem, allergier.... löper större risk än barn som har föräldrar utan allergier och eksem.

    Det är defenetivt större risk om föräldrarna haft eksem el astma som barn. Man ska tänka på att allergitesten nte alltid visar allergi på mindre barn trots att allergi eller överkänsllighet finns. Därför är det viktigt att försöka prova sig fram och vara observant om någon föda el annat förvärrar.

    Men äterigen det viktiggaste är att huden aldrig ska torka ut på barnen. En del badar sina barn varje dag och det är helt onödigt. Räcker med 1 gång i veckan. Sedan tvättar man ju händer ansikte och rumpa dagligen.
  • meandm­eandyo­u
    Äldre 29 Dec 21:37
    #14

    Hade själv svåra exem för 5 år sedan. Blev så jävla less på sjukvårdens "hjälp", att jag sökte hjälp inom alternativ medicin. Blev botad (dock kostar det  därefter) och idag har jag inga problem alls. Dock måste man ha uppnått en viss ålder, kom inte ihåg hur gammal man måste vara för att dom ska få behandla en. Kan kanske vara värt att kolla upp om man har äldre barn..

  • Magrif­fe
    Äldre 29 Dec 21:43
    #15

    Atopiska eksem är en hudsjukdom som inte går att "bota", bara lindra. Den kan absolut växa bort (bara 3% har drt kvar som vuxen) saker som förvärrar är (för mig) kyla, värme (om jag svettas) hormoner, stress, bad/dusch. Är 35 idag och har haft eksem så länge jag minns. Illa illa. Fick bada speciella bad på sjukhus som barn (1 gng i veckan) och har flera gånger ätit penicilin på grund av mycket aggresiva utbrott av rksemen :( som vuxen har man atopiska eksen runt ögon, mun och på händer. Blä

  • Cubix
    Äldre 29 Dec 21:47
    #16

    Hon duschar/badar 1 gång, max 2 gånger i veckan... smörjs dagligen.
    Hade en kompis som hade eksemproblem i tonåren, hon fick sola nåt slags solarium på sjukhuset, och allt försvann...

    Ska ringa vårdcentralen imorgonbitti, tycker senaste barnläkaren på BVC tog för lätt på det hela, "räcker med 1% hydrokortizon".... då föregående skrivit ut starka salvor som hon max fått använda 2-3 dagar i rad, och de har hjälpt betydligt bättre.

  • Magrif­fe
    Äldre 29 Dec 21:54
    #17

    Men man ska undvika kortison så långt det är möjligt, i längden sabbar det huden mer än hjälper. :(

  • Katten­Korven
    Äldre 29 Dec 22:02
    #18

    Hej TS! Jag skriver aldrig i såna här sjukdomstrådar, men här har jag faktiskt lite erfarenhet så jag delar med mig av hur det funkat/är för mig.

    Var eksembarn som liten. Blev avrådd att till exempel börja rida då det skulle kunna förvärra att vara i kontakt med pälsdjur. (Senare i livet fick jag också pälsallergi) Har haft mest problem med armveck och ansikte. Böjveckseksem i armveck och röda, torra fläckar i ansiktet. Det har jag fortfarande.

    Det är jätteviktigt att smörja. När huden blir torr känns det lite som att den är en strl för liten. Det sträcker och spänner -obehagligt. Ha olja i vattnet när hon badar. Smörj med olja efter badet. Borde inte svida lika mycket.

    Klipp naglarna jättekorta. En minuts rivande kan förstöra en veckas läkning. Och det är så sinnessjukt skönt att klia. Inte ens som vuxen kan jag motstå detta. Jag kliar mer när jag är trött, kanske för att hjärnan inte orkar säga nej då. Om naglarna är korta så blir det mindre skada. Om det går - försök lära henne att stryka lite halvhårt utanpå tröjan istället för att klösa direkt på handlederna.

    Vintern är mycket värre än sommaren. Det är torrt och mindre sol. Ja, mindre sol! Jag har faktiskt fått gå på hudmottagning och sola mina eksem. Det hjälpte jättemycket!

    Bada i saltvatten har också varit bra för mig. Detta är väldigt motsägelsefullt eftersom salt torkar ut... Men men.

    Jag måste dricka extra mycket vatten. De dagar jag dricker lite blir det rödare och torrare.

    Trots att jag inte har någon konstaterad allergi mot det så funkar inte alla tvättmedel. Det är tråkigt men något snällt och parfymfritt är bäst. Inget sköljmedel. Kolla vad de tvättar kläder och sängkläder i hos pappan!

    Av svett kan det också bli värre, klia mer.

    Fråga gärna om du undrar något!

  • Katten­Korven
    Äldre 29 Dec 22:04
    #19

    Magriffe: på vilket sätt då? Jag har nämligen använt kortison väldigt mycket - allt från det svagaste till starkaste och upplever att kortisonet snarare räddat huden!

  • meandm­eandyo­u
    Äldre 29 Dec 22:07
    #20
    Bicom bioresonansterapi, finns flera ställen i sverige som man kan söka hjälp hos.
Svar på tråden Atopiska eksem !