• Cubix

    Atopiska eksem !

    Min dotter 3,5 år har sen födsel haft kommande & gående besvär med atopiska eksem.
    Röda fläckvis, väldigt torra.

    Barnavården är insatta med detta, men tycker att miniderm dagligen samt hydrokortizon
    1% när det är riktigt besvärligt ska räcka...
    Hennes eksem kommer och går, på sommaren har hon nästan inga alls.
    men under vintertid är det väldigt illa, som nu!
    De kan gå från dag till dag, ena dagen är eksemen rosa och torra bara, för att nästa dag
    vara röda och väldigt irriterade... det är inte ofta hon kliar sig, mer än å handlederna.

    De sitter främst heltäckande i knävecken,
    sen har hon några mindre fläckar utspridda på fötter, lår,  mage, handleder.

    Fler som har erfarenheter av detta?
    Jag ska i vilket fall som ringa vårdcentralen och KRÄVA ett allergitest, men vill bara kolla runt
    med folk som har samma problem?????

    Vad är det igentligen som utlöser blommningen av eksemen , altlså, de dagar då hon är jätteröd
    och irriterad? Jag har googlat runt som en idiot, men tycker alla sidor säger samma; kontakteksem blaha blaha... Jag vill misstänka kläderna eller mat.... Men man vet ju aldrig!?
     Hon bor varannan vecka med mig, här finns det pälsdjur. och varannan med sin pappa där finns det inga djur, knappt en dammråtta.... och oftast är det faktiskt värre hos honom än hos mig ?!
    HJÄLP ! RÅD, TIPS, ERFARENHETER ?

  • Svar på tråden Atopiska eksem !
  • Mevea

    Just det, det glömde jag.

    Jag har gått igenom lite olika tvättmedel och har nu hittat ett som fungerar. Oparfymerat. Om jag använder sköljmedel är det Neutral oparfymerat som fungerar. Är mycket noga med att inte överdosera. Alla nya kläder tvättas innan han får använda dom. Ja, jag tvättar även begagnade, folk använder ju en massa parfymerat.

     Kortisonsalvorna använder jag inte längre. Jag ville inte använda dom, dels för att dom faktiskt inte gjorde skillnad och dels för att jag upplevde det som att vården bara sa "här, använd det här" och bara var intresserade av att behandla symptomen, inte orsaken.

    Min pojkes eksemutbrott försvinner snabbare utan kortison än med. När jag i början använde kortisonsalvorna så sa dom "använd max två veckor och sen ska utslagen vara borta. Efter det är det underhåll." Hände aldrig. Utslagen försvann aldrig. Jag vet inte hur många olika kortisonsalvor vi haft till honom. Den senaste var en stark som skulle smörjas max en gång om dagen tror jag, men den gjorde ingen skillnad den heller.

    Ska till våren se om vi kan få tid till en specialist på ännu ett sjukhus. Blir nog sista gången isåfall. Fattar inte varför inställningen mer är "smörj och var glad" än "vi ska se vad den bakomliggande orsaken kan vara".
    Ffa som min pojk tydligt haft problem med viss föda redan från start också.
    (När jag ammade och åt jordgubbar blev han med en gång röd runt munnen exempelvis). 

  • Mevea

    Cubix, så ser min pojk ut på rumpan och underbenen.
    Men ni smörjer med Miniderm? Canoderm är starkare. Finns Propyderm som är ett mellanting också.
    Men Canoderm svider då mer än Miniderm och Propyderm. Enligt min pojk iallafall.

    Hade Fenuril ett tag, men den sved ännu mer.  

  • Cubix

    När hon var mindre fick vi Ecolon utskrivet, enbart för 1-3 dagars bruk... och väldigt sällan användas. det hjälpte, det "tog bort" exemen och sen mjuk-smörjde man med mini-derm...eksemen höll sig borta väldigt länge.
    Men kom tillbaka.
    jaja, ska ringa sjukvården imorgon, för som hon är nu, de är plågsamt att se och plågsamt för henne.
    Jag är dock glad att hon inte verkar ha så mycket klåda av det, mer än det på handlederna.

  • Mevea

    Miniderm har aldrig fungerat bra på min pojk.
    Det är en djungel det där med alla krämer tycker jag. 

  • Martin73

    Har en nioårig tjej som haft eksem sen hon var liten. Har smörjt med kortison när det varit som värst. Även fått Atarax(tror det hette så) för att minska klådan när hon skulle sova när det var som värst. Många av de första mjukgörande krämerna som vi fick via Apoteket sved. Provade en som hette Hudosil Hudsalva (inte fr. Apoteket men finns på webben eller Varsam-butikerna) och den har funkat bra för oss, inget svidande. Men den är fet vilket märks på sängkläder och pyjamas. Nu när hon är äldre tycker hon om Miniderm eftersom den inte är lika kladdig.

    Har hört bra om Rosenserien från bekanta med eksembarn men inte hunnit prova själv ännu.

    När vi gick på "Eksemskola" på hudkliniken pratade de om vilka födoämnen som kan öka besvären, men de rekommenderade inte att man skulle undvika dem helt. Man skulle kolla/provocera med födoämnena då och då åtminstone. Vi har undvikit tomat, citrus, jordgubbar (mamman fick allergiutslag under graviditeten av jordgubbar två gånger) , kiwi och choklad. Tycker att det gör skillnad. Ketchup har hon aldrig velat ha utan tyckte att det sved redan innan vi undvek viss mat. Inga av dessa saker gav utslag på pricktestet.

    Eksemen blir sämre när hon är förkyld. Smörjer extra efter bad i klorvatten. Använder tvättmedel utan sköljmedel, tvättar hennes nya kläder innan användning.

  • EbbsansMamma

    Sådär såg jag också ut när jag var liten, minus det på låren ( hade mer på insidan som skrivet ) 
    Ush stackars barn, inge kul alls :(  

  • KattenKorven

    TS: Det här låter helt självklart, men jag vill bara få det sagt: Man kan ha ett jättebra liv även om man har eksem som vuxen! Man lär sig sätt att handskas med det. Jag tänker inte så mycket på mina, de är liksom bara en del i hur jag är.

  • Themis

    Hade eksem som liten, klassiskt att man får eksem där man svettas och där kläderna sitter åt, och så är man rätt bra sommartid.

    Eftersom min mamma var helt ovetande om allergi/överkänslighet blev jag dock inte utredd för allergi förrän jag var 11-12 och redan har nyst mig igenom flera pollensäsonger. Allergi mot häst hund katt, pollen bla bla bla etc.

    I tonåren återkom eksemen, spridde ut sig och det kliande och huden fjällade. Läkare gav den obegåvade diagnosen atopiskt eksem, tjajade om kortison och mjukgörande. Jag ville bli utredd för vad jag åt eftersom jag alltid var bäst på morgonen och blev sämre under dagen, men det blev man ju inte. När det var som värst var läkarnas bästa tips att jag skulle sluta duscha mer än var fjortonde dag och smörja in mig med Fungoral??? Då bad jag den läkaren fara och flyga.

    Som student hamnade jag på akuten pga kläder med tvättmedelsrester. Jag visste att det inte blivit sköljt ordentligt i vår usla tvättstuga men jag skulle med tåget till min killes föräldrar på jul. Helkroppsreaktion i åtta timmar och fick inga antihistaminer förrän efter sex timmars väntan... Fick sedan dubbeltvätta alla kläder i två månader för att få ner känsligheten. Men tvättmedelsrester är definitivt en av bovarna vad gäller mina eksem, och tvättmedel ackumuleras i kläderna om man har en maskin som sköljer dåligt eller överdoserar medel. Sköljmedel är ännu värre för det ska ju inte gå av överhuvudtaget utan sitter som en hinna på textilfibrerna och är irriterande för huden.

    Under tiden jag pluggade min naturvetarutbildning lyckades jag själv med hjälp av kostdagbok och att föra bok över hur eksemet såg ut isolera orsaken- jag är allergisk mot vissa vanliga konserveringsmedel, specifikt E211 och E202. Detta klampade jag in till läkare med och krävde nu som vuxen att bli testad för, vilket gjordes.
    Det tog 13 månader (!) att få svart på vitt, vilket bör vara ett lågvattenmärke i vårdens effektivitetsmätningar, men jag hade rätt, dvs jag kunde med lätthet efter tio minuter särskilja placebo från kapseln med allsköns tillsatser.

    Idag undviker jag dessa två ämnen, tvättar med förnuft, alla mina övriga allergier har minskat och jag behöver normalt inte smörja mig alls. Behöver jag det vintertid så blir det antingen ekologisk solrosolja el. dyl. eller ibland en klick Fenuril.

    Jag hoppas ni också kan komma på grundorsaken till era barns eksem och inte fäster alltför stor vikt vid diagnosen atopiskt eksem. Jag fick höra att jag skulle behöva smörja in mig med mjukgörande fem gånger om dagen resten av livet och använda minst klass 2 kortison, och det var faktiskt bara rent trams.


    I will smite all thy borders with frogs.--Exodus 8:2
  • lykkan

    Jag hade mycket problem med atopiskt eksem i barndomen och fick smörja dagligen med diverse salvor. Minns att det blev värre när jag åt t.ex. jordgubbar, tomat och citrusfrukter. Försök att hindra henne från att klia, det blir bara värre. Kanske kan hon ha någon form av vantar för att förhindra att hon river med naglarna när det är som värst?

    I början av tonåren var jag helt utan eksem men nu har det tyvärr kommit tillbaka. Husläkaren trodde det var psoriasis men en hudspesialist konstaterade atopiskt eksem och att jag helt enkelt har en svagare hudbarriär. Nu blossar eksemen upp pga stress. Jag har fått bland annat Cano derm rekomenderad och nu smörjer jag in hela kroppen med den efter varje dusch samt "punktbehandlar" med cortison där det behövs.

    Jag sänder en tanke till din dotter för jag minns hur mycket jag led av mina eksem när jag var liten. Hoppas ni får hjälp snart, kanske förvärras eksemen av ngt hon inte tål? Det blir förhoppningsvis bättre med tiden men förstår att det är jobbigt nu.

  • EttTuTre

    Min son snart 5 år hade tydliga böjveckseksem när han var mindre. Nu har han inga röda eller torra fläckar nånstans på huden. Vi smörjer varje kväll med mjukgörande hudsalva. MEN nu i vinter har han kliat sig nattetid VARJE natt. Han har som sagt inga torra fläckar som kliar, inga röda fläckar... Huden är "soft as a babys butt" men ändå kliar huden. Varför? Just nu har det gått så långt att vi hamnar och ge lågdos med Atarax åt honom till natten. Och trots det kliar han sig ibland, speciellt efter bad (max 1 gång per vecka badar han). Jag vill inte smörja in hela honom i kortisonsalva för han kan klia sig var som helst. Tvättmedel använder jag bara oparfymerat. Har inte märkt någon födoämnesöverkänslighet. Har gjort pricktest (allergitest) på honom när han var mindre som inte visade något. Sommartid är det bättre. Problemet är också att där hans hud är bar nattetid så kliar han så nu måste vi använda en body på honom (långärmad) samt pyjamasbyxor för har han vanlig pyjamas tröja + byxor så går tröjan upp nattetid och då ligger han och kliar sig oavbrutet på magen som blir bar....

    Vad ska vi göra tycker ni?! Nytt allergitest? Jag är inte alls allergisk och min man har i vuxen ålder blivit överkänslig mot formaldehyder. Men i övrigt har vi inga allergier eller astma i vår familj eller släkt.

    Känns tröstlöst ibland när inte ens antihistaminer hjälper och speciellt när det inte är något som syns på kroppen!

Svar på tråden Atopiska eksem !