• Cubix

    Atopiska eksem !

    Min dotter 3,5 år har sen födsel haft kommande & gående besvär med atopiska eksem.
    Röda fläckvis, väldigt torra.

    Barnavården är insatta med detta, men tycker att miniderm dagligen samt hydrokortizon
    1% när det är riktigt besvärligt ska räcka...
    Hennes eksem kommer och går, på sommaren har hon nästan inga alls.
    men under vintertid är det väldigt illa, som nu!
    De kan gå från dag till dag, ena dagen är eksemen rosa och torra bara, för att nästa dag
    vara röda och väldigt irriterade... det är inte ofta hon kliar sig, mer än å handlederna.

    De sitter främst heltäckande i knävecken,
    sen har hon några mindre fläckar utspridda på fötter, lår,  mage, handleder.

    Fler som har erfarenheter av detta?
    Jag ska i vilket fall som ringa vårdcentralen och KRÄVA ett allergitest, men vill bara kolla runt
    med folk som har samma problem?????

    Vad är det igentligen som utlöser blommningen av eksemen , altlså, de dagar då hon är jätteröd
    och irriterad? Jag har googlat runt som en idiot, men tycker alla sidor säger samma; kontakteksem blaha blaha... Jag vill misstänka kläderna eller mat.... Men man vet ju aldrig!?
     Hon bor varannan vecka med mig, här finns det pälsdjur. och varannan med sin pappa där finns det inga djur, knappt en dammråtta.... och oftast är det faktiskt värre hos honom än hos mig ?!
    HJÄLP ! RÅD, TIPS, ERFARENHETER ?

  • Svar på tråden Atopiska eksem !
  • Magriffe

    Kattenkorven : det gör huden tunnare, skörare, du kan även få pigmentförändringar i solen där du användt kortison.

  • KattenKorven

    Magriffe: Ja jag har ju hört om detta med "kortisonhud" men det är inget jag har märkt och jag har krämat på i 25 år. Sen är det ingen som skriver ut kortison på kul utan det är ju för att alternativet, att vara utan, är ännu värre.

  • Magriffe

    Kattenkorven : jag är ochså "uppfödd" på kortison i alla former eftersom jag är en atopiker med atopiska eksem :) ganska allvarliga/aggresiva eksemså jag är väl medveten om vad som väntar utan kortison...
    Men jag tycker att det skrivs ut alldeles "för lätt", minsta prick och det skrivs ut en tub kortison. Lite som penicilin. Och eftersom atopiska eksem är en hudsjukdom som inte går att bota/medicinera bort, så är det nog bra att försöka hålla eksemen schack så långt som bara möjligt med mycket mild kortison elr helst utan. Detta betyder INTE att jag tycker att ts elr någon annan ska sluta med kortison, utan var mer väl menat, kortison är inte bara härligheter tyvärr.

  • trisha

    Blir irriterad på folk som säger att saker och ting inte går att bota, mycket går att bota och speciellt då eksem. Men eftersom sjukvården säger en sak så tror alla på det. Naturläkemedel botar det mesta. Sen kan eksem bero på tex obalans i tarmen. Jag hade eksem över hela kroppen när jag var barn, idag är allt borta. Vi åkte till grancanaria nån vecka och jag badade i salt vatten i havet dagligen, skrek som bara den för att det sved så fruktansvärt. Men efter den resan blev min hud helt bra. det var över 12 år sedan. Efter en utav mina graviditeter fick jag handeksem på ena handen. Ska få nå örter skickade från Afrika som tar bort det.

    Undvik intag av kortison i längre perioder, för att bara nämna några biverkningar så blir huden tunnare och spricker lättare och sedan växer kroppshåret ovanligt långt. Egna upplevelser.  

  • Magriffe

    Trisha : bra talat! :)
    Har läst någonstans att just atopiska eksem misstänks hänga ihop med imunförsvaret...alltså magen till stor del. Atopiska eksem är klassat som hudsjukdom inom sjukvården för att det saknas vissa fettsyror i huden som håller ihop hudcellerna (typ) en "obotlig" sjukdom som oftast växer bort. Så håller med dig lite både och. Tror att jag skulle kunna få bort mina eksem med olika alternativa behandlingar i massor.....men det skulle typ vara ett heltidsjobb och en månadslön i veckan ;) skulle ju inte bara behöva behandla huden utan hela mig, stress, mage, balans av ämnen i kroppen. Eftersom allt hänger ihop. För min del är en solsemester och ett salt bad som en droppe i havet tyvärr. Men kortison....undviker så långt jag kan.....det påverkar ju även våra hormoner...hela systemet.

  • Gondola

    Har en son som har precis samma sak. blir mycket värre under vintern... det som jag märkt hittills som hjälper bäst är att smörja med decubal morgon och kväll och att bara låta honom bada/duscha en gång i veckan.

  • Cubix

    Bifogar nu en bild på lillan hur hon såg ut idag efter insmörjning 
    ser ju lite värre ut efter salvan än utan, men Så här ser hon på baksidan av 
    benen när det är som VÄRST... DÅLIGA DAGAR

    detta blommade upp idag under dagen bara...
    igår var det de stora fläckarna på låren inte där, då var fälten i knäveckan ljusrosa
    och några mindre fläckar under skinkorna

  • Cubix

    Kan tillägga att hon under stress , också kan få mer irriterade eksem.
    Eksemen hon har på händer och mage blommar ofta upp mer efter en dagis-dag än hemma.

  • Magriffe

    Lilla gumman :( det skär i hjärtat!!! Kom just på att jag brukar ha ekologisk jojobaolja från rosenserien på mina händer, det lugnar faktiskt litegranna (inte på eksemen som är sår då, för de "vattnas" ju) men när det är rött och torrt och stramar. Kanske kan hjälpa.

Svar på tråden Atopiska eksem !