Inlägg från: 81missan |Visa alla inlägg
  • 81missan

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Hej på er!
    Känner att jag passar i den här tråden. Vi är ganska lata i den här familjen. Våra barn 1½ och 4 år gillar ofta att hjälpa till med dammsugning, disk mm. och den lille har blivit duktigt på att påpeka om man tappar något på golvet, eller om man ska torka golvet:) Själv kan jag tyvärr ofta tycka att "det där gör jag sen" och min man å andra sidan störs inte så mycket av när det är stökigt, huvudsaken var sak har sin plats - typ...  Förr, innan familjelivet, gjorde jag det mesta efter middagstid men numera så är man så trött då så jag brukar lägga ner dagens arbete när barnen har somnat. Vår äldsta kille har tom seagt någon gång när jag städat under dagen att jag skulle göra det på kvällen istället! Fy mig! (eller?)

    Vi är rätt duktiga på att tvätta och fixa med diskmaskinen. Riktigt dåliga på att samla ihop rena sängkläder och att torka golv, det görs kanske 1-2 ggr per månad. Dammsuga är kul men det görs ju vid behov så det blir sällan någon storstädning. Jag kan dammsuga hela övervåningen i förhoppningen om att samma dag torka golvet men nej då, det blir inte. Toaletterna är vi riktigt usla på tyvär, trots att min mamma tjatade hela tonårstiden med att man skulle snabbstäda varje dag. Plockar undan gör jag mer eller mindre varje dag men mest för att det inte ska bli helt oöverkomligt. Köksbordet blir ofta belamrat med post, barnens pyssel m.m.

    VIsst behöver vi rycka upp oss?

  • 81missan

    Jag hittade den här tråden igår kväll och redan samma kväll gick jag till köket istället för att se klart Gladiatorerna. Jag såg till under em. att diska undan och innan jag la mig så fixade jag diskhon. Passade på att snygga till i handfaten också, har försett båda badrummen med trasor för handfat och speglar. Jag svepte över husets speglar och det gör ju faktiskt en stor skillnad. Nu ska jag jobba på det där med att klä sig direkt på morgonen, är man hemma och lite krasslig så drar det ut på tiden. Sängen är iaf bäddat så nu ska jag piska mannen att hjälpa till att tömma diskmaskinen.

  • 81missan
    LitenBlomma skrev 2013-02-23 11:23:27 följande:
    Jag har 10 st små vita "kräkhanddukar" från Ikea. På morgon och kväll när jag tvättat ansiktet torkar jag mig på en sån. På kvällen direkt efter så är den ju lite fuktig av vattnet, då tar jag den till att torka av hela handfatet sen läggs den i tvätten.
    aha, det var ju smart. Vi har högar med såna hemma. Funkar det bra?
  • 81missan
    Linn77 skrev 2013-02-25 19:26:33 följande:
    Härligt!

    Precis så där brukar jag och maken överraska varandra med olika saker som vi vet att den andra blir glad över.

    För mig är något av det bästa som finns att få krypa ner i nytvättade lakan, så ibland byter maken sängkläder trots att jag redan har hunnit bädda (jag börjar oftast senare än honom). Och oj, så glad jag blir, det finns inget bättre sömnmedel än en nybäddad säng med rena manglade lakan.

    Och makens svaghet är faktiskt bl a just hallen, om den är undanplockad och sopad när han kommer hem blir han sådär jätteglad och man ser på honom att han känner frid i kroppen och att det är skönt att komma hem från jobbet och slappna av.

    Personligen tycker jag att såna små överraskningar är bättre än en bukett rosor eller en chokladask fast om chokladasken är Noblesse så vete tusan men annars så... :)

    Hoppas nu att din sambo blir superglad när han kommer hem!
    Hej!

    Jag har länge undrat, hur ofta ska man byta sängkläder? Min mamma pratade om att vädra sängkläderna varje vecka (något vi tyvärr inte gör alltför ofta) men hur ofta ska man alltså byta? Har du något hum? Vi har en kille som har problem med någon allergi. Jag har ibland fått dåligt samvete och undrat om vi har för dammigt hemma, ska byta sängkläder oftare...
  • 81missan

    Liten blomma: vad gäller städningen inför kalaset, går det att minimera antal rum? Ska kalaset vara utspritt i hela huset eller kan ni begränsa det till 2 rum + badrum? Då blir det iaf lite mindre städning.
    Vilket rum är det som ska tapetseras och möbleras? ska det användas på kalaset elelr går det att "låsa"?

  • 81missan
    Ms H skrev 2013-03-01 14:14:29 följande:
    Om man inte vill rensa bort kläder kan en ordentlig, genomtänkt sortering hjälpa ganska mycket tycker jag. Man får plagg av samma typ tillsammans och därmed bättre överblick och det blir lättare att förstå var man ska lägga in de rena kläderna. Om det är ont om plats kan man fundera på om det finns nån klädtyp man kan förvara nån annanstans, typ jobba-i-trädgårdenkläder eller nått.
    A och O tycker är en bra garderobsinredning. IKEAs system är bra, dessutom är det ganska billigt, om man har rätt mått på sina garderober för det systemet.
    så här förvarar vi våra kläder: jag och min man delar på en byrå med tre stora lådor. I den översta har vi alla våra underkläder!, mittenlådan innehåller min mans tröjor (mest T-shirts) och den nedersta har jag linnen, T-shirts och långärmade tröjor. Jag har en garderob med finare kläder, byxor, nattkläder, badkläder och strumpbyxor. I den andra garderoben har vi alla våra sängkläder, handdukar (stora som små) kökshanddukar och min mans arbets-T-shirts. Någon annan är jag som tycker det är lite knökat? Jag har funderat  på IKEAs garderober men det kostar ju pengar, vi är rätt snåla av oss. Jag räknade ut att det kunde kosta mellan 5-10 000:- Uj, vad mycket pengar.

    Grabbarna har varsin byrå, den lille har tre lådor och den stora har 3 stora + 1 liten låda, sedan har dom 2 lådor för sängkläder.

    Kan någon komma med bra tips?
  • 81missan
    Ms H skrev 2013-03-01 21:10:37 följande:
    Jag håller också på att vänja in rutiner just nu. Inte så mycket städrutiner kanske, men ta-hand-om-mig-själv-rutiner. Jag är tex värdelös på ansiktstvätt och att smörja in huden, det ska jag vänja in under mars. Jag dricker för lite, det ska också ändras på. Ta hand om håret är det också si och så med. Jag menar, 8 månader mellan frisörbesöken har inte varit ovanligt. Nu står det inskrivet i kalendern för hela året när det är dags att boka tid igen (4 ggr/år känns lagom). Hålla ordning på röran finns också med i rutinerna, men ingen regelrätt städning än så länge (pga sjukdom).
    Här är en till. Min hy är inte den bästa. Sminkar mig "vid behov" och jag har tyvärr varit alldeles för lat för att tvätta mig på kvällarna men nu är det, återigen, slut med det. Ibland smörjer jag mina fruktansvärt torra ben men min man klagade på mig förut och ansåg att det där med återfuktning sköter kroppen själv. Nja, vet inte vad jag tror om det. SÅ sällan som jag smörjer mina ben så borde dom ju vara jättefina då?? Mina är så torra så dom dammar emellanåt, så nog behövs det lite smörjning. Nu har jag köpt en annan lotion och han har slutat klaga, har väl insett att jag kanske har rätt!
  • 81missan
    Ms H skrev 2013-03-02 09:47:07 följande:
    81missan: hur ofta duschar du? Har du provat att byta duschtvål? Har du provat att inte använda tvål på benen (eller att endast göra det ibland)?

    Och klädförvaringen... Finns det nån möjlighet att flytta ut sängkläder mm till nånannanstans?
    Oftast duschar jag varannan dag och använder palmolive (eller ibland "vanlig" billig tvål) duschcreme. Jag har tyckt att jag är dålig på att tvätten benen ordentligt så jag skulle inte säga att dom torkas ut av tvålen.

    Jag hade en fundering, efter att vi flyttat in för 3 år sedan, på att ha en separat möbel i trapphuset mellan våningarna för tex sängkläder, men vi ansåg att det skulle bli för trångt. Vi bor i ett sutteränghus med förråd i källaren och sovrummen på övervåningen, skulle nog bli för mycket spring.
  • 81missan

    Här har jag jobbat en hel massa, inte hemma då:(  Hela söndagen, måndag kväll och idag har jag jobbat kl8-21, var hemma strax före 22. Min man har influensa så köket har börjat förfalla kan man väl säga. Imorgon blir det VAB och en liten upprensning. Ska ta tag i toaletterna, pappershögar m.m. Får se vad som hinns med. Nu laddas det upp med sömn!

  • 81missan

    är det godkänt att ha tvättat 2 maskiner, röjt undan på köksbänken och bäddat alla sängar + dammsugat 2 rum? Kanske inte mer än godkänt, men ändå? Bara badrummet kvar och att tömma diskmaskinen.

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!