• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Voxen1
    maijo skrev 2018-09-22 11:20:20 följande:

    Tack! Har nu plockat undan sommarkläder. Tror det kan bli till hjälp att vara med här :).


    Jättekul med fler i tråden! Jag tycker att det är en stor hjälp att vara med här. Jag har hållit på i flera år med babysteps, hot spots och även zon städningen (Fly Lady) och det har gett resultat. Eftersom det har fått ta sin tid har nya rutiner skapats så stöket inte kommit tillbaks. Mitt oktoberprojekt blir att rensa i sovrummet. Det är alldeles för mycket saker där så det går inte att hålla ordning. Jag städar och kort tid efter ser det rörigt ut igen.
  • maijo

    Kul att höra att ni har erfarenhet av att det fungerar! Lycka till med era fortsatta projekt.

  • maijo

    Tack! Ja rensa är ju det jag behöver göra. Har gjort tre av sakerna på listan, så jag gör en ny lista, där jag börjar med att lägga till rensning av papper.

    - Gå igenom skåpet där vi har skor
    - sortera pappershög med jobbpapper
    - sortera pappersställ
    sortera mapp med papper som står i bokhyllan

    Varje dag dessutom:
    2 minuter på en hotspot
    Få med barnen på att plocka iordning (en del av) sina grejer 

  • skrutto

    Hej!
    Minns ni mig .-) jag var med här några år men för tre år sen kom jag tyvärr av mig helt, så nu är det dags att göra comeback. Vi flyttade i helgen så först av allt måste alla saker hitta "sin" plats i tillvaron, men sen är det dags att börja om med sinkshajnande och zoner.

  • vallakra

    Gud, vad trött jag är idag! Förkylning på gång tror jag men ska ändå försöka få ordning på tvätten som blivit försummad på sista tiden. Ett försvarligt berg väntar i källaren.

    Det vore skönt att få undan lite höstarbete i växthuset också men vi får se hur långt orken räcker.

  • Voxen1
    Chianti skrev 2018-09-22 20:33:19 följande:

    Vilken bombmatta med meddelanden du la Voxen! 

    Maijo, förutom babysteps har jag haft hjälp av Kon Marie-metoden, du får googla. Men det lärde mig att rensa ordentligt och att våga kasta saker.


    Oh no!! Vet inte vad jag gjorde för att så många inlägg skulle bli postade. Snacka om att försöka hamra in budskapet lol.
  • Voxen1
    maijo skrev 2018-09-22 23:34:40 följande:

    Tack! Ja rensa är ju det jag behöver göra. Har gjort tre av sakerna på listan, så jag gör en ny lista, där jag börjar med att lägga till rensning av papper.

    - Gå igenom skåpet där vi har skor

    - sortera pappershög med jobbpapper

    - sortera pappersställ

    sortera mapp med papper som står i bokhyllan

    Varje dag dessutom:

    2 minuter på en hotspot

    Få med barnen på att plocka iordning (en del av) sina grejer 


    Att rensa är a och o. Jag började med att lägga lite för mycket fokus på att organisera och resultatet blev inte så varaktigt. Jag har rensat i många omgångar men nu känner jag att vi börjar nå rätt antal saker. Ska ta ett sista stort ryck i alla rum och hoppas vara klar till jul/nyår. Barnens rum, vardagsrummet och två toaletter är gjorda. Nu har jag precis börjat med vårt sovrum.
  • maxtastic
    Voxen1 skrev 2018-09-21 18:24:02 följande:
    Wow imponerande! Har rensat ut ca 150 saker (kläder och leksaker) från barnens rum. Bilen är fylld för barnloppis imorgon. Nu ser det riktigt bra ut i barnens rum och garderober. Nu får det inte fyllas på med så mycket mer. Det blir en utmaning!

    Den känslan. Vi hade en räd igår och lyckades också plocka ihop en massa saker (kanske inte i dina volymer men ändå) Cool

  • FuckGoggleAskMe

    Dags för mig att haka på igen också. Vi flyttade för ett halvår sedan, och jag röjde i ett år innan dess (började innan jag visste att vi skulle flytta). Då skulle man ju kunna tro att allt är rensat och organiserat redan, men nej, har några områden kvar. Prylarna som jag ska ta itu med är i alla fall samlade i plastlådor, så går att ta en liten bit i taget. I fredags gick jag igenom medicin, plåster, solkräm och annat jox. Lådan är nu tom och jag har hittat hem åt allt som inte slängdes! I går tog jag mig ann en låda med smink och diverse badrumsprylar. Ska nog planera in en låda eller hylla om dagen - Sygrejor, blomkrukor och attans mycket papper, böcker, pennor etc i arbetsrummet. Och så har jag ett hörn med kablar och diverse electroniktillbehör. Känner en tonåring som är duktig datakille, så ska hyra in honom ett par timmar för att hjälpa mig med detta. Lyckas hitta ett par klädesplagg varje vecka som ska ges bort, trots att jag röjt så mycket innan flytt att jag varit tvungen att handla lite nytt. Planen är att fixa dessa grejor före jul. Just det, har också en liten hörna med krafs som jag antingen ska placera på bra ställe, ge bort eller sälja. Lite svårt för det är lite nostalgi, lite presenter jag fått osv men känner att jag vill bli av med en del, för prydnadssaker odyl är inte min grej direkt. Dammsamlare!

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!