• veh

    Barnvakt för första gången - 20 mån - vi på bb. Hur?

    Usch, min syster hade aldrig lämnat bort sitt barn när det var dags att få nästa barn. Pga diverse komplikationer så blev alltså båda föräldrarna borta, med undantag för ett kort besök hemma av pappan, i flera dagar från det äldre barnet.

    Jag tycker ärligt talat att det är nonchalant, att inte förbereda barnet på att var ifrån sina föräldrar någon gång under de månader man vetat att man ska ha ett barn till. För det här barnet var uppenbart påverkad av situationen.

    Men det är ju att vara efterklok.

    Jag skulle i ditt läge sett till att ni "snabbinskolar" barnet hos mormor och morfar. Åk dit redan i em, om det passar. Var där ett tag med barnet, och sedan säger du hejdå och försvinner (in i något annat rum eller så) och låter dina föräldrar ha hand om barnet i någon timma eller så.

    Gör om proceduren, och försök att vara borta litet längre varje gång. Till helgen bör ni kunna prova en övernattning där för barnet, ensam.

    Och du har mycket rätt i att barnet sannolikt kommer spegla din reaktion, och att du signalerar hur barnet ska förhålla sig till situationen. Separationen er emellan är troligtvis värre för dig än för ditt barn, och risken finns att du blir ledsen om barnet är ledsen, och du blir ledsen om barnet verkar oberörd. Det tar ett tag att vänja sig vid att vara separerad från sitt barn, men det hjälper om man känner att det är rätt. I det här fallet så har ni valt att skaffa ett barn till, och då är det såhär. Och det är ditt jobb som förälder att bita ihop, sätta på ett tappert ansikte och se till att detta blir så bra som möjligt.

Svar på tråden Barnvakt för första gången - 20 mån - vi på bb. Hur?