• Tidsresenären

    Bor du mångkulturellt?

    1990 hade Sverige endast tre (!) ghetton, för att sedan öka till hela 130 år 2002. Bara två år senare, 2004, hade vi 157 utanförskapsområden.

    Folkpartiet presenterade denna undersökning flitigt innan dom började regera tillsammans med Alliansen 2006 och framåt (vem vågar sig på en gissning hur många det är nu 2012?). Det hade varit synnerligen kontraproduktivt att fortsätta presentera den antar jag, med tanke på att den nya makten fortsätter på samma inslagna politik - och mer därtill.

    Efter valet så röstade 7 partier i Riksdagen för att mångkulturen numera ska ingå i Svea Rikes Grundlag (plus lägg till att vi har en ständigt kraftig ström av invandrare varje år) så får vi rimligen anta att "mångkulturspräglande" områden också ökar i samma takt.

    (Den som vill veta mer om detta, t ex om du inte vet vad ghetto betyder och vad som definieras som detta kan googla på utanförskapsområden, utanförskapsindex osv.)

    Därför undrar jag - av ren nyfikenhet - således om du bor i ett sådant område och om du trivs osv.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Bor du mångkulturellt?
  • Mrs Green

    Jag bor i ett vitt medelklassghetto, men tvärs över gatan är det ett mångkulturellt område, och tvärs över andra gatan är ett område med villor i 8-10-miljonersklassen. Och vi handlar alla på samma Ica, så där är det mångkulturellt på riktigt.

  • Tidsresenären
    Mrs Green skrev 2012-02-23 20:10:29 följande:
    Jag bor i ett vitt medelklassghetto, men tvärs över gatan är det ett mångkulturellt område, och tvärs över andra gatan är ett område med villor i 8-10-miljonersklassen. Och vi handlar alla på samma Ica, så där är det mångkulturellt på riktigt.
    Den andra frågan var ju om du trivs eller inte, och isådana fall varför/varför inte?
  • Mrs Green
    Tidsresenären skrev 2012-02-23 20:12:31 följande:
    Den andra frågan var ju om du trivs eller inte, och isådana fall varför/varför inte?
    Jag trivs utmärkt. Men jag skulle inte vilja bo tvärs över någon av de andra gatorna (med antingen fula tråkiga 80-talslägenheter eller alldeles för stora hus som jag inte skulle orka sköta), jag gillar vårt lilla "lagomområde" bäst

    Och jag är helnöjd med att min dotter fått plats i en liten friskola som ligger mitt mellan, eftersom den drar till sig barn från alla tre områdena och det därmed blir en mer intressant mix än i de tre områdenas respektive kommunala skolor som alla är extremt homogena.
  • Larsan
    Tidsresenären skrev 2012-02-23 20:07:20 följande:
    Varför flyttar du/ni inte?
    Varför ska vi flytta när jag skrev att vi trivs som tusan? Glad
    Vi bor i Sveriges paradis och tänker INTE flytta härifrån på ett par hundra år.. Däremot får det gärna flytta HIT fler från andra nationer. Men ska man se det från det hållet så har vi knappt några grannar alls, men på närmaste ort (som jag utgick ifrån) så bor det nästan bara svenskar också. 

    Vi trivs här men det hade självklart varit roligt att ha mångkulturella grannar. Men så länge dom inte flyttar hit så får vi stå ut med att dom bor någon mil bort istället
    12-barnspappa
  • Förvirrrad

    Om jag åker buss är jag ibland ensam vit (gäller inte 7.00 till jobbet - då är det bara vita)

  • Mrs Vader

    Bor ute i skärgården. Trivs ypperligt. Inte så mycket invandrare, mest polacker som är här tillfälligt och snickrar. Rektorn på skolan och en pedagog på förskolan är invandrare + ett barn på skolan (pedagogens son).

  • Jessica85

    Bor i ett mångkulturellt område och trivs jättebra! Dem flesta man träffar är vänliga varma människor som bryr sig om andra. I sonens klass har ca 2/3 invandrarbakgrund och i dotterns dagisgrupp tror jag att det är ännu mindre svenska barn. Men det är härligt med olika kulturer.

  • Rafael90

    Bodde i ett "ghetto" för några år sen, trivdes mycket bra där. Invandrare är enligt min erfarenhet mer öppna med att ta kontakt och inte bara ignorera nån som går förbi utan att säga hej t.ex.

    Bor just nu i ett väldigt "enkulturellt" område men trivs bra här med, har dock inte sett någon av grannarna trots att jag bott här ett år nu Obestämd

  • Butterscotch

    Jag bor inte i ett ghetto. Har faktiskt ingen koll på hur många % av invånarna i min stadsdel som är av utländsk härkomst, det är inget jag direkt har funderat över faktiskt. Vad räknas som mångkulturellt område?

  • Anova

    Är uppväxt i ett (av de ursprungliga) "gettho" och flyttade därifrån för 14 år sedan. Det hade inget att göra med invandrare, utan jag ville testa mina vingar och flyttade från stockholmsförort till norrlländsk småstad. Mitt bostadsområde kallas "gettho" av lokalbor, men det går inte att jämföra med det som jag bodde i förut. Här har ca 50 % invandrarbakgrund och det är väldigt blandat. Närmsta grannarna är från mellanöstern och Afrika, de tvärs över gården är från Sydamerika. 

    Jag trivs jättebra här där jag bor. Har bott på samma gård sedan -99. Längtar ibland hem till stockholmsförorten, mina föräldrar bor fortfarande kvar. Det går inte att komma ifrån, jag gillar olika...   

Svar på tråden Bor du mångkulturellt?