• Tidsre­senäre­n
    Äldre 23 Feb 19:51
    5952 visningar
    107 svar
    107
    5952

    Bor du mångkulturellt?

    1990 hade Sverige endast tre (!) ghetton, för att sedan öka till hela 130 år 2002. Bara två år senare, 2004, hade vi 157 utanförskapsområden.

    Folkpartiet presenterade denna undersökning flitigt innan dom började regera tillsammans med Alliansen 2006 och framåt (vem vågar sig på en gissning hur många det är nu 2012?). Det hade varit synnerligen kontraproduktivt att fortsätta presentera den antar jag, med tanke på att den nya makten fortsätter på samma inslagna politik - och mer därtill.

    Efter valet så röstade 7 partier i Riksdagen för att mångkulturen numera ska ingå i Svea Rikes Grundlag (plus lägg till att vi har en ständigt kraftig ström av invandrare varje år) så får vi rimligen anta att "mångkulturspräglande" områden också ökar i samma takt.

    (Den som vill veta mer om detta, t ex om du inte vet vad ghetto betyder och vad som definieras som detta kan googla på utanförskapsområden, utanförskapsindex osv.)

    Därför undrar jag - av ren nyfikenhet - således om du bor i ett sådant område och om du trivs osv.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Bor du mångkulturellt?
  • Ingrid Bergma­n
    Äldre 24 Feb 19:57
    #71
    Hermioney skrev 2012-02-24 19:45:26 följande:
    en person som har invandrat från ett annat land kallas invandrare
    en person som har utvandrat från ett annat land kallas utvandrare

    Ja? Jag tror du vet att jag redan vet det...


    Det jag menar är att en person som har invandrat och sedan blivit svensk medborgare är svensk och bör därför inte kallas för invandrare längre. Det skapar ännu mer segregation.


    När slutar man vara invandrare föresten? När slutar man bli kallad för invandrare? När blir man Svensk? Eftersom svenskt medborgarskap tydligen inte räcker...


    Det finns människor som kallar alla med utländsk härkomst för invandrare, även fast de är födda här.


    Återigen, när blir invandrare svenskar? Det jag inte tål är vi som klagar över att invandrare vägrar assimileras när vi sedan skapar klyftor genom att kalla dem för "invandrare" oavsett hur länge de bott här.


     


    Hur ska de kunna känna gemenskap och ta till sig våran kultur, vårat land när vi vägrar släppa in dem som medmänniskor? När vi håller dem på ett avstånd hela tiden?

  • Ingrid Bergma­n
    Äldre 24 Feb 20:02
    #72

    Jag har bott i ett "invandrartätt" område där skottlossning och bilbränder var något som hände dagligen. Jag flyttade...bor nu i ett lite lugnare område men lågt ifrån homogent.


    Jag är trött på båda sidorna, dvs, både hycklarna och "invandrartäta" områden. Inget av det är bra i min mening.

  • Äldre 24 Feb 20:12
    #73

    Jag bor inte mångkulturellt och trivs.

    Skulle INTE trivas i ett mångkulturellt område heller.  

  • villha­enlite­n
    Äldre 24 Feb 20:16
    #74

    Jag bor relativt mångkulturellt. 2 av 7 grannar i trappuppgången är invandrare. I området i stort är det kanske en tredjedel. Från alla möjliga länder. Jag trivs! De flesta är trevliga och jag gillar lite blandning. Men det är lagom så här, skulle inte vilja att det blev färre svenskar. En kompis bor i ett område där svenskar är i minoritet och deras son är det enda "helsvenska" barnet i sin förskolegrupp. Han har börjat "bryta" på svenska... De planerar att flytta innan han börjar skolan. Jag förstår dem. 

  • liliou
    Äldre 24 Feb 20:28
    #75

    Jag bor i ett mångkulturellt område och trivs. Tror att typ 8 av 10 här är invandrare. Jag är själv svensk.
    Vi har bra sammanhållning, bra granngemenskap, roliga turkbutiker med utländskt sortiment, musik från all världens hörn osv. Gillar sommaren här bäst, då spelar grannarna trummor på uteplatsen och det röks mycket vattenpipa.

  • rosypo­sy
    Äldre 24 Feb 20:35
    #76

    Bor i ett "mångkulturellt" område (vad det nu är) men dock inte ett ghetto. Skulle tippa att ca 50% av alla som bor i mitt villaområde har annat ursprung än svenskt.

    Har tidigare bott i ett fattigt område där majoriteten var invandrare och ett annat fattigt område där majoriteten var svenskar, skulle absolut säga att det var lika stökigt i båda och jag kommer aldrig att flytta till ett fattigt område igen (om inget drastiskt händer och jag inte har något val).

     

  • Äldre 24 Feb 20:42
    #77

    Jag bor i ett invandrartätt område och vantrivs. Det beror dock inte på invandrarna i sig, utan på att det är ett så otroligt sunkigt område! Husfasaderna hade behövt renoveras för 10 år sen, utemiljöerna är kala och tråkiga, trappuppgången luktar ofta av djururin/avföring, polisen är här titt som tät.. Området jag bor i är klassat som stadens "ghetto" och de som bor här är till största del äldre, invandrare, låginkomsttagare och nyinflyttade. Vi flyttade hit från en annan stad i somras och med kort varsel så var den lägenheten vi har nu det enda vi fick tag på. Jag försöker fokusera på fördelarna, som till exempel att lägenheten faktiskt är helt okej och att vi har nära till badhus, mataffärer och centrum. Men.. Området suger balle! 

  • Äldre 24 Feb 21:28
    #78
    Hermioney skrev 2012-02-24 17:58:48 följande:
    Och vad räknar ni det som?
    Räknar ni det som ett ghetto, finare, sämre, bättre, billigare, dyrare, mångkulturellt, svenskt?
    I Tullinge bor det ju mest svenskar. Norra Botkyrka (Fittja, Alby, Hallunda och Norsborg) däremot får nog kallas mångkulturellt. Många skulle nog kalla norra Botkyrka för ghetto.
  • Äldre 25 Feb 00:21
    #79

    Kan väl flika in med en liten sidoparantes att jag flyttade till ett område nästan helt utan invandrare som var riktigt tråkigt att bo i.

    Fördomarna mot svenskar var irriterande, folk viskade och jag kände mig oerhört utanför.

    Flyttade därifrån inom ett år. 

  • Tidsre­senäre­n
    Äldre 25 Feb 02:09
    #80
    hanna 335 skrev 2012-02-24 18:21:49 följande:
    Jag bor i ett mångkulturellt område och trivs inte,(ska dock flytta så snart jag har pluggat klart).
    Men det sjukaste är att mina kompisar och andra i min närhet ser ner på mig och ger mig pikar för att jag bor där jag bor, samma personer som vill ha in flera invandrare i Sverige! 

    Jag tror att många svenskar är sådana, de vill ha in så många invandrare det går men de skulle inte vilja beblandas/bo med de som kommer in eller sätta deras barn i en mångkulturell skola.

    Kan inte vänta till jag pluggat klart så jag kan fly landet och skratta åt Sverige som håller på att gå under. haha       
Svar på tråden Bor du mångkulturellt?