Jag försöker uppfostra mina barn på lång sikt - dvs jag försöker få dem att både uppföra sig hyfsat i nuläget OCH lära sig vettiga sätt att lösa konflikter på i framtiden. Det jag väljer att göra mot och med mina barn nu, i konflikter, kommer de antagligen att använda när de är tonåringar och vi hamnar i samma slags konflikter igen, fast upplyfta en nivå (vem bestämmer, vad får man göra, hur gör man när man är arg, hur fördelar man makt och resurser).
Vad lär sig mitt barn av time-out? Inget vettigt alls, tycker jag. Det funkar nog på kort sikt för att få ett vettigare beteende, men det nöter också in att vuxna bestämmer, barn ska lyda, om man inte lyder blir man utsatt för något obehagligt och summan blir att barnet lär sig att göra som de vuxna säger, inte för att den vuxne är vettigare eller har klokast argument utan för att den vuxne har makt att göra tillvaron obehaglig för barnet. Det tycker jag är ett otrevligt sätt att hantera barn på. Naturligtvis är det otroligt mycket bättre med time-out som är konsekvent, förutsägbart och inte våldsamt i de familjer som supernanny träffar, där barnen har en tillvaro med vuxna som är inkonsekventa, svåra att förutsäga och ibland våldsamma! Men för normalstörda familjer finns det bättre saker att ta till som första alternativ.
Här hemma gör vi det mycket enklare för oss. Vi talar om för barnen vad vi vill att de ska göra och varför och vi försöker övertyga dem om att vårt sätt är bäst. Ibland blir det konflikter och ilska och alla är arga och skriker, och då får man lösa det efteråt och göra det bättre nästa gång. Det funkar faktiskt riktigt bra! Jag gjorde alltid som min mamma sa när jag var liten för att jag visste att hon var klok och för att hon hade bra argument, och det vill jag gärna föra över till mina barn. Trots är en utmaning, minst sagt, men vi har överlevt sju år med äldsta på det här viset, så det går nog med nästa också.