Inlägg från: Champagne |Visa alla inlägg
  • Champagne

    # 4 - tråden för alla oss sjuksköterskor! Välkomna nya som gamla trådmedlemmar!

    En väldigt erfaren sjuksköterska var med om en stickrädd ung kille som hon skulle sätta venflon på. När hon stack, fick han en asystoli (han kom sig igen, utan att hon behövde göra nåt). (det var andra gången hon var med om detta). Men hon sa till mig, att vara extra försiktig med de patienter som är stickrädda... Ett bra råd tyckte jag.

    Sen finns det ju dom som "fånar" sig... Som inte kan ha sjukhuskläder, för att de är fula, tror att mediciner är gift men ändå vill bli botade, som går förbi sjuksköterskeexp till sitt rum och ringer på klockan för att fråga en sak (som de inte kunde frågat när de gick förbi mig för 5 sekunder sen)

  • Champagne

    Amine

    Vid vasovagal synkope eller sk "neurally mediated syncope" är anamnesen ofta klassisk... Ibland förekommer utlösande mekanismer som emotionell stress, ångest eller smärta. Auran karakteriseras av svettning, epigastralgi, illamående, kräkning, huvudvärk, synrubbningar och palpitationer. Denna fas varar några sekunder till minuter, vilket innebär att den drabbade hinner lägga sig ned. Patienten har ofta amnesi för själva svimningen.

    www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/BA0895DF-7FFF-4154-ADEE-759E6037760F/4366/200512324.pdf

    Så det är faktiskt inte alldeles omöjligt

  • Champagne

    Amine
    Båda patienterna uppkopplade och övervakade, enligt den här ssk. Tyvärr kan jag inte fråga henne just nu om andra omständigheter kring de här fallen, eftersom hon under en period jobbar utomlands. Jag letade dock lite på nätet och hittade en intressant länk: www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/BA0895DF-7FFF-4154-ADEE-759E6037760F/4366/200512324.pdf

    På sidan 33 (och framåt) beskrivs vasovagal reaktion med bradykardi. Jag frågade en hjärtspecialist igår när jag jobbade och hon sa att det är väldigt ovanligt ,men inte omöjligt att drabbas av bradykardi och ev en kort asystoli om man har otroligt stark ångest och rädsla i en för patienten svår situation. Ofta blir ju patienten takykard, tex vid vita rocksyndromet.

    Nåja, det är ju inte frågan om en farlig asystoli Jag ville bara belysa faran med att negligera dessa patienter (som har en svår ångest inför tex ett stick eller ett ingrepp).

  • Champagne

    Ja, usch det är svårt med den typen av patienter som rycker till. Om jag ger en subcutan injektion, brukar nypa ihop huden lite, den smärtan/känslan brukar avleda smärtan från sticket. (grindteorin). Men PVK eller intramuskulärt är svårare, men svårast är nog när man ska ta blodgaser. Då brukar jag be om hjälp, upplysa patienten om att vi håller fast lite grand, och då brukar det gå bra.

    Har man tid kan man ju pyssla lite, lägga värmedyna, prata mycket med patienten, informera, visa hur en PVK ser ut (utan nål) , och när man sticker har man skapat både förtroende och lugn hos patienten. Men när det är akut och måste stickas snabbt, ja... då har jag inget bra "recept"

    Kanske borde man vara flitigare med Midline eller Piccline på de patienter som är stickrädda/svårstuckna?

  • Champagne

    EKG är svårt men roligt. Tänk så mycket man kan avläsa genom att se hur den elektriska aktiviteten skrivs ut på ett papper.

    Det finns en bra kurs i EKG-tolkning (jag har gått den 2 gånger) som jag verkligen kan rekommendera.

    www.ekg-tjanst.se

  • Champagne

    Nu är det snart dags för lönesamtal på vår avd. Vad gör man om man inte är nöjd med lönen (är medlem i facket)? Om man säger till chefen att man inte är nöjd, vad händer sen? Kan man få upp lönen, måste man motivera noga varför? Jag har varit färdig syrra i 4 år. Har 19100 (började som nyfärdig på 17500). Är det en dålig lön, eller kanske normal för mig som inte har VUB?

  • Champagne

    Chefen säger att hon får en "pott" med pengar som ska fördelas ut på avd. Så om några får mer löneökning, så får ju vi andra inte så mycket . Jag fick 100kr för att jag är schemaansvarig.. urdåligt!

  • Champagne

    Men alltså, vad gör vårdförbundet för oss sjuksköterskor egentligen? De jobbar ju inte för att få upp våra löner precis .

    Jag är både schemaansvarig och nu även dokumentationsansvarig på avd. Plus att jag är apparatansvarig (för två medicinsktekniska apparater). Om det inte syns i lönekuvertet, ja då avsäger jag mig uppdragen.

    Som en kollegas mamma skrev i vår morgontidning, det var om en som börjat jobba på en begravningsbyrå och hade mer betalt än en nybliven ssk; det är bättre betalt att jobba med döda människor än med levande....

  • Champagne

    Amine

    Jag har också varit på AHLR häromdan. Blir lite förvirrad av alla olika regler, beroende på om det är bevittnat hjärtstopp, ej bevittnat, om man använder Lucas eller inte. (För er som inte vet vad lucas är:www.jolife.com/se/2.html )

    Jag har nu haft mitt medarbetarsamtal, det gick jättebra (fast man ska väl inte ropa högt förrän man får reda på sin löneförhöjning ). Ska ev få gå kardiologiutb i höst!! Äntligen!

  • Champagne

    Hur har ni det med era chefer? Jag fick kritik av min chef häromdan. Hon gillade inte min schemaläggning och sa-Gör aldrig om det!!!! allt detta inför mina kollegor. Jag kände mig så förödmjukad och besviken. Dessutom hade hon synpunkter på att jag borde ägna mer tid åt mitt barn. Bestämmer inte jag det själv?

    Hur gör ni? Vad hade ni gjort i mitt ställe? Konfronterat direkt (lätt att vara efterklok ) eller tagit det i efterhand?

  • Champagne

    Tack för ert stöd Jag har bestämt mig för att inte ta upp det med henne, men jag kommer kanske inte heller att stanna länge på avdelningen . Vi planerar ju ett syskon, och efter mammaledigheten så kommer jag kanske att söka mig nån annanstans . Hon har varit bitsk mot mig tidigare, bett om kommentarer på en enkät och när jag framfört mina synpunkter så avfärdade och avbröt hon mig med att nu var det minsann bara gnäll! När jag var gravid och fick läkarintyg på att slippa nätter (jag kräktes i 18 veckor, hade fått två missfall tidigare och var jätteorolig och mådde skit), så sa hon -Du måste tänka på VERKSAMHETEN!!!!! Tack för den....

  • Champagne

    Jenny S

    Jag vill gärna höra anledningen till att uskorna inte får ta blododlingar Snällaaaaa, du kan väl berätta

  • Champagne

    På mitt lilla landsortssjukhus så får patienterna vackert ta av sina egna tabletter (om han/hon inte ska ligga på sjukhus länge förstså, för då beställer vi hem)

  • Champagne

    convent garden

    fråga så mycket du bara kan!!! Om allt, hur dekonten fungerar, om rutiner och be dem förklara alla ord du inte förstår. Var nyfiken och intresserad! Be dem visa förband, mediciner och låt dem berätta roliga anekdoter .

  • Champagne

    Och jag jobbar på en hjärtavdelning (Både HIA och eftervård) på ett mindre sjukhus

    Eftersom min man (elekriker) bara jobbar dagtid, så är mina kvällsskift inte jobbiga att lösa.

  • Champagne

    Vi tar också örontemp på vår avd. Om man känner att patienten är varm (har feber) och örontempen visar 36.5, så tar man ju om tempen. Fast på en patient, som kändes normalvarm, så visade den hela tiden över 39 grader, och vi pumpade i honom antibiotika och Panodil, och vägrade skicka hem honom på permis när han fyllde 60år . Tills någon tog en rektaltemp och den var normal!

    Det var mycket skumt! Och jag skulle gärna vilja varför..

  • Champagne

    Jag är lite besviken på Vårdförbundet, som jag anser inte gör speciellt mycket för att få upp våra löner!   På fyra år har ingångslönet sjunkit med 500kr!!!!!

    Vad händer om man går ur facket? Vilka rättigheter har man, och vilka avtal innefattas man av? Vad bör man tänka på? Vilka konsekvenser kan det få för mig?

  • Champagne

    Och ormet kryper i busket...

    menar naturligtvis ingångslönen...

Svar på tråden # 4 - tråden för alla oss sjuksköterskor! Välkomna nya som gamla trådmedlemmar!