Inlägg från: Filippa02 |Visa alla inlägg
  • Filippa02

    Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?

    "Halkade" in i tråden nu ikväll då jag satt och läste om fotledsbrott. Jag bröt fotleden på två ställen (en bimalleolär fraktur). Det var dessutom en öppen fraktur med mycket smuts i. Jag operarades den 9 april och kom hem från sjukhuset 2 dagar efteråt. Först var jag gipsad med gipsskena och var tillbaka en gång/vecka för att man skulle kontrollera såren. Jag hade feber och infektion i kroppen de första 3,5 veckorna och då var jag så trött så jag vilade mest. Nu har jag haft ett "riktigt" gips (cirkulärgips) i lite drygt två veckor, Totalt ska jag ha gips i 6 veckor och får inte alls belasta under dessa veckor. Men det är knappt jag kan tro det själv nu på tisdag har det ju gått 6 veckor och jag ska på återbesök med röntgen och troligtvis avgipsning. Därefter ska jag få börja rörelseträna foten men obelastat ytterligare 2 veckor och därefter stödjande kryckor under 2 veckor till. Så står det i journalen men får se om det blir samma bedömning på återbesöket på tisdag. Det står i journalen att då det var en öppen skada med avrivet periost (=benhinna) finns det risk att läkningen tar längre tid. 

    Jag tyckte det var så jobbigt att få träffa olika läkare vid återbesöken så jag sökte mig till en privat ortoped (idrottsläkare) som tittade på röntgenbilderna och läste journalen. Han sa att det såg bra att så som jag var "lagad". Men han sa också att det kommer att ta tid. Jag skulle räkna med minst ett år. Fast han trodde att det fanns alla chanser till att jag skulle bli återställd. Det finns alltid en risk för artros vid skador av foten, men jag var ingen högriskare där. Jag frågade om han trodde att jag skulle kunna gå obehindrat och även springa och det trodde han absolut. Jag hoppas verkligen att det ska bli så då jag normalt tränar relativt mycket och vill kunna göra det även framöver.

    På mitt återbesök nu på tisdag (22 maj) har jag turen att få träffa han som operarade mig.   

  • Filippa02

    Jag trillade av en häst och landade på foten som vek sig och därefter hängde i en mycket konstig vinkel. Ringde själv till ambulansen som kom efter ca 25 minuter.

    Det har varit jobbiga veckor framförallt då jag hade feber och infektion och var rädd för vad det kunde bli för komplikationer av detta. Läkaren ringde hem och sa att jag måste åka in akut om febern höll i sig eller steg ännu mer. Jag åt antibiotika (första gången i mitt liv) i 3,5 veckor (på sjukhuset fick jag det intrevenöst. Men så fort sänkan gått ner till normal nivå och febern försvann efter dessa 3,5 veckor känner jag att "livet återvänt" igen.     

    Jag kommer ju att vara så rädd för att ramla när jag inte får stödja på 2 veckor men ändå inte ha gips. Ska höra om jag kan få eller köpa någon form av ortos som skydd när jag hoppar omkring.

    Denna veckan har jag t o m vågat mig på att köra bil och kunnat hämta sonen på skolan/fritids. Vi köpte en automatväxlad bil när jag hade skadat mig. Så på tisdag när jag ska på återbesök kan jag not köra själv.

    Kul om vi kan skriva om vår rehabilitering, det är ju alltid roligt att jämföra. Och vi kanske kan ge varandra lite tips också. Förstår att det kommer att bli jobbigt framöver, men jag försöker att tänka positivt. Tänker att det var ju bra att det hände i april och inte i juni för jag hoppas kunna gå framåt sommaren igen, och framförallt vill jag ju bada i havet.
      

  • Filippa02

    Har varit på återbesök hos ortopeden idag - avgipsning samt röntgen av fotleden. Det såg bra ut på röntgen och såren efter det öppna brottet hade läkt fint. Så nu var det bara att börja rörelseträna. Ska inte belasta under 1,5 till 2 veckor därefter får jag börja belasta fullt. Sedan ändrade han sig och sa att jag i och för sig kunde få belasta upp till 20 kg. Jag fick prova att belasta på en våg och lyckades med 15 kg.

    Men hur ska jag kunna sätta ner hela foten - det känns hur stelt som helst i fotleden. Jag kunde i och för sig röra på leden när läkaren peppade mig och då sa han att jag hade ju ganska god rörlighet för att ha varit gipsad i 6 veckor och med ett så fult brott.

    Åkte hem och har vilat sittande/liggande i soffan sedan kl 15 idag och just nu känns det helt omöjligt att rörelseträna fotleden (jag får göra all form av rörelseträning av foten).  Foten är så svullen och jag tycker nog att det har blivit värre. Det var inga problem för mig att köra bilen de ca 2,5-3 milen till sjukhuset med gipset på men när jag skulle köra hem var det urjobbigt. Så nu håller jag mig ifrån bilkörning tills jag mår bättre igen. Men jag kommer nog igen imorgon och då ska jag börja träna - ringa eller åka till rehab för tips och hjälp med träning.

    Emiak: har du några tips som du fått vid ditt sjukgymnastbesök idag. Alla tips mottages tackamt. Just nu förstår jag inte hur jag ska få ner hela foten i golvet utan att översträcka knäet. 

  • Filippa02

    Emlak: Skönt för dig att ändå ha kommit så långt att du kan gå och få övningar på detta.

    Jag som nästan inte kan röra fotleden ännu och inte få ner foten i golvet längtar till det stadiet. Var det likadant för dig i början att det var stelt i fotleden och att det gjorde ont att föra på den.

    Ringde sjukgymnasten och jag ska dit i morgon. I går hade jag ingen lust att träna men visste samtidigt att idag skulle lusten finnas där igen. Och när jag vaknade i morse var foten inte alls så svullen men den svullnar fort och nu ett par timamar senare har den svullnat trots att jag i stort sett bara vilat.     

  • Filippa02

    Har varit hos sjukgymnasten idag. Talade för säkerhets skull om att jag gillar honom om jag skulle säga något annat under träning som gör ont (har tränat på deras gym ett tag innan min skada så jag känner honom). Han gjorde rörelser med foten som gjorde ont men det var helt uthärdligt. Jag skulle röra så mycket som möjligt på fotleden åt alla håll och kanter. Han vissade mig också hur jag kunde "gåmarkera"  med den skadade foten. Fick ju belasta upp till 20 kg enligt doktorn men det tyckte jag var för svårt just nu så jag ska försöka "gåmarkera" istället.

    Ska försöka gå på träning och få lite hjälp i stort sertt varje dag till att börja med. Men imorgon ska jag inte gå dig utan vi bestämde på måndag så några dagar får jag träna själv.

    Någon av er använde stödstruma - hjälper det mot svullnaden? Vad har ni köpt för stödstrumpa och var har ni köpt dom?  

  • Filippa02

    Jag frågade läkaren och tyckte inte det var nödvändigt med kompressionsstrumpa. Får väl skaka fram ett måttband och mäta. Jag bröt vänster fotled. Ska också testa att cykla någon dag. Ja, nu längtar jag efter träning.

    Justt nu ska jag bara röra på fotleden så mycket som möjligt ofta ("hela tiden") åt alla håll och kanter. Det kändes bra när sjukgymnasten vred och böjde på foten. Bra att få hjälp med träningen och då behöver jag inte själv ta in när det gör ont utan jag kan bara ligga och ha ont (=passiv träning). Fast jag kände att det blev mer rörlighet efter att han "stretchat" leden åt alla håll. Men fortfarande är hela foten väldigt svullen både tårna och under foten. Han sa att när jag så småningom börjar gå så kommer svullnaden att minska. 

    Var det så för er också efter avgipsning att det bara vara rörelser av fotleden som gällde eller vad fick ni för övningar?   

  • Filippa02

    Trodde att kompressionsstrumpa och stödstrumpa var samma sak, men då förstår jag hur det ligger till. En annan fråga är när kunde ni ta på sko på skadade foten och vad hade/har ni för sko?

    Emlak: skönt att kunna köra bil. Gjorde det inte ont när du frikopplade? 
    Persson72: Härligt att du kan cykla - ska öva på en motionscykel. Jag cykeltränar en del i vanliga fall (både landsväg och mountainbike) men det känns långt borta just nu (som så mycket annat).

    Vi köpte en beg automatväxlad bil när jag skadat mig och nu har jag kört den i ca 1 vecka och det går hur bra som helst. Tror att den kan behövas ett tag framöver - i vart fall över sommaren.

    Hur ofta går ni på sjukgymnastik? Berätta gärna mer om övningar mm. Jag ska vara så flitig det bara går med sjukgymnastiken. Det är ju bra att ha lite ögon på sig när man tränar.      

  • Filippa02

    Jag tänkte jag skulle mäta foten idag för att kunna köpa en stödstrumpa - antingen på apoteket eller i en "ortopedbutik" men jag hittade inte mitt måttband (typiskt att det skulle vara försvunnit nu).

    Har varit hos sjukgymnast tors o fred. I torsdags var jag hos den som jag kommer att gå mest till och i går var jag hos en kompis som är sjukgymnast i grannstaden. Fick lite bra övningar i går. Sitta på en pilatesboll med foten i govlet och gunga. Sitta med fötterna på en balansplata och trycka ner kl 12, 3, 6 och 9 och följa med med fötterna. Sitta med fötterna på en handduk och skrynkla ihop den med tårna. Gjorde även övningar med ett gummiband. Jag fick även öva på att markeringsgå och det skulle jag försöka göra oftast så jag inte håller benet i luften. Men ibland är det ju lättar när man vill fort fram. Jag fick även testa att cykla en liten stund. Rörde nog inte så mycket på fotleden då men det var så skönt att få cykla en stund. Nu blir det egen träning lördag o söndag för att sedan fortsätta hos sjukgymnasten i hemstaden på måndag.

    Fast det blev kanske för mycket träning igår. Bortsett från träningen hos sjukgymnasten rörde jag foten så ofta jag kom ihåg det under dagen. Tränade även med gummpband. Dessutom blev det 4 resor fram och tillbaka till stan för att hämta och lämna sonen (det var kalas mm). Så på kvällen var foten svullen och även idag på morgonen och den gör även ont dag (svullen och varm). Får ta det lite lungt idag. Tyckte det kändes så bra igår. Fast det kommer säkert att vara lite jänka-dans även framöver - ett steg fram och två tillbaka.

    Har beställt tid och får komma nu på torsdag hos en privat ortoped som är bra på idrottsskador (i en lite större grannstad). Vill att han tittar på röntgenbilderna innan jag börjar belasta. Läkaren på sjukhuset pekade på röntgenbilden och sa lite i förbigående att där ser du frakturen som inte är riktigt läkt ännu. Och nu oroar det mig om det är som det ska eller inte. Skönt att få det kontrollerat av en specialist innan jag börjar belasta.

    Var det inte svårt när ni skulle börja belasta och gå på foten. Jag förstår inte hur det ska gå till. Men det är säkert sjukgymnasterna duktiga på. De har väl lärt många att gå igen efter skador. Vad har ni för erfarenhet av detta?    

      

  • Filippa02

    Ni som ligger före mig i tid. Anser ni att ni har fått tillbaka all rörlighet i fotleden redan nu? Eller kan ni uppskatta hur mycket rörlighet ni har jämfört med den friska foten.

    Idag har min fot inte varit så synligt svullen som igår men det sticker lite i den och några tår (lilltån och den ijämte domnar lite) och färgen är röd och vid något tillfälle nästan lite lila. Hoppas bara att blodcirkulationen är som den ska. Har era fötter samma färg eller är den skadade mer röd än er andra.

      

         

  • Filippa02

    Skönt att sjukgymnasterna ser framsteg hos er - är ju precis det man vill höra.

    Idag har jag varit av med gipset i 1 vecka. Totalt har jag varit hos sjukgymnast 4 gånger sedan jag blev av med gipset (eller igår var en kompis som är sjukgymnast ändå här hemma och då körde vi ett pass - hon såg att jag gjort ganska stora framsteg bara från fredag till måndag).

    Jag kan inte knäböja så mycket ännu. Kommer ni ner lika mycket med båda benen?

    Just nu kan jag sitta med benet i 90 graders vinkel och hela foten i golvet. Jag cykeltränar och rör på fotleden rent allmänt. Provat liet knäböj men då är det stelt. Fast det är väl bara att träna på. Ska till en ortoped på torsdag och då får vi se om han ger mig klartecken att jag får börja stödja på foten. Tror att det blir lättare att träna då. Fast hu så svårt att lära sig gå igen.        

    Jag är sjukskriven t o m 11/6 och jag skadade mig 9/4. 

  • Filippa02

    Jag var hos en ortoped i torsdags som tittade på mina röntgenbilder och sa att det var ok att frakturen inte är läkt och att det tar upp till ett år innan frakturer är "röntgenmässigt läkta" men att det är tillräckligt stabilt för belastning ändå. Så han tyckte att jag skulle börja belasta nu så smått (och det stämmer ju överens med tidigare plan för nu den 5 juni har det gått 2 veckor sedan avgipsning). Sedan sa han återigen att rörelseträningen var A och O och det gäller att vara tuff där. Frågade om stödstrumpa men han sa att det är absolut bättre att linda foten för en stödstrumpa ger för lite tryck på vissa ställen. Linda ska man göra ända ifrån tårna och upp över ankeln.

    Förra veckan var jag hos sjukgymnasten måndagen och fredagen. Redan på torsdagen efter läkarbesöket började jag belasta en del på foten och när jag var hos sjukgymnasten så provade jag att gå med en krycka (hej o hå). Det gick riktigt bra. Han böjde och vred på foten och kände då att rörligheten var mycket bättre. Fick prova lite knäböj och kom ner lite längre än i måndags men det är inte mycket till knäböj. Sedan stretchar jag vadmuskeln genom att luta armarna mot en vägg och falla fram med höfterna. Cykling15 min och lite andra fotledsrörelser.

    Igår och idag har jag varit ute och "gått" här på gården (bor på landet) med vikt på foten. Igår kväll var foten trött men det gjorde inte direkt ont i den. Idag har jag "gått" i en hage och kontrollerat staket och det kändes skönt att få röra sig lite. Provade att gå utan kryckor mellan vardagsrummet och köket och tillbaka och det fungerade men givetvis är jag ganska halt.

    Hur mycket haltar ni som kan gå utan kryckor? Haltar ni för att det gör ont eller är det mest rädslan för att det ska göra ont?  

  • Filippa02

    Har varit på träning idag igen och jösses nu prövande jag att gå utan kryckor. Från att ha börjat belasta försiktigt i torsdags/fredags. Men det gick ju faktiskt riktigt bra. Fast visst haltade jag men vilken härlig känsla att gå utan hjälpmedel. Tror att det gäller att snabbt bli av med kryckorna för att våga belasta mer och mer. 

    Cyklade 15 min, lite andra fotledsövningar, rodd 5 min och lite stretching och knäböj (vilket inte är så lätt ännu).Höll på i drygt 1 timma totalt. Sjukgymnasten hann inte med att stretcha och dra i foten utan det tar vi imorgon. Vi bestämde att vi körde på lite hårdare denna veckan.

    Emlak och Persson72 hoppas det går bra att börja jobba. Jag är sjukskriven t o m  11/6 men har förmånen att vara egenföretagare så jag kan ju jobba lite mindre om det inte känns bra. Allt blev ju onekligen lite lättare när jag fick börja belasta foten. Men det känns att det är en väligt lång väg kvar innan man är besvärsfri - det där med 1 år är nog inte så tokigt gissat.

    Med skor på går det ganska bra att gå men utan skor tycker jag det är mycket svårare. Hur gör ni när ni går inomhus med eller utan skor?         

  • Filippa02

    Jag har inte vågat mig ut och cykla i naturen ännu. Måste byta pedalder på cyklarna för jag har spd-pedaler (sådana som man sätter fast skorna i) och dom vågar jag inte cykla med. Man måste ju vrida foten för att komma loss. Än så länge har det bara blivit inne på motionscykeln - hemma och på gymmet hos sjukgymnasten.

    Har varit flitig denna veckan hos sjukgymnasten - träning måndag, tisdag, torsdag och fredag. Tycker att jag gör framsteg. Bitvis kan jag gå riktigt bra utan kryckor men det är lätt att det blir bakslag framåt dagen då foten blir trött och då är det svårt att gå. Men det är så härligt att få träna igen. Ska träna i vart fall må-to nästa vecka igen (lika bra att köra på när man ändå är igång). Klarar mig ännu så länge utan att ta värktabletter (åt alvedon de två första veckorna men sedan har det gått bra utan och det känns skönt. Fast kanske det kommer att göra mer ont när jag börjar gå mer och mer. Vad tränar ni för rörelser när ni är hos sjukgymnasterna?

    Hoppas det går bra för er att börja arbeta. Jag tror jag ska försöka bli halvt sjukskriven för jag känner att om jag varit anställd skulle jag nog inte klara heltid. Och även om jag är egenföretagare och gör lite som jag vill vad gäller arbetstider så gäller ju samma regler för mig. Mycket pärmar att bära + dator när jag ska på kundbesök och tror inte att jag fixar en heldag ännu.   

  • Filippa02

    Emlak: STORT GRATTIS  Skrattande 

    Ja, man vill ju inget hellre än att kunna gå en riktigt lång promenad och jag längtar även efter att ge mig ut och springa. När jag frågade om att springa så sa läkaren att jag skulle räkna med att det tar ca 1 år innan det kommer att kännas så bra. Fast till sommaren hoppas jag att det ska gå att gå lite längre promenader.

    Nu i helgen har vi varit vid vår stuga på västkusten och jag har gått ganska mycket och utan kryckor en hel del. Det har känts ganska ok, men jag blir trött i foten och lite svullen över leden (fotknölarna). Fast bitvis går det riktigt bra och tack och lov får jag inte så ont att jag behöver ta värktabletter.

    Berg04: Vad skönt att inte behöva jobba och klokt att säga nej över sommaren. Det är ju bättre att lägga energin på att träna för det tar mycket tid det också.

    I morgon bitti är det dags för besök hos sjukgymnasten igen och träning på deras gym.

  • Filippa02

    Ja, man får lyssna på kroppen (=foten) och ta det lite lugnt när det känns så. Tog själv det lite lugnt på träningen idag då jag kände att jag var trött i foten efter helgen. Är viktigt att inte köra på för hårt om det inte känns bra. Fast ibland måste man utmana lite - bara man har möjlighet att vila efteråt så det inte blir för stort bakslag. Hoppas det känns bättre i foten i morgon Berg04. Det är verkligen tråkigt att vara konvalecent.

  • Filippa02

    Emlak: Vad härligt att det gått så bra att jobba.

    Jag har tränat på Rehab hos sjukgymnasten varje dag i två veckor nu (ja nästan varje dag sedan 24 maj), och det har gett resultat. Rörligheten i fotleden har ökat. Jag kan gå utan kryckor. Idag gick jag 10 min på löpbandet i hastigheten 4 km/tim och det kändes riktigt bra (visst känns det i foten och gör ont i vissa lägen men på det stora taget känns det bra). Fast det är svårt att lära sig gå igen på den skadade foten. Häl, tå, hä, tå inte sätta i den friska foten förrän jag lyft på hälen på den skadade, ta lika långa steg med båda benen, inte halta för mycket när jag går osv osv. Tränar på att gå och att inte halta en stund varje dag hos sjukgymnasten. 

    Jag gillar att träna så det känns skönt att själv kunna påverka situationen till skillnad mot när foten var gipsad
    .
    Säkert kommer det lite bakslag på vägen, men det är bara att kämpa på :)    

        

  • Filippa02

    Glad Midsommar. Har varit med sonen på tennis läger i Falkenberg må-to. Bodde i vår stuga i Varberg. Har klippt gräs, räfsat gräs o kört det till "soptippen". Har även cyklat ute för forska gången sedan olyckan o badat i havet (15 grader). Foten har med andra ord fått ligga i denna veckan jag tycker det har gått mkt bra. Blir svullen men det gör inte så ont utan den verkar ha klarat den hårda veckan. Känns ju skönt inför semestern.

    Hoppas ni andra har det bra nu i midsommar

  • Filippa02

    När min fot blir trött börjar jag också halta mer. I går på midsommarafton kändes foten dock väldigt bra och jag gick betydligt längre än vad jag gjort tidigare och plockade vackra blommor. När vi kom till kompisarna vi skulle fira midsommar med tyckte de att det inte syntes alls eller mycket lite att foten var skadad - så jag känner att det finns hopp. Fast lite senare på kvällen när jag var barfota inomhus var jag ganska halt.

    Jag kan gå i trappor på vanligt vis men knycker till lite i det steget där jag har den skadade foten nederst när jag går nerför trappan. När foten är trött går jag ibland med bara den friska foten först. Tror att jag har fått tillbaka ganska mycket av rörligheten i fotleden men det återstår en del. Jag har kämpat mycket och varit hos sjukhymnasten i stort sett varje dag. Jag har känt mig rädd att inte återfå rörlighet då jag har en kompis som bröt fotleden för 4-5 år sedan och hon har idag i stort sett ingen rörlighet i sin fotled (hon är inte steloperard) och mycket halt när hon går. Hennes fraktur bedömdes inte som speciellt komplicerad. I min journal står det skrivet att då det var ett fall med hög energi och mycket benhinna som var avrivet samt att det var en öppen fraktur på både in- och utsidan kommer det att ta extra lång tid att läka. Detta har gjort att jag satsat stenhårt på rehab-träningen för jag vill bli bra igen.

  • Filippa02

    Jag gör följande övningar: cyklar 15 minuter. Lite benpress och vickar även på fotleden med belastning. Tåhävningar på en låg "pall", stretchar vadmuskeln mot en vägg eller ribbstol, vilket även vinklar fotleden, 3 olika knäböjningsövningar, står på balansplattan på ett ben och kastar en boll mot väggen eller tillsammans med en person, rodd 5 min och går på löpbandet i 5-10 min numer även med lutning. Jag har tränat alla dagar hos sjukgymnasten i juni utan nationaldagen och två dagar då jag varit borta. Men det viktigaste av allt tror jag är att jag fått behandling av min sjukgymnast varje gång jag varit där nu i juni. Han vickar på foten och då provocerar han rörelser i foten (sådana som inte går att träna själv), mellanfoten och hälbenet. Detta gör att ökningen av rörelseförmågan i foten går fortare och att slutresultatet förhoppningsvis blir bättre. Jag äter en del naturmedicin bl a zink som ska vara bra vid vävnadsskador och annat som är inflammationshämmande.

    Jag vet inte om det går så mycket bättre för mig och som sagt var man ska inte jämföra (fast man så gärna vill). Kanske är jag bara positiv för att jag inte trodde det skulle gå så bra. Jag har visserligen tränat och tränat - detta för att läkaren sa att det var en så allvarlig skada och man kan inte bedöma hur det kommer att gå, men man räknade i och för sig med att jag skulle kunna bruka foten. Sedan har jag som jag skrev tidigare varit rädd för att bli lika stel som min kompis är som bröt sin fotled för 4-5 år sedan. Och dessutom taggade det mig när de inom sjukvården sa att det kommer aldrig att bli som förr igen i foten.

    Hur som helst är min sjukgymnast mycket nöjd och imponerad över att det gått så bra och fort framåt (fast som han sa "du har lagt ner ett jättejobb med träningen"). Men härmodagen och en natt hade jag ont vilket jag inte haft på länge och dagen efter var foten mycket stel. Då tränade jag lite lättare den dagen och sedan kändes den bra igen. Jag har haft tur och behövde bara ta värktabletter de 14 första dagarna efter operationen. Fast svullen blir den framåt dagen och kvällen men det återhämtar sig ganska bra under natten.

     

           

  • Filippa02

    Det låter härligt Berg04. Tycker också det känns bra. Är i stugan på Västkusten o har klarat mig utan sjukgymnasten en vecka nu. Gjort egen träning flera ggr per dag.

Svar på tråden Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?