Inlägg från: Chimamanda |Visa alla inlägg
  • Chimamanda

    Avslag adoption

    Alva75 skrev 2012-04-01 21:22:27 följande:
    Tack för informationen , ska kolla vad som gäller för olika länder .

    Är det någon som har information mm vad gäller adoption av äldre barn , gärna någon som adopterat barn från 3 - 12 års ålder ?

     
    Min dotter är 5 år och nyfådd. Är det något särskilt du vill veta?
    :)
  • Chimamanda
    Alva75 skrev 2012-04-08 22:04:37 följande:
    Hej och tack för all info .

    Skulle vilja veta så mycket som möjligt om adoption av äldre barn , anknytningen , språket , namnändring , syskon , första tiden hemma , ja igentligen är all information värdefull för oss .

    Vi har hört både pos och neg historier ang adoption av äldre och riktigt små barn men problem finns det ju i biologiska familjer oxå  , men som sagt , allt ni vill delge av er adoption är av stort värde för oss .

    Tack på förhand Glad 
    Vi har bara varit hemma i tre veckor med vår dotter, som är 5 år. Och jag tror det är svårt att uttala sig generellt, när man bara har sin egen erfarenhet.

    Men jag vill iaf säga att det inte har varit något problem med anknytningen för oss och vår dotter. Vår dotter är uppvuxen i en familj och har bara varit en kort tid på barnhem, så hon vet vad familj och föräldrar är. Hon är mycket fäst vid oss och ganska avvisande mot andra. Det beteendet fick hon ganska snart efter att vi "fått" henne.

    Språket är på gång, vi började lära henne svenska ord redan när vi var på plats i hennes ursprungsland. Men efter bara tre veckor här är det såklart långt kvar. (Vi talar engelska tillsammans.)

    Vi har valt att inte ändra vår dotterns namn, eftersom det är en del av henne. Däremot har vi givit henne ett extra förnamn, som vi har bestämt själva. Men tilltalsnamnet består alltså.

    Första tiden hemma har varit tuff för oss alla. En stor omställning både för föräldrar och barn. Men det går bättre och bättre. Vi hittar en vardag tillsammans.

    Att få ett större barn är att få en individ som redan har en egen vilja, en historia som hen minns, ett språk. Jag ångrar inte det minsta att vi tog emot ett större barn. Även om hon är 5 år nu, så har hon alla åldrar i sig. De åldrar då vi inte var hennes föräldrar vill hon nu ta igen och stundtals är hon vår lilla bebis som vi får bära runt. Det är både härligt och lite jobbigt. Utifrån mitt eget perspektiv så kan jag verkligen rekommendera att ta emot ett äldre barn. :)
  • Chimamanda
    Alva75 skrev 2012-04-09 18:22:43 följande:
    Vad roligt att det gått så bra , vi förstår att allt är individuellt men det är ändå skönt att få information från andra som adopterat äldre barn , man vill höra hur det fungerar utifrån olika perspektiv , är väl ett sätt att förbereda sig något , på vad som kan hända . Intressant att höra din berättelse och tankar .

    Hur tänkte/tänker ni ang rutiner ,dotterns rum , leksaker , kläder , mat , förskola mm , övrig familj och vänner ?   
    Vad gäller rum och rutiner, så är det väl som i alla familjer tänker jag. Man ordnar det som man själv tycker är bäst. Vi tycker att vissa rutiner och gränser är nödvändigt att ha redan från början, inte minst blir det tydligt och tryggt för dottern.

    Vi gjorde iordning ett rum till dottern innan vi reste iväg. I adoptionsprocessen så har man ju ofta ett rum eller delar av ett rum färdigt väldigt långt i förväg pga fotografering och dylikt. Men vi hade redan bestämt oss för samsovning, så dottern sover i vår säng. Hon älskar dock sitt rum och sina leksaker. Även om hon kanske inte har så mycket jämfört med många andra barn, så är det i hennes ögon enormt mycket saker, eftersom hon är van att inte ha något eget.

    Likadant med kläder. Hon har vad hon behöver, men inte otroliga mängder.

    Vår dotter kommer att börja förskoleklass när tiden är inne och vi planerar dessförinnan att vara hemma ett år med henne (mamma och pappa delar på ledigheten). Vi vill dock att hon deltar i andra aktiviteter tillsammans med barn dessförinnan, t ex öppen förskola.

    Eftersom anknytningen funkar bra, har vi inga problem med att träffa vänner och familj och de får även leka med henne etc...
    Hoppas det var lite klargörande. :)
  • Chimamanda
    Alva75 skrev 2012-04-15 12:01:11 följande:
    Tack så mycket för allt ni delat med er , underbart att få höra era historier och allt ni varit med om . Vi längtar så efter att få bli en familj , men vi har inte kommit så långt än , däremot har det börjat komma dagar då jag tvivlar på min roll som blivande mamma , är det normalt ? Vi umgås ju mycket med barn och då är jag främst " lektant " och vi har en massa kul , går helt upp i barnet / barnen , visst säger jag ifrån till vänners barn i olika situationer , visar vad som är rätt / fel mm , men tvivlen kommer ändå , är jag / vi bra nog för att ge barnet allt det behöver , tvivlar inte på att vi vill bli föräldrar men är vi bra nog , fixar vi detta ? , antar att det är normala tankar men skulle va skönt att höra från någon som känt liknande , min man och jag har ett tryggt och stabilt förhållande sedan lååång tid bakåt , vi är eniga och familj / vänner som stöttar till 100 % , kommer tvivlen om mammarollen försvinna eller kommer de alltid komma och gå ?

    Kram på er alla   Solig
    Haha, tvivlen kommer att bestå, det tror jag! Men det är normalt! Den som aldrig tvivlar på sig själv, där är det kanske fara å färde. Jag tvivlar på mig själv varje dag, men jag hoppas ändå att jag är en tillräckligt bra förälder. Ingen är perfekt och ibland gör man saker som man kanske inte är så jättestolt över. Men har man t ex som förälder fått ett utbrott, så är det viktigt att man i efterhand förklarar för barnet att det var mamma som var "dum", det kan man göra om man har ett större barn. Annars skapar det känslan hos barnet att konflikter och liknande är hens fel. För konflikter kommer att uppstå, t ex när man faktiskt behöver sätta gränser. Och arg kan man bli. Man får bli arg, men man får inte systematiskt kränka barnet.
    Ni kommer säkert bli helt ok föräldrar! :)
Svar på tråden Avslag adoption