• emmyliten

    känner mig ensam om mina ap-tankar

    Ledsen för långt och spretigt inlägg!
    Jag har en son som är 14 veckor, men född en månad tidigt. Innan han föddes hade jag och sambon "bestämt" att barnet skulle sova hos oss, iaf när hen var riktigt liten. När han sen kom för tidigt så hade vi honom nära hela tiden, de sade på neo att det var absolut bäst för utveckling och värme. Det fortsatte när vi kom hem, någon hade honom hos sig hela tiden. Ibland låg han i en sovkorg precis bredvid oss, om han var nöjd där i. Av en händelse läste jag om AP när han var några veckor, och det var som om allt bara föll på plats.
    Vi har inga bestämda rutiner, han följer oss i vår vardag. Han har varit ett ganska ledset barn, har mkt ont i magen och allmänt missnöjd. Nätterna är köriga, han sprattlar och snuttar och får ingen ro. Jag ammar fritt och har honom i sjalen flera timmar varje dag, där han trivs och sover, och jag får händerna fria. Somnar han i famnen vaknar han när man lägger ner honom i sängen eller så. Fram tills nu har ingen sagt något, antagligen för han var tidig och vi på något sätt fått "dispens" på vårt bärande och snuttande.
    Men nu börjar kommentarerna komma. Han måste sova själv, så jag kan få sova. Han måste ligga själv och roa sig så att han utvecklas som han ska. Vi kan inte gå runt och bära, vi skämmer bort honom. Han får inte bara vara hos mig, han blir så mammig.
    Och jag har så svårt att försvara mig utan att det låter som att jag är en lat hönsmamma som bara vill gosa och plockar upp barnet vid minsta pip. Jag tycker själv att jag är lyhörd för hans behov, är han glad och nöjd så får han ligga på en filt på golvet och titta på sin mobil, eller sitta i babysittern och äta på händerna. =) han kan inte greppa om saker än. Men när han blir ledsen så tar jag såklart upp honom. Jag har fått höra att jag måste låta honom ligga eller sitta själv även om han gnäller, som om det skulle gå att tvinga honom att ha roligt där!
    Det är ju inte som att jag går runt med honom i ett desperat grepp hela dagarna, vi "leker" och sjunger, pratar och övar på att sitta och stå. Men vi är mest hemma, han och jag. Jag har inga vänner med barn, och är inte med i någon bvc-föräldragrupp för det finns ingen än. Har inte hittat någon annan föräldragrupp heller. Så det är väl inte så konstigt att han är sk "mammig"? Det känns fel när andra håller honom och han gråter och tittar efter mig, och de ber mig gå därifrån så han inte ser mig. Då känns det som han tycker jag överger honom, men jag vill ju samtidigt att han ska tycka om att vara hos andra.
    Det känns bara som att steget mellan hur min familj ser på saker och hur jag ser på det är så himla stort! De menar att barnet måste lära sig att vara ensam och roa sig själv, medan jag tycker det känns hjärtlöst att sätta ett litet barn som inte kan göra något i en babysitter bara för att han _ska_ sitta där i.

    Tankar, råd? För givetvis börjar jag ju tvivla på mig själv i det här nu. =/ vill ju inte få ett "bortskämt" "svårt" barn!

  • Svar på tråden känner mig ensam om mina ap-tankar
  • emmyliten
    LadyLi skrev 2012-04-05 09:28:34 följande:
    Trams! Ungen är 14 veckor! Då blir man inte bortskämd!
    Det är det jag hävdar också. Jag tycker att han är så liten och världen så ny och att det finns gott om tid att låta honom "vara själv" senare när han är redo för det.
  • Alexi

    För mig är det otroligt märkligt att dina instinkter och ditt handlande inte är det självklara, för mig var precis samma saker självklara och det är ju att svara på barnets behov som får både mig och barnet att må bra.

  • Queenie70

    Barn blir inte bortskämda eller förstörda av närhet eller att man svarar på deras behov. Folk däremot som tror att de riskerar att skämma bort spädbarn på det viset eller tror att spädbarn behöver lära sig bli självständiga och att sova ensamma fast det inte vill, de riskerar däremot att sabba sina barn känslomässigt för livet.

  • Majlisen

    Men herregud! Vad är det för fel på människor?! Du är mamma till ditt barn - du bestämmer! Sätt ner foten ordentligt nu, tyvärr är det det ända som fungerar. Jag får inte pikar alls, men det kanske beror på att jag är väldigt tydlig. Dottern är 6 månader, sover med mig och jag förväntar mig nu att hon kommer att göra det länge. Hon ammar fritt och kommer få göra det så länge hon vill. Visst är hon mammig nu, men de flesta barn blir ju det i perioder. Man kan, ALDRIG skämma bort barn med närhet och kärlek. Däremot skapa en trygg grund. Om dottern vill sova med mig i tio år, absolut! Om hon däremot vill ha motsvarigheten till iphone om tio år, tyvärr. Man måste skilja på saker.

    Usch, blir ledsen och arg i hur människor resonerar kring barn. Det mest naturliga är att samsova med barnen, det ligger i vår biologiska grund. När dottern var i ditt barns ålder var hon jämt i famnen. Nu är hon på golvet när hon vill. Jag menar, hon kan ju inte röra sig som hon vill, hon vill vara nära och med. Och hon får det!

  • Daeminimon
    Queenie70 skrev 2012-04-05 09:36:10 följande:
    Barn blir inte bortskämda eller förstörda av närhet eller att man svarar på deras behov. Folk däremot som tror att de riskerar att skämma bort spädbarn på det viset eller tror att spädbarn behöver lära sig bli självständiga och att sova ensamma fast det inte vill, de riskerar däremot att sabba sina barn känslomässigt för livet.
  • skogsvitter

    Låter som att du omger dig av väldigt okunniga människor, eller är de i pensionsåldern allihopa? Sådana här extrema resonemang brukar man inte stöta på så ofta nu för tiden, därför att man vet bättre. Låter ju som rena idiotin att de säger åt dig att avlägsna dig från din skrikande bebis så att han inte ska se dig?! Helt sjuka resonemang... du är mamman! Och de som påstår allt detta, har helt fel. Det är ingen tvekan om den saken utan det är ju ett vetenskapligt faktum att närheten till föräldern är det absolut viktigaste för en fortsatt positiv utveckling. Herregud han är bara ett litet spädbarn ännu!

    Du ska inte lära honom att vara hos andra, eller att vara självständig! Han behöver inte det, han ska inte behöva det, utan han är fortfarande 100% beroende av er och behöver dig och sin pappa och den fysiska och emotionella närheten från er. Det är vad hans absolut viktigaste behov är för att kunna utvecklas. Att tvinga honom gråtandes vara hos andra är vidrigt och skadar honom, så allt sådant är helt enkelt fel! Och förövrigt, det har inte ett dugg med AP att göra. Det är sunt förnuft och alla friska människor vet det och känner det inom sig! Något annat är inte normalt.

    Är glad att vi inte har haft så mycket sånt här i vår omgivning, någon enstaka men de har vi tagit avstånd ifrån eftersom de inte har ett sunt förhållningssätt över huvudtaget och vi vill inte stå och titta på när deras barn långsiktigt tar skada av hur de behandlar dem.

  • emmyliten

    Jag vill ju understryka att jag inte tror eller tycker att man skämmer bort barn med kärlek! Det låter kanske som jag omger mig med helt vedervärdiga människor, men det är ju släkt och familj som vill "underlätta" och avlasta. Jag tycker "deras" sätt är gammeldags, men samtidigt så känner jag innerst inne att de har haft flera barn själva och detta är mitt första, jag vågar väl inte helt stå på mig. Vilket är fel såklart, för det krockar med mina instinkter. Jag får sluta vara så mesig helt enkelt!

  • Majsan242
    Queenie70 skrev 2012-04-05 09:36:10 följande:
    Barn blir inte bortskämda eller förstörda av närhet eller att man svarar på deras behov. Folk däremot som tror att de riskerar att skämma bort spädbarn på det viset eller tror att spädbarn behöver lära sig bli självständiga och att sova ensamma fast det inte vill, de riskerar däremot att sabba sina barn känslomässigt för livet.
    Håller med av egen erfarenhet... 
Svar på tråden känner mig ensam om mina ap-tankar