Inlägg från: Peak |Visa alla inlägg
  • Peak

    Lokförare, kombinera med familj? lön? Är det värt det?

    Åh jag vill också veta mer!! Jag har haft funderingar på att bli lokförare.
    Skulle vilja veta mer om de tester som görs, de verkar så svåra!? Jag övar lite med testerna på försvarsmakten för att bli officer, är de liknande eller?
    Några tips?

    Har de slutat med rabatter för anställda på resor? Vet att de fick åka gratis förr i världen, kände en som jobbade för SJ men inte på tågen utan typ lagade rälsen eller så Obestämd


  • Peak
    emilyh skrev 2012-08-23 22:40:20 följande:
    Jag ljuger om jag säger att testerna var lätta Flört men det var inte heller jättesvårt..man kan ju lugnt säga att man var ganska trött i hjärnan efter testdagarna. Första delen i uttagningen var att vi gjorde ca 5-10 teoretiska/logiska tester på papper (minns inte exakt hur många). Det var en poängskala på 1-9 och man var tvungen att få minst 5 poäng för att stanna kvar till nästa test. Man kan alltså inte vara jätteduktig inom nåt av de 10 områden för att kompensera nåt man är sämre i. Har inte gjort försvarsmaktens tester själv så jag kan inte svara på om det är samma. Men testerna bestod av läsförståelse, talföljder, matematik, logiskt tänkande m.m. Efter de testerna är avslutade svarar man på tror det var ca 200 frågor om värderingar och olika påståenden m.m. Klarar man dem så väntar andra tester som handlar om sifferminne (vilket jag personligen tycker är till stor fördel i jobbet som lokförare), titta-på-pricken-testet (man tittar på en prick som rör sig i en cirkel och ska upptäcka felaktig rörelse, tror det var typ 33 min) och sen ett simultankapacitets-test. Efter det träffar man en psykolog för ett litet samtal. Går man även igenom dessa så får man till sist göra en hälsokontroll och drogtester, detta är något man bekostar själv. Vet inte riktigt hur det är om man går SJ´s egna utbildning, jag gick en KY-utbildning. Kan ju hända att tillvägagångssättet för uttagningarna har förändrats, jag gjorde alla dessa tester 2008. Jag minns att dom testade nåt nytt datatest på oss när vi utbildades. Jag tror att det skulle bli som en första uttagning via nätet för de som söker, men är inte riktigt säker på detta.

    Jag tror inte direkt jag har nåt tips inför testerna..det är väl lite så att antingen har man vad som krävs eller inte. Vissa gör dom gång på gång på gång, men det går liksom ändå aldrig. Bara man tar det lugnt och verkligen fokuserar på det man ska göra just i den stunden. Men sen är det väl så att har man lätt för snabba och ganska intensiva tester i de kategorierna jag skrev om innan så ska det nog gå bra. Jo ett tips förresten, var utvilad Glad

    Man får inte resa gratis som anställd, men är man t.ex anställd på SJ finns en privatresekort där man betalar 800 kr/år + förmånsbeskattning. Men man får ändå göra en platsbokning för att va säker på att få en plats när man reser. Tror det kostar ca 30-60 kr/tåg beroende på tågtyp.
    Sen jobbar man får nåt bolag som kör länstrafik så tror jag man har nån form av rabatt på länskort eller liknande.

    Hoppas du fick svar på några av dina funderingar, men bara att fråga mer om nåt saknas eller nåt nytt dyker upp!
    Jo man får göra ett test hemma via datorn som det första provet, man får en kod och loggar on och gör det. Ingen aning om vad det består av dock! Någon annan som vet?

    Här är officers-testet - tar ca 15 min att göra http://www.officer.nu/

    Är det bara du själv som får åka via det kortet du kan köpa eller gäller det även din familj?

    Vad har du för arbetstider? Såg ett exempel någonstans där den lokförarens vecka såg ut så här
    M - 03-13 Ti - 16-03 O - 08-12 To - Ledig Fr - Ledig Lö - 8-18 Sö - 04-14 (överläggning)
    och en annans vecka
    M - Ledig Ti - 8-16,42 O - 8-16,42 To - utbildning 8-11 Fr - 16,15-20,30 Lö - Ledig Sö - 9,30-21
    Har du något liknande?

    Vad är ingångslönen? Ligger den runt 30.000
    Vad har man i lön med ob och tillägg och så?
    Ökar lönen efter antal år i branschen?

    Kan du göra något annat när du kör eller är det som att köra bil, man måste titta på vägen hela tiden - eller kanske "värre" än att köra bil, då kan man ju slänga en blick på något annat och hinna med att läsa ett sms tex.

    Något annat du kan tillägga? Något som du kanske inte visste när du började din utbildning som kan vara värt att veta?
  • Peak
    emilyh skrev 2012-09-19 15:59:33 följande:
    Jag gjorde officer-testerna nu och jag kan nog säga att dom påminner ganska mycket om lokförar-testerna. Det enda jag inte kan känna igen alls är det sista där man ska bilda krysset hela tiden. Test 1 var ganska likt ett av de sista testerna vi gjorde, man skulle hålla kolla på flera saker samtidigt Glad Sen gjorde vi fler än dessa tester, men man kan nog ändå säga att dom är ganska lika varandra. Som sagt, antingen har man det eller inte tror jag!
    Hur funkar privatresekorten, hur länge gäller de och vad kostar de?

    Tyckte officerstestet var ganska svårt, jag kan inte se hur man ska få ihop de där bitarna så de bildar en kvadrat tex! Men hålla ordning på siffrorna är ganska lätt...
    Jag fick lite över medel eller medel på alla de andra delarna. Får öva lite till då Flört Nu när man känner att det är något man vill jobba med så blir man ju skitstressad av testerna!

    Vad kan du ha brutto en månad då? Är det väldigt olika eller ungefär samma varje månad? (om du inte vill skriva ut lönen här kanske du kan inboxa mig?)

    Ja har du mer att tillägga ös på - kommer inte på ngt just nu men det kan ju vara saker man inte vet om innan som du vet nu när du jobbat ett tag tex,
    Jag har ganska långa pass på mitt jobb nu också, oftast 12h-pass men så är man ju ledig en del då, vissa veckor jobbar jag tre 12-h-pass och ledig 4 dgr, ert schema verkar mer upphackat?


  • Peak

    någon som kan berätta mer om förtestet man får via mail?

    Läste på flashback att det kunde se ut som detta:

    "Mattedelen kan vara t.ex. 10 50 250 __ __ <---- Vilka två tal fattas?
    Eller; 144 72 36 18 __ <--- vilket tal fattas?
    Eller; 87 85 82 79 77 75 __ __ <---- vilka två tal fattas?2

    Sådant kan jag inte alls! Gråter

  • Peak
    Redmilk skrev 2012-11-20 10:28:16 följande:
    Hej! Har gjort förtesten men fick svar att de vill att jag gör om pussel och plåt uppgifterna inom 1 vecka. Var kan jag öva upp mitt plåttänk? Finns det någon internetsajt där man kan öva sig? Vill sååååå gärna klara testet:(

    Tacksam för svar!!!!
    pussel och plåt? Obestämd

    kolla på försvarsmaktens test? http://www.officer.nu/
Svar på tråden Lokförare, kombinera med familj? lön? Är det värt det?