• MCT79

    Hur var din tvillinggraviditet, förlossning samt första tiden hemma?

    Jag fick tvillingar den 8 februari. Första barnen så jag har inget att jämföra med jag heller.

    Fram till v 23-24 mådde jag rätt bra.. sen blev foglossningen väldigt jobbig. Min mage blev inte så stor "framåt" utan var istället hög och jag bar den mycket inåt.
    Det innebar två saker, jag fick inte så mkt problem med ryggen... men barnen och livmodern tryckte mot de stora blodkärlen i buken så jag hade väldigt jobbigt med kräkningar och svimningar.. Sen tryckte de mot vänster njure också vilket gav jättejobbiga smärtor. Tillbringade större delen av dygnet stående på alla fyra sista 3-4 veckorna.

    När jag var 35+0 började jag be om igångsättning och vid 37+0 fick jag det beviljat, barnen kom 37+1 efter en vaginal förlossning.
    Ettan kom "lätt" men efter det upphörde mina värkar.. man väntade och väntade och höjde det värkstimulerande droppen hela tiden. Efter ca 40 minuter började tvåan må dåligt och han fick lite hjälpt ut med sugklocka. Det är tydligen ganska vanligt att värkarna avtar när ettan kommit ut. Livmodern är väldigt utspänd och orkar inte dra ihop sig riktigt.
    Ettan vägde 2350 och var 44 cm lång, tvåan 2500 och var 47 cm lång. Från igångsättning (med gel) till båda barnen är födda gick det ca 27 timmar. Jag är jättenöjd!

    VI stannade på BB 4 dagar och åkte sedan hem. Första veckorna var jättejobbiga ffa för mig. Jag kunde inte sova/somna och när jag väl gjorde det vaknade jag superlätt. Fick insomningstabletter och sov med öronproppar. Sambon tog nätterna så jag fick komma ikapp. Hade inte sovit mer än 45 minuter i stöten sedan mitten av november...
    Våra ammade lite första två dygnen men jag fick panik av att inte få ha min kropp ifred så för att kunna hjälpas åt mer så har våra fått enbart ersättning. (jag ska dessutom börja jobba deltid och sambon vara hemma innan de kommer vara "avvanda" så det här blir smidigare på flera sätt.)
    Ingen av oss är förknippade med maten, båda kan trösta lika bra. Toppen!

    Mina tvillingar blir 10 veckor på onsdag, det går fort!

    Grattis! Jag hoppas du får en smidig graviditet! Mitt första tips tiden efteråt är att ta emot all hjälp som erbjuds!


    ~ Hannes & Freja 120208 ~
  • MCT79

    Vi köpte två bodysar i 44, de passade ett par 3 veckor och blev sedan för korta. Särskilt på pojken., nu är de som sagt 10 veckor och har fortfarande mestadels 50/56.... grabben har nån body i 62 men jag tror mer att den är liten i storleken.
    Lindexplagg i 50/56 verkar klart större än andra...


    ~ Hannes & Freja 120208 ~
  • MCT79

    Jag rekommenderar också varmt det som någon skrev innan, att samköra dem när det gäller maten.. annars gör man snart inget annat än matar..


    ~ Hannes & Freja 120208 ~
  • MCT79
    LitaFord skrev 2012-04-21 22:31:58 följande:
    Min graviditet var komplikationsfri och ungefär som vilken enlingsgraviditet som helst, förutom att jag förstås blev mycket större med allt vad det innebär i otymplighet och svårt att sitta/ligga bekvämt med gigantmage på slutet. V30 är man stor som en normalgravid i v40 och sen fortsätter magen växa...

    Mina tvåäggsflickor föddes vaginalt utan komplikationer v40. De var båda normalstora. Jag helammade dem tills de började äta vanlig mat och slutade amma dem när de var runt ett år. Jag dubbelammade mesta tiden, för att det var praktiskt.

    Min man och jag har varit hemma tillsammans väldigt mycket och fått massa hjälp av familj och vänner.

    De vaknade många gånger på nätterna, att få mer än 1-2 timmars sammanhängande sömn var en dröm första halvåret! De ville gärna bäras, sov inte i stillastående vagn och ville inte ligga/sitta i vagnen när de var vakna nån längre stund. Bära, bära, bära tills armar och rygg värkte...

    Nu är de två år gamla och vi får igen den första tuffa tiden med att de leker, skrattar, busar och myser så fint tillsammans!

    Grattis och lycka till!
    Det där var lite tröstrikt för mig att läsa som just nu står i den där första tiden! Mina blir 11 veckor på onsdag och har nog hamnat mitt i ett utvecklingssprång... jag har två drakar hemma och mina söta bebisar är borta! ;)
    ~ Hannes & Freja 120208 ~
  • MCT79
    Rockkarlsson skrev 2012-05-09 09:24:10 följande:
    Tack för att ni delar med er, verkligen! Det är väldigt intressant och nyttigt att läsa hur andra har upplevt det med tvillingar eftersom jag inte har någon aning :).

    Vet ni om det finns någon sida med begagnande tvillingkläder?
    På facebook finns det en riktigt bra som jag kan rekommendera, en sluten grupp så man måste ansöka för att få komma med. Men välorganiserad med tydliga regler!

    www.facebook.com/groups/second.hand.tvillingar/
    ~ Hannes & Freja 120208 ~
  • MCT79

    Jag fick det inte. Å då har jag dessutom övervikt sedan tidigare vilket ytterligare ökar risken!

Svar på tråden Hur var din tvillinggraviditet, förlossning samt första tiden hemma?