• Anonym

    Hur får jag mitt barn att visa smärta (jag önskar ENDAST svar av ADOPTIVFÖRÄLDRAR eller andra INSATTA!!!!)

    Du vill kanske inte ha svar från mig för jag har inget adopterat barn? Du får säga ifrån då.
    Jag har en son som är extremt smärttålig som reagerar sådär. Han blir ledsen om det händer något oväntat som när han ramlar eller blir slagen men aldrig när han är sjuk och öroninflammationer känns "konstigt".
    Han har gått med bruten arm i ca 3-4 dagar innan vi såg att han höll armen mer stilla än normalt och han har spelat en fotbollsmatch med en helt avbruten handled. (Matchen var "viktig" och det gjorde ju inte ont)
    Vi har inte sökt för det men jag försöker få honom att förstå att han måste ta kroppens små signaler på allvar och jag försöker lära om smärt-vokabuläret.
    Jag vet inte om eller hur man kan diagnostisera det men var noga med att berätta för läkare om X behöver vård, var extremt övertydlig! Min sons blindtarm brast för läkarna tog han inte på allvar "för han hade inte ont" ändå höll jag på att tjata mig blå.

  • Anonym
    Anonym (Hur göra?) skrev 2012-04-23 22:35:17 följande:
    Tack för att du ändå fick mig att tänka på hur illa det kan bli när han inte visar smärta även om jag tror att det har med andra saker än just smärttålighet att göra i vårt fall. Huuu, så illa har jag inte haft en tanke på att det skulle kunna bli men det skulle det absolut kunna....
    Jag tror samma som dig så vill du veta mer får du fråga.
    Ett gott råd bara, träna på att observera rörelsemönster och kroppspråk (om du inte redan gör det). Det är de där små, små detaljerna som gjort att jag upptäckt tex öroninflammation, att han tagit sig åt örat en gång på ett särskilt sätt. (Jag kan inte förklara hur bara att det skiljer)
    Det kan ju vara bra kunskap oavsett vad det beror på.
  • Anonym
    Anonym (Hur göra?) skrev 2012-04-23 23:04:25 följande:
    Till er som har smärttåliga barn som inte är adopterade vill jag säga att självklart får ni svara det får mig ju att fundera på att det kanske inte enbart har med adoptionen att göra och får mig också att än mer förstå hur allvarligt detta är.

    Att jag skrev som jag gjorde redan i rubriken var för att det OFTA kommer in otrevliga människor som bara vill "stöka omkring" i adoptionstrådarna och tex. ifråga sätta adoption överhuvudtaget och de har jag tröttnat på efter många försök att lära dem om adoption.

     I min ledsenhet över att inte kunna hjälpa X som jag önskar så tänkte jag inte så långt som att ni med smärttåliga barn också så klart har mycket att ge! Förlåt!
    Jag anade inte att det kunde vara så illa på FL.
    Samtidigt som jag vet en del av det så försöker jag vara ödmjuk och inse att det är mycket kring adoptioner som jag inte förstår men det a-mamma skriver låter så logiskt.

    Mitt största misstag och det jag fortfarande har dåligt samvete för är att jag inte tog det på allvar på flera år. Jag förstod inte, jag som alltid dör av smärta.
    För mig har det varit samma som för RiNan att jag känt mig som världens sämsta för att jag inte ens kunnat tolka mitt barn. Så lova mig en sak? Att försöka göra allt för inte känna det åtminstone. Du gör ju allt du kan och du är bäst för ditt barn!
  • Anonym

    Min ex adopterades till Sverige som 5 åring. Det satte sina spår. H*n kan aldrig säga något emot sina adoptivföräldrar. Rädslan att bli återlämnad finns för alltid kvar. Nu säger jag inte att det är så för ert barn man jag vet vad mitt ex har lidit och ännu lider av att alltid behöva vara perfekt.

  • Anonym
    Anonym (Hur göra?) skrev 2012-04-24 08:33:17 följande:
    Om du läser TS så ser du där att anknytningen gått snabbt o lätt dvs att min lilla älskling har samma känslor för oss som biologiska barn har för sina föräldrar. Tråkigt, mycket tråkigt att höra att ditt ex inte knöt an till sina föräldrar. Det jag frågade efter i TS var hur vi ska få X att visa känslor vid smärta vilket inte alls är samma sak som det problem du beskriver....
    Okej, jag menade inget illa. Ex föräldrar tyckte att ex anpassade sig så lätt och knöt an så bra men i själva verket var där så mycket smärta bakom. Ex älskar verkligen sina föräldrar men, smärtan från barnhemmet och rädslan att bli tillbakaskickad sitter ännu i så det är aldrig en protest eller klagomål från ex vare sig ex brutit ett ben eller inte fått gå på disco med kompisarna eller i vuxen ålder, inte egentligen kunnat hjälpa föräldrarna med sådant de önskat.

    Kanske är det helt annorlunda men jag tyckte det påminde om hur du beskrev ert barn.
  • Anonym

    Jag vill säga att jag har inte adopterade barn, men jag har ett biobarn som precis som mig är smärttålig.

    Jag har, även när jag var barn, dragit ut tänder och borrat utan bedövning, dragit av ledbanden i en fot och trott att det var en stukning och dragit tillbaka ett urhoppat knä själv (som normalt kräver läkarvård och muskelavslappnande). Jag födde även mitt barn utan smärtlindring. Jag har varit med i en studie som bevisat att jag är mer smärttålig än andra (genom fysiska tester och pulskontroll).

    Mitt barn är ungefär som mig. Hon gråter sällan och även om hon slår sig gul och blå så är hon inte speciellt ledsen. Ledsen blir hon när hon blir RÄDD, ofta av våra reaktioner eller av hon blir skrämd av något plötsligt. Min dotter fick också öroninflammation utan att reagera alls, endast när trumhinnan sprack och det rann ut något äckligt insåg vi vad som hänt och åkte till sjukhuset.

    Nu vet jag inte hur det är för ditt barn, eftersom jag inte har någon erfarenhet av adoptivbarn, men att man kan vara olika smärttålig är bevisat och kanske är ditt barn mer smärttålig än du och din bio-dotter?

Svar på tråden Hur får jag mitt barn att visa smärta (jag önskar ENDAST svar av ADOPTIVFÖRÄLDRAR eller andra INSATTA!!!!)