Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!

    Cornucopia:


    2018-01-13 13:44

    Energimyndigheten: Svensk energipersonal måltavlor för främmande makt
    Energimyndigheten varnar nu för att personal inom svensk energiinfrastruktur är måltavlor för främmande makt. Rysslands syfte kan vara att kunna slå mot svensk infrastruktur och slåt ut samhällsfunktioner.

    DN rapporterar att svensk infrastruktur kartläggs av Ryssland och att Energimyndigheten nu varnar för att svenska tekniker inom energiinfrastruktur är strategiska mål.
    ...

    cornucopia.cornubot.se/2018/01/energimyndigheten-svensk-energipersonal.html
  • Tom Araya
    Wallström anmäls till KU för felaktig bild av försvarsrapport

    Utrikesminister Margot Wallström (S) anmäls nu till Konstitutionsutskottet för att genom Utrikesdepartementet ha spridit en felaktig version av Försvarsberedningens rapport.
    ...

    www.dn.se/nyheter/sverige/wallstrom-anmals-till-ku-for-felaktig-bild-av-forsvarsrapport/

    OBS! Ej fri artikel. Kräver abonnemang eller att du har kvar dina fria artiklar för månaden.
  • Tom Araya
    sandlilja skrev 2018-01-16 13:59:03 följande:

    Det är inte så enkelt som att rusta försvaret efter sannolikheten att bli angripna. Sannolikheten att bli angripna beror också på hur väl rustade vi är.


    Visst är det så. Sannolikheten kan gå upp och ner beroende på världsläget och vad andra länders ledare har i planerna. Vi känner inte till hur den utvecklingen ser ut över ett längre tidsperspektiv, medan en försvarsförmåga av rang kan kräva många decennier att bygga upp.

    Sannolikheten att angripas påverkas självklart även av kostnaden för ett sådant angrepp. Starkt försvar - lägre sannolikhet för angrepp.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-01-16 13:45:30 följande:
    Vilken allians menar du att Sverige ingår i?
    Med mer samarbete förväntar man sig att få hjälp från andra länder. Sådant samarbete finns inom EU, mellan vissa nordiska länder, mellan Sverige och USA, mellan NATO och vissa länder som inte är medlemmar.
    Detta är ju incitament för socialdemokraterna att inte gå med i NATO, att vi övar och genomför insatser tillsammans med NATO-länder, att vi inte behöver ett större och starkare försvar än planerade insatsorganisation 14, att vi bör köpa det amerikanska Patriot som vårt nya medelräckviddsluftvärn istället för franska Aster SAMP/T o.s.v.
  • Tom Araya

    DN 16/1
    (Låst artikel, du måste vara prenumerant eller om du har fria artiklar för månaden kvar att läsa).


    ÖB om arméns kris: Finns ingen plan för två brigader

    Uppdaterad 2018-01-16 Publicerad 2018-01-16
    Sveriges armé ska kunna gå i strid med två brigader, enligt riksdagens beslut. Men Försvarsmakten har istället satsat pengarna på det ena av de två förbanden.
    ...

    www.dn.se/nyheter/ob-om-armens-kris-ingen-plan-for-tva-brigader/

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-01-20 20:44:35 följande:

    Vad tycker Natoförespråkare om att Natolandet Turkiet har inlett ett anfall mot kurder i Syrien?

    Det är inte otänkbart att konflikten i Syrien växer och om Sverige går med i Nato kan vi i framtiden bli indragen i den typen av konflikter. Är det något som ni som är positiva till ett medlemskap i Nato ser som något positivt?


    Detta är ingen NATO-konflikt och således dras inga NATO-länder in i den.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-01-21 12:39:11 följande:

    Kärnan i Nato är den så kallade artikel 5, som slår fast att ett angrepp mot ett Natoland är ett angrepp mot hela alliansen och att alla medlemmar är skyldiga att hjälpa landet.


    Det är ingen som attackerar ett NATO-land i fallet.
    KillBill skrev 2018-01-21 12:39:11 följande:

    Ponera att den pågående konflikten i mellanöstern skulle eskalerar och Turkiet blir attackerat. Som Natoland skulle Sverige bli indragen i en väpnad konflikt i mellanöstern.


    Risken är minimal. Vilket land skulle ta strid för kurderna? Vilket land skulle riskera att hamna i krig för kurderna? Än mindre sannolikt om det blir ett krig mot NATO, vilket också är en tydlig poäng med att vara medlem.


    KillBill skrev 2018-01-21 12:39:11 följande:

    Jag undrar vad Natoförespråkare tycker om att svenska soldater ska strida för Turkiets auktoritära och muslimske president Erdogan? Många anser att President Erdogan håller på att förvandla Turkiet till en fascistisk diktatur.


    De allra flesta håller nog med mig om att risken för att Turkiet blir indraget i ett krig är mycket större än att Sverige blir det och innan man bestämmer sig för att man är positiv till Natomedlemskap så bör man tänka igenom denna typ konsekvenser först.


    Få sätt och system är perfekta. Även alliansfriheten har sina svagheter.
    Man får ta det onda med det goda. I valet mellan risken att behöva strida med ett land och regim med moraliskt och demokratiskt tveksam politisk inriktning är nog för de flesta att föredra över risken att bli invaderat av ett sådant land.

    Jag är själv inte övertygad varken förespråkare eller motståndare till NATO. Jag inser att det finns nackdelar med medlemsskap samtidigt som jag inser att alliansfrihet är en återvändsgränd och fordrar ett orealistisk stor satsning på egen försvarsförmåga (och då förespråkar jag ändå en enorm satsning).
    Jag är m.a.o. lika kluven som frågan.

Svar på tråden Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!