Inlägg från: Dr Mupp |Visa alla inlägg
  • Dr Mupp

    Hur stor bur behövs?

    Enligt lag ska en kanin under 3 kg ha en bur som har en bottenyta på minst 0.5 kvm, där minsta sidan är 50 cm och minsta höjden är 50 cm. Det är ju självklart åt skogen för litet. Men det så de flesta avelskaniner har det. 

    Brittiska kaninssällskapet har bättre rekomendationer. Buren ska vara lång nog för att kaninen ska kunna skutta tre steg innan den krockar med väggen och sen tillkopplad hage på minst 4 kvm, Det ger en burlängd på ca 160-180 cm och så ett djupp på 60-80 och en höjd på 70-80 är mer lagom. Vår bur på 160x60x70 är gränsfall enligt mig. Vi har sen lösa flyttbara kompostgallerhagar eftersom vi har en tvåfackare, 

    Fri tillgång till bra hö och rent vatten är basen. Örter, gräs och grönsaker är bra tillskott liksom ett bra peletts (exempel på bra pellets är Versele-laga, cuni complete  Veresel-laga cuni fit och Oxbow). En dvärgkanin behöver ca 1 msk -1/2 dl per dygn.  Grenar att tugga på minst tre gånger i veckan för att slipa tänderna. Sällskapskaniner är oftare övergödda än undernärda.

    Kaniner är INTE flockdjur utan kolonialdjur, de gillar sällskap men vill sina egna krypin. Ska man ha fler än en kanin i buren ska måtten fördubblas minst och det ska finnas många hus som de kan gå undan i. Oftast är mycket bättre att ha två kaniner i varsin bur. Då får de sällskap, men får vara ifred också. Våra kaniner går i varsin bur. "Surtanten" skulle aldrig acceptera en till kanin på sitt revir. Hon morrar redan åt katter och igelkottar som kommer för nära. 


    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
Svar på tråden Hur stor bur behövs?