Mäter alltid men olika rissorter kokas på olika sätt, jasmine, amerikanskt långkornigt, japanskt, basmati osv. Lättast är om man håller sig till samma märke på det ris man köper.
Är det Amerikanskt lånkorngt köper jag alltid Uncle Ben's. Det steker jag först lite lätt i en smörklick och hackad lök. Sedan blir det ca 1 del ris till 1,3 delar vatten eller buljong. Det får gärna vara lite tuggmotstånd men ska förstås inte bli hårt. När vattnet kokat upp (kan ju gå snabbt om man kokar det i vattenkokare) så får det sedan stå och koka långsamt på låg värme tills det är färdigt.
Jasmineris ska ju vara klibbigt så det sköljer man bara en gång eller inte alls, vattenmängd står på paketet, ta gärna en skvätt olja och lite salt.
Basmati som ska vara luftigt och inte alls klibbigt sköljer man många gånger för att få bort stärkelsen och det kan sedan med fördel ligga och dra i vatten i en halvtimme innan det kokas. Där blir det sedan 1 del vatten till 1 del ris och så gärna olja plus salt eller buljong istället för vatten men vattenmängden skiljer sig lite mellan olika märken.