• Tillalamm

    Vi som vill ha endast 1 barn

    Vi har en son född 2009 och är väldigt nöjda med ett barn. Som tidigare nämnts i tråden så hade nog vi också tänkt oss fler barn från början men nu känner vi inte alls så - det finns SÅ många fördelar med att bara ha ett barn. Det känns väldigt skönt att ha tid över till bara honom och möjlighet att verkligen lägga mycket energi på det vi tycker är viktigt gällande föräldraskapet. Jag menar såklart inte att flerbarnsföräldrar inte gör det, men för MIN del känns det som att jag skulle göra ett sämre jobb med fler barn av den anledningen att min tid och ork inte skulle räcka till. Jag är uppväxt i en familj med fyra syskon och min mamma har många gånger (under senare år) beskrivit den hemska känslan av att inte räcka till och kunna ge varje barn den tid det behöver. Så vill jag inte känna.

    Både jag och pappan har stort behov av eget utrymme vilket är tämligen enkelt ordnat med ett barn - när den ena föräldern ex lägger barnet kan den andra göra vad den vill. Vi klarar oss med en tämligen liten bostad, en mindre bil osv vilket ekonomiskt sett passar vår familj bra då vi hellre jobbar lite mindre och därmed får mer tid över för varandra och det vi vill göra.

    Jag tror verkligen inte att ett ensambarn behöver må dåligt bara för att det inte finns något syskon. Min man har aldrig umgåtts med sina syskon varken som barn eller som vuxen. Jag har som nämnts många syskon men kände många gånger att det var väldigt rörigt och stökigt hemma. Vår son går på förskola och har ett stort umgänge där så kontakten med andra barn saknar han verkligen inte. Han verkar snarare tycka det är skönt att på helgerna få vara "herre på täppan" vad gäller sina leksaker och dylikt. Vi har dessutom frågat honom om han skulle vilja ha syskon men säger då bestämt "Nej! Jag vill ha mamma och pappa för mig själv!".

    Om framtiden vet man ju såklart ingenting men jag vill som Gladskit absolut vänta med att ens överväga syskon tills vår son har börjat skolan. Men som läget ser ut nu vill vi verkligen inte ha fler barn.

  • Tillalamm
    Alinda skrev 2013-03-22 12:08:25 följande:
    Hej, denna tråd glädjer mig faktiskt, jag fick pcos konstaterat och läkaren sa att det i princip var omöjlig för mig att få flera barn så vi skyddade oss inte (dumt) jag har precis börjat vänja mig med tanken att ha ett barn och allt kändes bra, ja då blev jag gravid... 10000 frågor kom upp och jag blev deprimerad vi hade så mycket som talade emot oss bla ekonomi, min övervikt, graviditetskomplikationer med första barnet pga min övervikt och sen orken, så vi valde att göra abort.. nu 6 veckor efter har jag börjat ångra mig och mått jätte dåligt för det känns som jag straffade min dotter och förstört hennes liv typ för att jag gjorde abort.. men jag vet att jag har inte orken med ett till barn har hypotyreos som gör att jag inte mår särskilt bra allmänt och då mår jag dåligt över att min dotter ska bli ensambarn.. och allt detta har kommit av den här trenden "man ska ha minst 2 barn för att barnen ska må bra och få ett bra liv"

    men att veta att det finns folk som är nöjda med ett barn gör mig glad för då känner jag mig inte lika ensam..
    Tråkigt att ni har har haft en jobbig situation!

    Jag har också känt mig påverkad och påtryckt från samhället om att man ska ha minst 2 barn osv men har nu helt och hållet slutit fred med mitt val att ha ett barn. Hur många barn man väljer att skaffa är ens egen ensak och ingenting som andra har rätt att ha åsikter om. Precis som du har jag en sviktande ork samt andra betänkligheter vilket gör att jag känner att jag gör mer rätt mot mitt barn att inte skaffa syskon än tvärt om. Jag är hellre en bra mamma till ett barn än en sämre mamma till två barn - och en sämre mamma har inget barn glädje av oavsett syskon. Jag tycker inte att du ska inte ha dåligt samvete över ditt beslut. Du har snarare resonerat och agerat ansvarsfullt och sett verkligheten för vad den är. Din dotter har det mycket bättre med en mamma som mår så bra som möjligt och kan lägga den ork hon har på sin dotter än en mamma som inte orkar med.

    Hoppas allt känns bättre snart!
Svar på tråden Vi som vill ha endast 1 barn