• fågelblå

    Hur göra när de bråkar/ är dumma mot varandra och bara är drygt 1 år?

    Hej asp76!

    Våra tvillingar är nu 19 månader och vi kämpar med liknande syskonbråk som ni. Det har hållit på i några månader och vissa dagar är värre än andra. De vill ofta ha samma leksak och ofta spelar det ingen roll om det finns två likadana saker. De testar helt tydligt sina gränser med varandra och med oss vuxna också förstås. Man kan riktigt se hur tjejen ibland kämpar med sin ilska om hon tycker att hon vill ha en leksak som brorsan har. Oftast har hon förstås ingen impulskontroll men ibland kan man märka att hon får stopp på sig själv innan hon nyper till. Hennes bror har dessvärre nästan ingen impulskontroll alls än och han har börjat bitas.

    Håller med de andra här att det förstås är ett problem som hör till åldern. Hos oss har vi ändå valt att säga till och markera att ett beteende är fel, specillt i situationer där de gör illa varandra. Tycker att många föräldrar börjar säga till sina barn väldigt sent. Självklart är det bra att avleda och försöka sära på dem men tycker inte att man behöver vara rädd att säga till också om det går för långt. Barn förstår mer än man tror. Dottern brukar säga "aj aj" och "nej" om hon ser ett barn göra illa ett annat barn t.ex i lekparken. Hon har alltså redan lärt sig att det är ett icke önskvärt beteende.

    Vi brukar alltså säga till att man inte får slå och så avleder vi. Vi grälar inte på dem direkt, utan säger "aj aj" och att man inte får slå. I mindre dispyter blandar vi oss inte i, typ om den ena tar den andras leksak men utan att den andra verkar bry sig.

Svar på tråden Hur göra när de bråkar/ är dumma mot varandra och bara är drygt 1 år?