Forum Tvillingförälder - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur göra när de bråkar/ är dumma mot varandra och bara är drygt 1 år?

  Mån 6 aug 2012 21:15 Läst 1962 gånger Totalt 10 svar
  Visar endast inlägg av asp76 - Visa alla inlägg
  Mån 6 aug 2012 21:15

  Vi har tvillingar på 14 månader, en kille och en tjej. De senaste veckorna har det eskalerat med att de bråkar och är "på" varandra många gånger under dagen. Kan vara att killen sitter och pysslar med något och då kommer tjejen och tar leksaken ifrån honom, varpå han blir jätteledsen. Han gör oftast inte nån större ansats för att ge igen eller ta saken tillbaka utan blir mest ledsen och vill komma till mamma eller pappa. De kan båda två, men just nu är det tjejen som är värst. Hon ska ha allt som killen har, och om det finns 2 likadana saker så de kan ha varsin så tar hon ändå båda. Åker de i vagnen så vill hon gärna dra honom i håret eller ta nappen ur hans mun. De kan även slå varandra och dra varandra i håret. 

  Vi är kluvna till hur vi ska bemöta detta. Å ena sidan försöker vi låta dem reda  ut saker själva, så att de lär sig att förhålla sig till varandra utan att ständigt behöva vår medling, men å andra sidan vill vi ju inte att de ska vara dumma mot varandra. Och när det blir som det är just nu, att killen är den som blir mest utsatt, så blir det ju väldigt jobbigt för honom. Samtidigt är de ju så små så tillsägelser funkar ju inte nåt vidare utan verkar snarare förstärka beteendet.

  Är nyfiken på att höra hur ni andra tvillingföräldrar har det med detta, och hur ni har gjort för att hantera det! 

 • Mån 6 aug 2012 21:38 #4
  Queenie70 skrev 2012-08-06 21:24:36 följande:
  Man måste vara i det närmaste idiot om man tror att två 14 månaders kan reda ut det själva måste jag säga. De har ingen som helst förmåga att resonera med varandra eller sig själva och ingen impulskontroll . Man separerar vaktar och avleder. Att låta de slå, lugga och göra varandra illa är ungefär lika illa som om ni själva luggade och gjorde dem illa! Idiot!
  Tack för det trevliga svaret! Jag finner knappt ord. Med att reda ut själva menar jag att om t ex det ena barnet tar en leksak från det andra barnet och det barnet protesterar en gång men sedan ger med sig och finner nåt annat - ska vi då ändå gå emellan och ge tillbaka saken till det barn som hade den först eller ska vi låta det bero? Vi låter dem självklart inte slå varandra eller vara elaka utan särar då på dem och avleder med annat. Men jag glömde visst att man måste vara övertydlig i sin trådstart här för att inte genast halshuggas. 
 • Sön 12 aug 2012 21:04 #9

  Tack för era svar Doghon och Fågelblå. Vi gör nog ganska lika då. Vi säger till att man inte får slå/ vara dumma mot varandra och så lyfter vi bort dem från varandra om det inte hjälper att avleda på annat sätt. Oftast är det ju ganska lugnt när någon av oss sitter på golvet med dem, men kan ju inte göra det hela tiden. Det är väl mest de här bråken kring leksaker jag funderar över, eftersom särskilt killen blir så himla ledsen om han blir fråntagen något så försöker vi se till att den som hade saken först får ha den tills den tröttnar självmant. Men vi kommer ju inte alltid att se vad de gör och veta vem som hade saken först, och vill ju helst inte hamna i en situation i framtiden där vi ska behöva gå in och medla om varje liten grej. Om ni förstår vad jag menar? Men det kanske är oundvikligt ändå

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll